ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Φαίη Σκορδά: «Αυτό που γίνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ μάς εξοικειώνει με το κακό»

Papadakis Press

Η ψυχαγωγία έχει για τα καλά ανοίξει την πόρτα στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Τελευταία ευκαιρία για «ξεχείλωμα» της επικαιρότητας σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές έχει σταθεί η υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. Κατηγορίες για «ψεύτικες τηλεφωνικές» έχουν εκτοξευθεί προς άλλες εκπομπές από τον Γιώργο Λιάγκα, ενώ η Κατερίνα Καινούργιου ξέσπασε γιατί «βγαίνουν και συνάδελφοι και λένε ότι έχουν στην κατοχή τους φωτογραφίες». Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα των εκπομπών τους. Στην τελευταία κατηγορία θα βρεις τη Φαίη Σκορδά και το Πρωινό μας, στον ΣΚΑΪ.

Η Φαίη Σκορδά μίλησε στην εκπομπή της την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, για το πώς εκείνη βλέπει την έντονη ενασχόληση όλων των εκπομπών σε κάθε ζώνη με την επικαιρότητα, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά εγκλήματα. Μία πρώτη τοποθέτηση είχε κάνει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που τη συνάντησαν σε κοσμικό κάλεσμα, και στη συνέχεια ανέλυσε τη σκέψη της στην εκπομπή.

Τον τελευταίο καιρό νιώθουμε ότι βομβαρδιζόμαστε με ζοφερές ειδήσεις. Η υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, νωρίτερα η υπόθεση της Πάτρας, πιο πριν τα Γλυκά Νερά, έχουμε βουτήξει σε μία θάλασσα πληροφορίας που δεν ξέρουμε αν χρειαζόμαστε. Κάπως μέσα στα λόγια που χρησιμοποίησε η Φαίη Σκορδά είδαμε να αντανακλάται ένας υπαρκτός φόβος όλων μας. Η έκθεση στις τόσες λεπτομέρειες εγκλημάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ, μήπως τελικά μας εξοικειώνει με τη φρίκη;

«Ένα κομμάτι που θίχτηκε έτσι όρθια με τους δημοσιογράφους ήταν αυτό της επικαιρότητας. Κι είπα κάτι που πραγματικά με προβληματίζει σαν μαμά και σαν γυναίκα, ότι όλο αυτό από το πρωί μέχρι το βράδυ θεωρώ ότι μας δημιουργεί μία εξοικείωση με το κακό», είπε αρχικά η Φαίη Σκορδά.

«Τώρα αν δεις κάτι πολύ άσχημο δίπλα σου, θα σοκαριστείς και δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς. Αν όμως το βλέπεις κάθε μέρα είναι σαν να μας λένε ότι αυτό υπάρχει. Όχι δεν θέλω να υπάρχει», σημείωσε έπειτα η παρουσιάστρια. Το «κακό» που γίνεται μέρος της κανονικότητας, που το αντιμετωπίζουμε ως κάτι που πάντα ήταν εκεί και που μάλλον πάντα θα είναι εκεί. Το «κακό» που το μόνο που θα έπρεπε να μας νοιάζει θα είναι πώς να το πολεμήσουμε, όχι πώς θα ρουφήξουμε με τα μάτια μας την παραμικρή του πλευρά.

«Θέλω να είναι μία φορά, να το καυτηριάσω και να μη το ξαναδώ μπροστά μου, σαν τηλεθεάτρια τώρα μιλάω. Αυτό ήθελα να πω χθες. Δεν θέλω να το βλέπω συνέχεια γιατί δεν θέλω να υπάρχει. Όχι να εθελοτυφλώ και να στρουθοκαμηλίζω, σε καμία περίπτωση. Αλλά θέλω όταν βρίσκεται να καυτηριάζεται και να λύνεται εκείνη τη στιγμή», εξήγησε στη συνέχεια η Φαίη Σκορδά.

Το «κακό» θα βρίσκεται γύρω μας, θα το συναντάμε. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να μας σοκάρει όταν το συναντάμε. Όχι υποκριτικά, κανείς μας δεν «πέφτει από τα σύννεφα», αν έχει συνειδητοποιήσει τις παθογένειες του κόσμου που ζει. Απλά επειδή δεν θα είμαστε εξοικειωμένοι με το κακό ως καθημερινότητα. Γιατί ακόμα θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξουμε οι ίδιοι. Και μία αλλαγή βρίσκεται στα χέρια της τηλεόρασης. Το πώς η ζώνη της ψυχαγωγίας αντιμετωπίζει την επικαιρότητα (για την ουσία της που είναι το δικαίωμα όλων μας στην ενημέρωση ή απλά για το θέαμα) ίσως είναι ένα μέρος αυτής της αλλαγής.