ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Φενγκ Σούι: Τι χρώμα να βάψεις το κάθε δωμάτιο για να ενισχύσεις τη θετική ενέργεια

Unsplash

Το χρώμα που θα επιλέξεις για τον τοίχο στο σπίτι σου είναι το κλειδί που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία της αισθητικής που αυτό θα αποπνέει. Είναι, θα έλεγα με μεγάλη βεβαιότητα, η πιο σημαντική και ταυτόχρονα απαιτητική απόφαση που πρέπει να πάρεις, που αναδεικνύει και τη διακόσμηση που έχεις επιλέξει.

Το ογκώδες (και με εκατοντάδες αποχρώσεις) χρωματολόγιο, δεν βοηθάει σχεδόν ποτέ στην τελική απόφαση, η οποία αποδεικνύεται πάντα δύσκολη υπόθεση. Ποια απόχρωση σου αρέσει περισσότερο; Ταιριάζει στις διαστάσεις του δωματίου ή θα δείχνει too much; Θα αναδείξει τον χώρο ή θα τον «ρίξει;». Ένα σκέτο μπέρδεμα. Και κάπου εδώ, έρχεται η έξτρα βοήθεια που χρειαζόσουν, από το Φενγκ Σούι.

Με λίγα λόγια, η αρχαία κινεζική φιλοσοφία σού υποδεικνύει τι χρώμα να επιλέξεις ανάλογα με το δωμάτιο που θες να βάψεις, για να ενισχύσεις παράλληλα τη θετική ενέργεια chi. Με λίγα λόγια, το Φενγκ Σούι σε κατατοπίζει χρωματικά. Σε βοηθάει να προσαρμόσεις τα χρώματα που αγαπάς στο ιδανικότερο μέρος του σπιτιού, έτσι ώστε να ενισχύσεις τη ροή της θετικής ενέργειας σε αυτόν.

Σύμφωνα με τη Φενγκ Σούι expert, Ashley Cantley, «Το χρώμα έχει βαθιά επίδραση στη συμπεριφερά σου, αλλά και στο ενεργειακό σου επίπεδο -μπορεί να το αυξήσει ή να το μειώσει. Ανάλογα με το χρώμα, μπορεί να αισθανθείς χαλάρωση, ανησυχία, κούραση, ξεκούραση, πείνα ή ρομαντισμό».

Είτε, λοιπόν, θέλεις να φρεσκάρεις τους τοίχους στο υπνοδωμάτιό σου για να κάνεις μία μικρή ανανέωση, είτε σκέφτεσαι να κάνεις ολική ανακαίνιση στο σαλόνι σου, αυτά είναι τα καλύτερα χρώματα που ταιριάζουν σε κάθε δωμάτιο, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι.

Φενγκ Σούι και ιδανικά χρώματα για το χολ

Ξεκινάμε από την κεντρική είσοδο του σπιτιού. Η επιλογή του σωστού χρώματος στο χολ, παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σου. «Το κόκκινο είναι μια εξαιρετική επιλογή, όπως και το πράσινο και το μαύρο», αναφέρει η Cantley.

σαλόνι καναπέδες 3d render / iStock
3d render

Υπνοδωμάτιο: Τα χρώματα που θα φέρουν τα θετικά vibes

Το υπνοδωμάτιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά δωμάτια στο σπίτι. «Για να διατηρήσετε τη ζεστασιά και τον ρομαντισμό στην ερωτική σου ζωή, το ροδακινί και το ροζ είναι σούπερ ρομαντικά χρώματα», λέει η Cantley. Στην πραγματικότητα, το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης στο Φενγκ Σούι.

φενγκ σούι χρώματα Unsplash

Σαλόνι

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις τα σωστά χρώματα στο σαλόνι, καθώς πρόκειται για ένα μέρος που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, με διαφορετικές ενέργειες. Οι φωτεινές αποχρώσεις του μπλε και οι πράσινοι χρωματισμοί προσελκύουν τη θετική ενέργεια στο σαλόνι.

Unsplash

Κουζίνα: Δώσε βάση στο λευκό

«Το λευκό είναι ένα υπέροχο χρώμα για την κουζίνα γιατί το επίκεντρο γίνεται το φαγητό, τα χρώματα του φαγητού και ο τρόπος με τον οποίο θρέφετε το σώμα σας», λέει η Cantley. Εάν η κουζίνα σας υπόκειται σε μεγάλη ανακαίνιση, σκεφτείτε τα λευκά ντουλάπια και ειδικά έναν λευκό πάγκο. Παράλειψε τα σκουρόχρωμα ξύλα και τον μαύρο γρανίτη.

Unsplash

Οι χρωματικές επιλογές που «εγκρίνει» το Φενγκ Σούι για το μπάνιο

Το μπάνιο είναι το ιδιωτικό σου σπα. Η Cantley λέει ότι υπάρχουν αρκετές χρωματικές επιλογές που το Φενγκ Σούι εγκρίνει για το μπάνιο. «Οι γήινες αποχρώσεις και οι αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε έχουν τη δύναμη να ηρεμούν και σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε σπα. Το μαύρο είναι επίσης ένα ιδανικό χρώμα για το μπάνιο», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

φενγκ σούι χρώματα Canon R5. / iStock
Canon R5.