ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Έτσι θα φτιάξεις το πιο νόστιμο μοσχαράκι στιφάδο

Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.

Όταν πηγαίνω στην Κρήτη, γαληνεύει η ψυχή μου, ηρεμεί το μυαλό μου, όλα φαίνονται αυτομάτως τόσο απλά όσο πραγματικά είναι, χωρίς να κουβαλάνε την υπερβολή της μεγαλούπολης και των ανθρώπων της.  Τα πάντα εδώ είναι ίδια, μα τόσο διαφορετικά. Εδώ πολλοί άνθρωποι, σταματούν το μεσημέρι τη δουλειά τους, για να επιστρέψουν στο σπίτι, να φάνε σπιτικό φαγητό, να ξεκουραστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Μου είχε κάνει εντύπωση στην αρχή, μέχρι που μου έμεινε “κουσούρι”. Ένα κουσούρι που τώρα μου φαίνεται αδιανόητο να αποχωριστώ, αφού μου υπενθυμίζει ότι το φαγητό είναι μία ιεροτελεστία που μοιράζονται πολλοί γύρω από ένα τραπέζι και όχι μια μηχανική κίνηση για έναν, μπροστά σε έναν υπολογιστή!

Αυτά τα μεσημέρια λοιπόν, που γυρνάμε σπίτι με τον άντρα μου, περνάμε πάντα από το σπίτι της γιαγιάς του, της κυρίας Ζαμπίας. Η κυρία Ζαμπία, πάντα με κάτι καταπιάνεται: ή θα κρατάει μπροστά της κάτι τεράστιες λεκάνες και θα καθαρίζει χόρτα που μάζεψε μόνη της, είτε θα τυλίγει περίτεχνα πιτάκια με δικό της φύλλο, είτε θα είναι στην κουζίνα της πάνω από τις κατσαρόλες και θα μιλάει στο φαγητό της. Όσες φορές μας παίρνει χαμπάρι να περνάμε, πάντα κάτι μας φιλεύει. Μερικά πιτάκια την μία μέρα, μια σοκολάτα την άλλη, φρεσκοκομμένες παπούλες την παράλλη.

Μέχρι που μια μέρα, μας έδωσε ένα πιάτο στιφάδο (μοσχαράκι, γιατί τα κουνέλια της δεν είχαν μεγαλώσει αρκετά). Ένα στιφάδο γλυκό σαν ζάχαρη, με το κρέας να λιώνει στο στόμα και τη νοστιμιά να ξεχειλίζει σε κάθε μπουκιά. Αυτές οι παλιές μαγειρεύουν αλλιώς σκέφτηκα και της ζήτησα να το μαγειρέψουμε μαζί για να της κλέψω τα μυστικά της. Ευτυχώς η γιαγιά Ζαμπία δεν το ξέρει το όχι και μετά από λίγες μέρες, βρέθηκα στην κουζίνα της.

Μοσχαράκι στιφάδο της Γιαγιάς Ζαμπίας

Μερίδες: 4-6, Χρόνος Προετοιμασίας: 30′, Χρόνος Μαγειρέματος: 1,5 ώρα

Υλικά

1,5 κιλό μοσχαράκι γάλακτος, ελιά

6 κρεμμύδια ξερά ή 15 κρεμμυδάκια στιφάδου

2 κ.σ. ξίδι

1 κύβο ζωμό βοδινού MAGGI

2 δαφνόφυλλα

2 ντομάτες (το καλοκαίρι) ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (τον χειμώνα)

1 κ.γλ. ντοματοπελτέ

Αλάτι & Πιπέρι

 

Εκτέλεση

1) Κόβουμε το κρέας σε μεσαίου μεγέθους κύβους.

2) Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα (περίπου 1/2 κούπα | 120 ml) και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το κρέας και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.

3) Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.

4) Αν έχουμε μεγάλα κρεμμύδια τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες ή αν έχουμε μικρά κρεμμύδια στιφάδου, τα χαράζουμε στις 2 άκρες τους. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν.

5) Σβήνουμε με ξίδι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί.

6) Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 κούπα νερό να ζεσταθεί και λιώνουμε τον κύβο ζωμό βοδινού MAGGI.

7) Μεταφέρουμε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το νερό όπου έχουμε λιώσει τον κύβο. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.

8) Σιγομαγειρεύουμε για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (σχεδόν να λιώσει το κρέας) και να δέσει η σαλτσούλα.

Για μέγιστη απόλαυση του στιφάδου, στρώστε ένα μεγάλο τραπέζι και απολαύστε το παρέα με αγαπημένα σας πρόσωπα, ζεστό ψωμί και ένα ποτήρι κρασί.

 

Διαβάστε ακόμα στο madameginger.com:

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο

Ατομικές τάρτες με σαλάμι, γραβιέρα & αυγό