ΜΟΥΣΙΚΗ

Eurovision 2022: Η Αμάντα Γεωργιάδη προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό

EBU / CORINNE CUMMING

«Ο στόχος μου στο Τορίνο είναι να σας κάνω υπερήφανους γιατί στο κάτω κάτω όταν θα μου δίνουν βαθμούς θα γράφει “Ελλάδα” κι όχι Αμάντα Γεωργιάδη. Γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι να σας αρέσει», δήλωνε η Αμάντα Γεωργιάδη στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ, λίγους μήνες πριν την εμφάνισή της στη Eurovision.

Και κάπως έτσι, ο στόχος της πραγματοποιήθηκε σε έναν Α’ βαθμό. H Ελλάδα και η Αμάντα Γεωργιάδη, ταξίδεψαν μέχρι το Τορίνο της Ιταλίας, για τον 66ο διαγωνισμό της Eurovision. Η ελληνική συμμετοχή με το τραγούδι Die Together εμφανίστηκε στον Α’ Ημιτελικό, την Τρίτη 10 Μαΐου στη 15η θέση και πέρασε στον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού που πραγματοποιείται το Σάββατο, 14 Μαΐου, στη σκηνή του Pala Olimpico. Όπως ακριβώς προέβλεπαν και τα προγνωστικά.

Οι χώρες που πέρασαν στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, με τη σειρά που ανακοινώθηκαν είναι: Ελβετία, Αρμενία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ελλάδα, Ουκρανία, Μολδαβία και Ολλανδία.

Η Αμάντα τραγούδησε μέσα σε μία εντυπωσιακή σκηνική δημιουργία, ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φωκά Ευαγγελινού. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας. Ο Γιάννης Μουρίκης  έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Δες την εμφάνιση της Αμάντας Γεωργιάδη στη Eurovision

Το τραγούδι Die Together, με το οποίο η Αμάντα εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι σε σύνθεση της ίδιας μαζί με τον Νορβηγό συνεργάτη της Bjorn Helge. Πρόκειται για μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης, σαν ένα όνειρο σε μπλε φόντο, που «ζωντανεύει» επί σκηνής μέσα από τα μάτια της ερμηνεύτριας.

Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών, καθώς και του Τελικού, είναι και φέτος η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό, κατακτώντας τη 10η θέση. Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five(Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία).