ΤΑΙΝΙΕΣ

Έχετε 2 λεπτά να μιλήσουμε για το σεξ και τους οργασμούς της Emma Stone στο Poor Things;

Yorgos Lanthimos | © 2023 Searchlight Pictures

Μια γυναίκα μόνο ξέρει να σου πει πώς γυρίστηκαν οι ερωτικές σκηνές του Poor Things. Η intimacy coordinator, η χορογράφος του σεξ της ταινίας, η Elle McAlpine. Κι έχει πολλά να πει για τους οργασμούς της Emma Stone και την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από τη σεξουαλική εξερεύνηση κι απελευθέρωση του Poor Things.

H Elle McAlpine μίλησε στο Vanity Fair για την πρώτη συνάντηση με το Γιώργο Λάνθιμο. Ο Έλληνας σκηνοθέτης δεν ήταν 100% σίγουρος ότι χρειαζόταν intimacy coordinator για το Poor Things. Δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν κάποιο ειδικό για τις ερωτικές σκηνές στις ταινίες του. Η Elle McAlpine πιστεύει ότι ο Λάνθιμος φοβόταν ότι θα του έλεγε να αλλάξει κάποιες σκηνές. Και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα το άκουγε αυτό από σκηνοθέτη. 

Ο συντονιστής οικειότητας ήταν σίγουρα απαραίτητος στο Poor Things, αλλά πλέον είναι προαπαιτούμενο σε κάθε ταινία μετά το ξέσπασμα του #MeToo στο Χόλιγουντ. Οι γυναίκες και οι άνδρες (και οι non binary) ηθοποιοί, πρέπει να νιώθουν προστατευμένοι στις γυμνές σκηνές τους, μπροστά σε όλο το συνεργείο. Η Elle McAlpine ξέρει σίγουρα καλά τη δουλειά της, είναι συνιδρίτρια και του EK Intimacy. Θέλει να διασφαλίσει ότι οι ερωτικές σκηνές γίνονται με τη συναίνεση των ηθοποιών και ότι νιώθουν όλοι άνετα στη διάρκεια των γυρισμάτων. Εξήγησε στον Γιώργο Λάνθιμο ότι δεν αποτελεί καμία απειλή για τις σκηνές σεξ του Poor Things. Κι εκείνος δήλωσε στο Φεστιβάλ Βενετίας, ότι η Elle McAlpine έκανε τα πάντα πολύ εύκολα για όλους. 

Το Poor Things μιλά για τη σεξουαλική αφύπνιση της Bella Baxter. Κι ένα μεγάλο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται σε έναν οίκο ανοχής στο Παρίσι (αξίζει να σημειωθεί ότι η πατρόνα του οίκου ανοχής είναι η Kathryn Hunter, η ελληνικής καταγωγή ηθοποιός Αικατερίνη Χατζηπατέρα). Σίγουρα η Emma Stone εμπιστεύεται τον Γιώργο Λάνθιμο, είχε συμφωνήσει για το ρόλο της στο Poor Things από την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας The Favourite.

Αυτός ήταν ένας λόγος που ο σκηνοθέτης πίστευε, ότι δεν χρειαζόταν τη βοήθεια μιας intimacy coordinator. Ωστόσο, στην ταινία εμφανίζονται άπειροι ηθοποιοί που κάνουν σεξ με τη σεξεργάτρια Bella Baxter κατά την παραμονή της στο Παρίσι. Αυτοί σίγουρα ήθελαν οδηγίες, για να μην αισθάνονται νευρικότητα. Πώς τους προσέγγισε; Με συζήτηση. Το μυστικό στις ερωτικές σκηνές, είναι να μη πιέζεις κανέναν για το οτιδήποτε. Απλά, να συζητάς

Στο Poor Things σίγουρα υπάρχει πολύ σεξ

Ο Γιώργος Λάνθιμος ζήτησε από την Elle McAlpine να μην προσεγγίσει το σεξ στην ταινία επιπόλαια και επιφανειακά. Γιατί το ενδιαφέρον της πρωταγωνίστριας του Poor Things για το σεξ είναι κομμάτι της ενηλικίωσης της. Της έδωσε να διαβάσει το σενάριο του Tony McNamara καθώς και το βιβλίο του Alasdair Gray. Της είπε ότι ακόμα και οι πιο γκροτέσκ σκηνές σεξ έπρεπε να είναι συναρπαστικές για τον θεατή της ταινίας. Και της ζήτησε να δώσει έμφαση στο γυναικείο οργασμό, γιατί η γυναικεία ευχαρίστηση είναι το βασικό θέμα του Poor Things

Γιατί δυσκολεύτηκε η intimacy coordinator του Poor Things;

Ήταν πάρα πολλές οι ερωτικές σκηνές που γυρνούσαν καθημερινά. Και δεν είναι πάντα εύκολο να ξεφύγεις από την ευαλωτότητα, που νιώθεις όταν είσαι γυμνός, ακόμη κι αν είσαι επαγγελματίας ηθοποιός. Οι ερωτικές σκηνές δημιουργούν πάντα μια ενέργεια στα γυρίσματα. Κι η συμβουλή της intimacy coordinator στην Emma Stone, ήταν να κάνει πάντα ένα κρύο ντους, μόλις έφευγε από το σετ. Για να αποβάλλει όλα τα συναισθήματα από τα γυρίσματα. 

Τι έχει να πει η Elle McAlpine σε κάποιον που θέλει να δει το Poor Things; 

«Οι σκηνές στον οίκο ανοχής είναι τόσο όμορφα γραμμένες, είναι σίγουρα το πιο καλογραμμένο σεξ σε όλες τις στάσεις. Γιατί συνήθως στους οίκους ανοχής οι σεξεργάτριες δεν απολαμβάνουν το σεξ. Αυτή η γυναίκα στο Poor Things έχει επιλέξει να πάει να δουλέψει ως σεξεργάτρια. Κάπως αθώα. Γιατί της αρέσει να κάνει σεξ. Κι είναι αναζωογονητικό» λέει στο Vanity Fair.

Και όντως, το σεξ του Poor Things πάει για Όσκαρ.