ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Σίφνος: 10 προτάσεις για καλό φαγητό (και κρασί και γλυκό) στο κυκλαδίτικο νησί

Unsplash

Υπάρχουν νησιά που φημίζονται για τις παραλίες τους, όπως η Μήλος, άλλα για την ιδιαίτερη ενέργειά τους, όπως η Πάτμος κι άλλα που πρώτα απ’ όλα είναι προορισμοί ιδανικοί για τον ουρανίσκο σου. Για μένα η Σίφνος τα συνδυάζει όλα. Και τη βουτιά σου σε υπέροχες παραλίες θα την κάνεις και τα vibes τα ιδιαίτερα θα τα νιώσεις και σίγουρα, πολύ σίγουρα, θα φας πολύ και θα φας καλά. Αν χρειάζεσαι εγγυήσεις γι’ αυτό, ένα και μόνο στοιχείο φτάνει: Η Σίφνος ήταν η πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, το βιβλίο με τις συνταγές του οποίου υπήρχε σε κάθε σπίτι των 80s που σεβόταν τον εαυτό του (και την κουζίνα του).

Η Σίφνος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία, ένα από τα πλουσιότερα μάλιστα του αρχαίου κόσμου, χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης. Κι αν έχει σε δύο πράγματα παράδοση η Σίφνος αυτά είναι η αγγειοπλαστική και η μαγειρική. Και τα τιμά μέχρι σήμερα και τα δύο. Αν οι λέξεις μαστέλο, ρεβυθάδα, καππαροσαλάτα, μανούρα, σου είναι άγνωστες κι έχεις προγραμματίσει τις διακοπές σου στη Σίφνο ετοιμάσου να εκπλαγείς ευχάριστα με γεύσεις απροσδόκητες και αλησμόνητες.

Η Σίφνος με τις παραδοσιακές της γεύσεις

Το μαστέλο, για να μην σε αφήνω με απορίες είναι μία συνταγή με αρνί σιγοψημένο πάνω σε κληματόβεργες, με άνιθο και κόκκινο κρασί, που παίρνει το όνομά της από το σκεύος στο οποίο παρασκευάζεται, το κεραμικό –φυσικά- μαστέλο. Η ρεβυθάδα της Σίφνου είναι η «αρχόντισσα» των οσπρίων. Μαγειρευόταν παραδοσιακά και αυτή σε πήλινο, σφραγισμένο σκεύος με τις ώρες και έπαιρνε τη σχεδόν σουπένια μορφή της και τη γεμάτη γεύση της τη μπλεγμένη με το κρεμμύδι και τη δάφνη. Για την καππαροσαλάτα δεν χρειάζεται να σου πω πολλά. Η κάππαρη είναι άρρηκτα συνδεδμένη με τα νησιά του νότιου Αιγαίου και κυρίως των Κυκλάδων και στο νησί της Σίφνου την διαχειρίζονται υπέροχα κάνοντάς τη το τέλειο συνοδευτικό για το φρεσκοψημένο ψωμί σου.

Όσο για τη μανούρα, αυτή είναι παραδοσιακό τυρί του νησιού. Αν έχεις πάει στην Κω κι έχεις φάει ήδη κρασοτύρι, ίσως έχεις μια ιδέα για τη γεύση της μανούρας. Το συγκεκριμένο τυρί ωριμάζει στις οινολάσπες και αποκτά αψιά και πικάντικη γεύση, διαφορετικό άρωμα και μαύρη φλούδα που τρώγεται. Φρέσκια θα τη βρεις ως βασικό συστατικό της σιφνέικης μελόπιτας και να που μας προέκυψε νέα άγνωστη λέξη. Η μελόπιτα είναι παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό της Σίφνου. Είναι κάτι σαν ελληνικό τσιζκέικ. Στο είπα η Σίφνος έχει παράδοση στη μαγειρική κι είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί για ένα ταξίδι στις γεύσεις της.

Φυσικά ανάμεσα στα όσα έχει να προσφέρει στον ουρανίσκο σου η Σίφνος είναι και το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Νησί στο Αιγαίο είναι, θα είναι το λιγότερο αμαρτία αν δεν τα δοκιμάσεις.

Πού να φας στη Σίφνο

Θα το παραδεχτώ, η Σίφνος είναι το αγαπημένο μου νησί γιατί για έναν ανεξήγητο λόγο με το που το είδα για πρώτη φορά ένιωσα λες και ταξίδευα χρόνια εκεί. Είναι ένα νησί που οι παραλίες του με μαγεύουν κι ας μην είναι παραμυθένια όμορφες. Είναι ένα νησί που αγαπώ να το περπατώ κάθε φορά και λίγο περισσότερο, κάθε φορά οδηγούμενη και σε νέες ομορφιές. Κυρίως όμως, είναι ένα νησί που το ανακαλύπτω κάθε φορά και πιο πολύ θέλοντας να δοκιμάσω όλες τις γεύσεις του. Και, πίστεψέ με, είναι πολλές.

Κοντά στα όμορφα νερά των παραλιών της, από το Βαθύ ως τον Φάρο και τη Χερρόνησο, αλλά και στα μεγάλα της χωριά, τον Αρτεμώνα, το Κάστρο και τη χώρα της, την Απολλωνία, θα βρεις γευστικούς θησαυρούς. Κι αυτοί οι θησαυροί σού σερβίρονται σε πιάτα στα παρακάτω εστιατόρια.

Omega3 – Πλατύς Γυαλός

Ξεκινώ από το πιο φημισμένο εστιατόριο των τελευταίων ετών. Είπαμε η κουζίνα της Σίφνου έχει η παράδοση αλλά όταν η παράδοση εξελίσσεται, γίνεται υψηλή τέχνη. Το υψηλής ψαροφαγίας εστιατόριο Omega3 είναι μάλλον το διασημότερο του νησιού και βρίσκεται στην παραλία Πλατύς Γυαλός. Θα βρεις άρθρο γι’ αυτό μέχρι και στο Goop της Gwyneth Paltrow, ενώ για το φημισμένο του ceviche ταξιδεύουν στο νησί σκάφη από τη Μύκονο, το κέντρο της κοσμικής ζωής του Αιγαίου.

Cantina – Σεράλια, Κάστρο

Κι ερχόμαστε σε μία παραλία, σχεδόν απομωνομένη, κάτω από τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου, στα Σεράλια, όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ένα μοναχικό ταβερνάκι. Τα πολλά -πάρα πολλά- σκαλιά για να κατέβεις και κυρίως να ανέβεις από την παραλία ήταν ο λόγος που η παραλία αυτή πάντα προοριζόταν για λίγους θαραλλέους κολυμβητές. Εκεί διάλεξε ο Γιώργος Σαμοΐλης, ο chef που κάποτε ήταν μοριακός βιολόγος με ακαδημαΐκή καριέρα να δημιουργήσει το εστιατόριο Cantina. Ανεπιτήδευτο, σαν το άγριο τοπίο γύρω του το Cantina που λειτούργησε μόλις το 2020 είναι σίγουρα το πιο ιδιαίτερο εστιατόριο. Ακολουθεί τη φιλοσοφία του zero food waste και της βιωσιμότητας και χρησιμοποιεί σχεδόν εξολοκλήρου ντόπια υλικά για το μενού του, που αξίζει να δοκιμάσεις.

Loggia Wine Bar, Κάστρο

Εκεί μπορεί να μην πας κυρίως για να φας αλλά για να δοκιμάσεις τα κρασιά που προτείνουν με τη δημιουργία του Loggia ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς. Το πρώτο wine bar του νησιού έχει μαγευτική θέα και έχει και αυτό το κάτι που θα χρειαστεί ο ουρανίσκος σου καθώς δοκιμάζεις τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά κρασιά της λίστας τους. Πλατό τυριών και αλλαντικών που φτάνουν εκεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Νάξο, Κρήτη, Τήνο, Ευρυτανία, Κέρκυρα και φυσικά Σίφνος), και συναντιούνται μπροστά σου με την πιο ωραία θέα στα Σεράλια.

