ΘΕΑΤΡΟ

Έχεις δει τον Λάκη Λαζόπουλο σε δραματικό ρόλο; Θα τον δεις στην «Προδοσία»

Οι αναμνήσεις σου από τον Λάκη Λαζόπουλο σίγουρα έχουν να κάνουν με σάτιρα και γέλια. Αυτή μπορεί να είναι η κυριότερη πλευρά ενός πολυπράγμωνα καλλιτέχνη που γράφει, σκηνοθετεί και παίζει συχνά στις παραστάσεις του, ενός ανθρώπου που έχεις γνωρίσει μέσα από τις σατιρικές του εκπομπές στην τηλεόραση αλλά είναι μόνο μία από όλες τις πλευρές. Όλοι έχουμε παραπάνω από μία, έτσι δεν είναι; Ο Λάκης Λαζόπουλος, λοιπόν, είπε να φέρει στο προσκήνιο μια άλλη του πλευρά.

Η ανακοίνωση των Θεατρικών Επιχειρήσεων Κάρολος Παυλάκης για τη θεατρική περίοδο 2020 – 2021, ήταν καταρχάς πολύ ευχάριστη. Μαζί της έφερε μια αύρα κανονικότητας από την προ κορονοϊού εποχή, τότε που τα νέα θεατρικά εγχειρήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Άλλη μία έκπληξη μας περίμενε όταν είδαμε τους πρωταγωνιστές του εμβληματικού έργου του Harold Pinter «Προδοσία», που θα ανέβει από τον Οκτώβριο στο θέατρο Βρετάνια. Ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν ανάμεσα στους τρεις πρωταγωνιστές.

Μαζί του στη σκηνή θα βρεθεί επίσης το ζευγάρι στη ζωή και συχνά στη σκηνή, Αθηνά Μαξίμου και Αιμίλιος Χειλάκης. Ο τελευταίος μάλιστα υπογράφει και τη σκηνοθεσία. O γνωστός ηθοποιός τα τελευταία αρκετά χρόνια καταπιάνεται όλο και πιο συχνά με την σκηνοθεσία -συνήθως από κοινού με τον Μανώλη Δούνια- έχοντας παρουσιάσει πολύ επιτυχημένα δείγματα (Αντιγόνη του Σοφοκλή, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Ταρτούφος ή Οι απατεώνες).

Λάκης Λαζόπουλος

Η «Προδοσία» του Pinter στην οποία θα συμπρωταγωνιστούν οι Λάκης Λαζόπουλος, Αθηνά Μαξίμου και Αιμίλιος Χειλάκης, είναι ένα από τα αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού, καθώς πολύ συχνά ανεβαίνει στα Αθηναϊκά θέατρα. Η πανελλήνια πρώτη του έγινε το μακρινό 1981 σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της Αγγλόφωνης δραματουργίας και όπως φαίνεται και από τον τίτλο του η «Προδοσία» είναι το κεντρικό θέμα του. Προδοσία λόγω ενός ερωτικού τριγώνου, προδοσία στην φιλία, προδοσία απέναντι στον γεμάτο αυταπάτες εαυτό μας. Κάθε φορά που το παρακολουθεί κανείς μάλλον καταλήγει να αναρωτιέται ποια προδοσία είναι μεγαλύτερη από όλες.

Η υπόθεση της Προδοσίας και ο σπάνια δραματικός Λάκης Λαζόπουλος

Το στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο έργο του Πίντερ τόσο ξεχωριστό και «κινηματογραφικό», είναι ο τρόπος που γίνεται η αφήγηση της δράσης. Η «Προδοσία» ξεκινά την αφήγησή της δύο χρόνια μετά τη λήξη μιας παράνομης σχέσης και καταλήγει στην αρχή της. Από την παρακμή του έρωτα και την αποκάλυψη κάθε πιθανής προδοσίας στην αρχή. Αντίστροφα δηλαδή. Πράγμα που βοηθά το κοινό στο συγκεκριμένο έργο να επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, στις σκέψεις και τις αποφάσεις τους περισσότερο από την δράση. Ξέρει εξαρχής την κατάληξη και για τους τρεις πρωταγωνιστές. Το θέμα είναι τι τους οδήγησε ως εκεί.

Λάκης Λαζόπουλος

Το έργο, που γράφτηκε το 1978 το εμπνεύστηκε ο Pinter από την εξωσυζυγική του σχέση με την παρουσιάστρια του BBC, Joan Bakewell. H υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται γύρω από την πολύχρονη εξωσυζυγική σχέση της παντρεμένης με τον Robert, Emma με τον καλό του φίλο και πρώην συνεργάτη του, Jerry που είναι επίσης παντρεμένος με την (αθέατη) Judith. Μένει να δούμε ποιος θα κάνει το Robert και ποιος τον Jerry στην παράσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Αθηνά Μαξίμου θα υποδυθεί την Emma.

Όσο για τον Λάκη Λαζόπουλο σε δραματικό ρόλο, προσωπικά δεν θυμάμαι να τον έχω δει ποτέ. Θυμάμαι σκηνές με ιδιαίτερο βάρος και συγκίνηση σε έργα του. Ψάχνοντας τις παραστάσεις του είδα πώς το 1988 ήταν που ανέβασε το «Ημερολόγιο ενός τρελού» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη. Αν μη τι άλλο είναι ένα μεγάλο στοίχημα.