ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Φενγκ Σούι: 7 χρώματα για να ενισχύσεις τη θετική ενέργεια στο υπνοδωμάτιό σου

Unsplash

Η τέχνη και η επιστήμη του Φενγκ Σούι αναπτύχθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στην Κίνα και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των 5 βασικών στοιχείων της φύσης: ξύλο, φωτιά, γη, νερό και μέταλλο. Η κυριολεκτική μετάφραση του «feng» σημαίνει άνεμος και του «shui», νερό. Στην κινεζική κουλτούρα, ο άνεμος και το νερό συνδέονται με την ευημερία, την τύχη και την καλή υγεία. Για τον λόγο αυτό, όπως καταλαβαίνεις, η χρήση των κανόνων του Φενγκ Σούι στον κόσμο του interior design είναι ευρέως διαδεδομένη.

Απ’ όλους τους χώρους του σπιτιού στους οποίους «απλώνει» τα πλοκάμια του το Φενγκ Σούι, εμείς θα καταπιαστούμε με το υπνοδωμάτιο και τα ιδανικά χρώματα γι’ αυτό.

Συνοπτικά, το υπνοδωμάτιό σου θέλει ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη χρωματική παλέτα που κινείται. Γιατί δεν πρόκειται μόνο για ένα μέρος που κοιμάσαι και ξεκουράζεσαι, αλλά για ένα μέρος που μπορεί να μελετάς, να εργάζεσαι, να ετοιμάζεσαι και γενικά να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Το υπνοδωμάτιο είναι το πιο ιδιωτικό και ενεργειακά συνδεδεμένο μέρος του σπιτιού με σένα.

Επομένως, αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές του Φενγκ Σούι μπορεί να έχουν πραγματικά ισχυρή επίδραση στην προσωπική σου ενέργεια και την ισορροπία μέσα στο υπνοδωμάτιο. Ο παρακάτω χρωματικός οδηγός της πανάρχαιας κινεζικής φιλοσοφίας, λοιπόν, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το ιδανικό, ζεν χρώμα.

Extra fact: Εάν δεν θέλεις ή αν δεν μπορείς να βάψεις τους τοίχους εξ ολοκλήρου, υπάρχει πάντα και η επιλογή των διακοσμητικών για μικρές, χρωματικές πινελιές. Για παράδειγμα, μπορείς να επενδύσεις σε καινούργια κλινοσκεπάσματα, να προσθέσεις μερικά μαξιλάρια ή ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια στα ανάλογα χρώματα.

Φενγκ Σούι: Πράσινο, γαλαζοπράσινο και μπλε για ευεξία και ζωτικότητα

Το ανοιχτόχρωμο μπλε, το πράσινο και το γαλαζοπράσινο είναι υπέροχα χρώματα για κάθε υπνοδωμάτιο. Συνδέονται με το στοιχείο του ξύλου, το οποίο στο Φενγκ Σούι αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη, τη ζωτικότητα και τις νέες αρχές. 

υπνοδωμάτιο χρώματα Unsplash

Πρόκειται για χρώματα που πολύ συχνά βλέπουμε στη φύση, τη θάλασσα και τον ουρανό, επομένως μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά. Οι απαλές παστέλ αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικές και ξεκούραστες.

Μωβ για την ευημερία

Το μωβ είναι το αποτέλεσμα της ανάμειξης του χαλαρωτικού μπλε και του φλογερού, παθιασμένου κόκκινου. Αυτό το καθιστά ένα πολύ ισορροπημένο χρώμα, ιδανικό για το υπνοδωμάτιο. Το μωβ συνδέεται, επίσης, με την περιοχή Xun (Πλούτος) του χάρτη bagua του Φενγκ Σούι, που σχετίζεται με την ευημερία και την οικονομική αφθονία, καθώς και την αυτοεκτίμηση. Πρόσθεσε χρωματικές πινελιές της λεβάντας για περισσότερη ισορροπία.

φενγκ σούι iStock

Το ροζ και ροδακινί προσελκύουν τύχη στα επαγγελματικά, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Το ροζ είναι τρυφερό και απαλό. Συνδέεται με την περιοχή Kun του χάρτη bagua. Εκτός από επαγγελματικές συνεργασίες και ρομαντισμό, ο Kun έχει να κάνει με τη δεκτικότητα. Εάν η πρόθεσή σου είναι να γίνεις πιο συγκαταβατική, να δημιουργήσεις τρυφερότητα σε μια υπάρχουσα σχέση ή να καλωσορίσεις έναν νέο σύντροφο στη ζωή σου, το ροζ είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ειδικά το ροδακινί είναι γνωστό για την τύχη που φέρνει στα ερωτικά.

φενγκ σούι Unsplash

Γήινο κίτρινο, καφέ και πορτοκαλί για ισορροπία

Το κίτρινο, το καφέ και το πορτοκαλί είναι χρώματα που συνδέονται με τα γήινα στοιχεία της φύσης στο Φενγκ Σούι, το οποίο έτσι κι αλλιώς σχετίζεται με τη γη, τη σταθερότητα και την τρυφερότητα. Αυτό τα καθιστά από τα must χρώματα για ένα υπνοδωμάτιο.

υπνοδωμάτιο φενγκ σούι Unsplash

Επίλεξε ένα απαλό κίτρινο για μια πιο γήινη και χαρούμενη ατμόσφαιρα ή μια ζεστή τερακότα για να δημιουργήσεις ένα σταθερό, περιποιητικό περιβάλλον.

Λευκό για απλότητα

Το λευκό αντιπροσωπεύει την καθαρότητα, την απλότητα και τις δεύτερες ευκαιρίες. Ωστόσο, το λευκό μπορεί να είναι σκληρό όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, επομένως είναι καλύτερο να το συνδυάσεις με πιο απαλά χρώματα. Τα υπόλευκα χρώματα και οι ιβουάρ αποχρώσεις κάνουν ωραίο combo με το λευκό.

φενγκ σούι Unsplash

Σκούρο μπλε και navy blue για πνευματικότητα

Το σκούρο μπλε και το navy blue είναι χρώματα που συνδέονται με την περιοχή Gen του χάρτη bagua. Το βαθύ μπλε είναι χαλαρωτικό και στοχαστικό. Σκέψου τον νυχτερινό ουρανό ή μια βαθιά πισίνα γεμισμένη με νερό.

Unsplash

Το σκούρο μπλε είναι εξαιρετική προσθήκη στο υπνοδωμάτιό σου, ειδικά αν θες να απελευθερώσεις την ένταση και το στρες και να εστιάσεις στην αυτοβελτίωσή σου.

Το υποστηρικτικό γκρι του Φενγκ Σούι

Στο Φενγκ Σούι, το γκρι συνδέεται με την περιοχή Qian του χάρτη bagua, που σχετίζεται με εξυπηρετικούς ανθρώπους και τα ταξίδια. Είναι ένας συνδυασμός μαύρου (yin) και λευκού (yang) που ευνοεί την εξισορρόπηση και τη γαλήνη. Ως ουδέτερο χρώμα, μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με πολλά χρώματα.

Unsplash