To τσικάλι, Βαθύ

Από την άγρια ομορφιά στα Σεράλια θα σε ταξιδέψω στο πιο όμορφο σημείο του κόσμου για μένα, το Βαθύ. Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Σίφνου έχει δύο παραλίες που χωρίζονται απο ένα εκκλησάκι στη μέση τους. Αριστερά από το εκκλησάκι θα κάνεις το μπάνιο σου στη μεγαλύτερης έκτασης παραλία. Δεξιά από το εκκλησάκι θα κάτσεις σε ένα τραπεζάκι πάνω στην άμμο, εκεί που σκάει το κύμα. Το τσικάλι σε περιμένει από το 1983 και συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις, όπως το μαστέλο και τη ρεβυθάδα του μέχρι σήμερα.

 

Δριμόνι, Απολλωνία

Αν ψάχνεις για ποιοτικό μεσογειακό φαγητό σε ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη διακόσμηση ο δρόμος σου θα σε βγάλει στο Δριμόνι. Το εστιατόριο, το μενού του οποίου επιμελείται ο chef Γιώργος Πατριάρχης, παίρνει το όνομά του από ένα παραδοσιακό κόσκινο με μεγάλες τρύπες που χρησίμευε στο καθάρισμα των δημητριακών καρπών. Το εστιατόριο διαθέτει επίσης μια εξαιρετική συλλογή κρασιών.

Γοργόνα, Φάρος

Ο Φάρος είναι ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια της Σίφνου.  Αν βρεθείς εκεί για την βουτιά σου, ή στον κοντινό Γλυφό, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το μενού της Γοργόνας, που σερβίρει επίσης πρωινό, brunch και επιλογές που δεν θα σε αφήσουν παραπονεμένο.

Λύχνος, Φάρος

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το μεζεδοπωλείο ο Λύχνος. Είναι το μέρος όπου θα απολαύσεις θαλασσινά πάνω στο κύμα. Δοκίμασε αστακομακαρονάδα και ψητό καλαμαράκι. Και πριν κάτσεις να φας πήγαινε στην δεξιά πλευρά του οικισμού, στην ήσυχη παραλία Γλυφό για μια ωραία βουτιά και σκιά κάτω από τα αρμυρίκια.

Η αμμουδιά, Χερρόνησος

Θαλασσινά δίπλα στο κύμα μπορείς να απολαύσεις και στην ταβέρνα «Η αμμουδιά» του γραφικού οικισμού Χερόννησος της Σίφνου. Ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, πάνω στην αμμουδιά θα μπορέσετε να δοκιμάσετε μαγειρευτά παραδοσιακά πιάτα και φρέσκα ψάρια καθώς ρεμβάζετε κοιτάζοντας το γαλάζιο.

Χρυσό, Αρτεμώνας

Στον Αρτεμώνα θα νιώσεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε μία άλλη παραμυθένια εποχή. Τα νεοκλασικά αρχοντικά του νησιού με τους μεγάλους τους κήπους βρίσκονται εδώ όπως επίσης και τα παραδοσιακά σοκάκια ενός κυκλαδίτικου παράδεισου. Εδώ βρίσκεται και το παραδοσιακό εστιατόριο Χρυσό που προσφέρει σιφναίικες γεύσεις και ηρεμία στην όμορφη αυλή του.

Το κίτρινο ποδήλατο, Αρτεμώνας

Στην αυλή ενός μικρού σπιτιού με κίτρινα παράθυρα και μία μεγάλη μωβ βουκαμβίλια θα φας τα ωραιότερα γλυκά και θα πιεις τον καφέ ή το ποτό σου στο ηλιοβασίλεμα. Αν θες να δοκιμάσεις την μελόπιτα κάντο εδώ αλλά μην περιοριστείς στις παραδοσιακές γεύσεις. Δοκίμασε τη λαχταριστή crème brulee το παγωτό αμύγδαλο κι αν μείνεις μέρες στο νησί και έχεις το λεγόμενο sweet tooth, επέστρεφε μέχρι να εξαντλήσεις τον κατάλογο.