Ευγονική τυλιγμένη σε φιόγκο από τη Silicon Valley: Είμαστε έτοιμοι για τα super- μωρά;
- 17 ΙΟΥΛ 2025

Επιχειρήσεις ελέγχου εμβρύων για ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχους; Φυσικά υπάρχουν και παράγουν super- μωρά. Κάποιος δεν είδε το GATTACA και αυτό φαίνεται. Γιατί οι συζητήσεις των πλούσιων για το πώς να βελτιστοποιήσουν τα μελλοντικά παιδιά τους δεν είναι βγαλμένες από τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο του Aldous Huxley. Ζούμε σε έναν δυστοπικό κόσμο που η η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Γιατί χρειαζόμαστε μια ανεξέλεγκτη βιομηχανία γονιμότητας;
Είναι ηθικά προβληματικό να μπορεί κάποιος να τροποποιήσει τα γονίδια των εμβρύων για ορισμένες ασθένειες; Ναι. Τα μωρά δεν είναι ένα ακόμα καπιταλιστικό προϊόν. Και η γενετική αξιολόγηση είναι ο κανόνας για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Δηλαδή εξετάζονται για σπάνιες γενετικές διαταραχές που προκύπτουν από μία μόνο γονιδιακή μετάλλαξη, όπως η κυστική ίνωση ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες (όπως το σύνδρομο Down). Το μωρό σου θα είναι τόσο γενετικά βελτιστοποιημένο όσο επιτρέπει η τρέχουσα επιστήμη; Μπορεί και περισσότερο.
Η Noor Siddiqui, δημιουργός της Orchid οραματίζεται έναν κόσμο με πιο υγιείς ανθρώπους (και μωρά)— ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αλλαγή στον τρόπο που αναπαραγόμαστε. Δημιούργησε 16 έμβρυα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της έχουν πρόβλημα γονιμότητας, αλλά ήξερε πάντα ότι θα ήθελε να συλλάβει με αυτόν τον τρόπο. Ήταν η πρώτη πελάτισσα της εταιρίας της. Τι θέλει να πετύχει; Έναν κόσμο όπου όλα τα μωρά θα γεννιούνται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Orchid και, αποκλειστικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση, προς όφελος της υγείας και της ευεξίας.
Να αποκτήσουμε ένα κανονικό μωρό ή ένα μωρό Orchid;
Ένα κανονικό μωρό μπορεί να μεγαλώσει και να πάθει καρκίνο. Ή να γεννηθεί με σοβαρή νοητική αναπηρία. Ή να τυφλωθεί. Ή να γίνει παχύσαρκο. Η Orchid Health με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ελέγχει τα έμβρυα για χιλιάδες πιθανές μελλοντικές ασθένειες, επιτρέποντας στους υποψήφιους γονείς να σχεδιάσουν τις οικογένειές τους με πολύ περισσότερες πληροφορίες από ποτέ για τους απογόνους τους. Kάθε προκύπτον υπερμωρό, είναι ένα πειραματόζωο της Silicon Valley.
Η εταιρεία εφαρμόζει προσαρμοσμένους αλγόριθμους για να παράγει αυτό που είναι γνωστό ως βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μετρούν τη γενετική προδιάθεση ενός μωρού/παιδιού για ανάπτυξη σύνθετων παθήσεων αργότερα στη ζωή, όπως η διπολική διαταραχή, ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία και η σχιζοφρένεια. Μια γενιά που θα είναι γενετικά ευλογημένη και θα αποφεύγει τις ασθένειες (με κόστος 2.500 δολάρια ανά εμβρυοέλεγχο). Ο Elon Musk φέρεται να χρησιμοποίησε την Orchid για τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του.
Ο παραδοσιακός έλεγχος εμβρύων (προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος, γνωστός και ως PGT) ελέγχει για επιπλέον ή ελλείποντα χρωμοσώματα. Το Orchid προχωρά πολύ παραπέρα διαβάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα και αναζητώντας σφάλματα που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ως ασθένειες, όπως ακριβώς ο ορθογραφικός έλεγχος ενός βιβλίου για λάθη.
Λόγω της επιστημονικής αβεβαιότητας, οι περισσότεροι γιατροί επιλέγουν να μην ελέγχουν το DNA των ασθενών για βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου.
Γιατί μιλάμε για ευγονική;
Το Orchid ελέγχει για γενετικές μορφές νευροαναπτυξιακών διαταραχών, παιδιατρικούς και ενήλικες καρκίνους και γενετικές ανωμαλίες. Ελέγχει για 1200+ γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες. Μια τέτοια πολυγονιδιακή βαθμολόγηση θα μπορούσε να αναγκάσει ζευγάρια που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας να απορρίψουν άψογα και με κόπο αποκτηθέντα έμβρυα με βάση ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες.
Το σεξ είναι για διασκέδαση και ο έλεγχος εμβρύων είναι για μωρά
Η Noor Siddiqui σκοπεύει να αποκτήσει 4 παιδιά χρησιμοποιώντας τα δικά της έμβρυα που έχουν ελεγχθεί με Orchid και πιστεύει ότι οι ολοένα και πιο διαθέσιμες και εξελιγμένες τεχνολογίες γονιμότητας θα αντικαταστήσουν το σεξ ως προτιμώμενη μέθοδο αναπαραγωγής.
Πόσο γενετικό προνόμιο μπορείς να αγοράσεις;
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πολλές παθήσεις που δεν καθορίζονται από τη γενετική. Πολλοί γιατροί και επιστήμονες γονιμότητας δήλωσαν στην εφημερίδα The Washington Post ότι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον έλεγχο εμβρύων μέσω της βαθμολόγησης πολυγονιδιακού κινδύνου, της τεχνικής που επιτρέπει στην Orchid και σε άλλες εταιρείες να προβλέπουν μελλοντικές ασθένειες, συνδέοντας ομάδες εκατοντάδων ή και χιλιάδων γονιδίων με τα αποτελέσματα των ασθενειών και σε ορισμένες περιπτώσεις με άλλα χαρακτηριστικά, όπως η νοημοσύνη και το ύψος. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους σχετίζονται με πολλά διαφορετικά γονίδια και όχι με ένα μόνο γονίδιο. O γενετικός κώδικας αντικατοπτρίζει μόνο προδιαθέσεις.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής αποκαλεί τα οφέλη του ελέγχου εμβρύων για πολυγονικούς κινδύνους «μη αποδεδειγμένα» και προειδοποιεί ότι τέτοιες εξετάσεις «δεν θα πρέπει να προσφέρονται» από κλινικούς ιατρούς. Ένας πρωτοπόρος των βαθμολογιών πολυγονικού κινδύνου, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Harvard, Pete Kraft, επέκρινε την Orchid, λέγοντας στο X ότι «το να κουνάμε ένα μαγικό ραβδί και να αλλάζουμε ορισμένες από αυτές τις παραλλαγές κατά τη γέννηση μπορεί να μην κάνει τίποτα απολύτως».