ΘΕΑΤΡΟ
SPONSORED

Εθνικό ντεφιλέ: Φουστανέλα, επανάσταση και μια πασαρέλα βγαλμένη από το μέλλον

Η φουστανέλα έχει τον προβολέα στραμμένο πάνω της. Δίκαια μετά από τόσα χρόνια στα οποία είχε περάσει στο παρασκήνιο, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, βγήκε από το χρονοντούλαπο και κάνει εδώ και μερικούς μήνες την εμφάνισή της σε εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμα και σε φωτογραφήσεις επωνύμων.

Αυτή εδώ όμως η φουστανέλα, που φέρνει στη ζωή μας ο Παντελής Φλατσούσης μέσα από την παράσταση “Εθνικό ντεφιλέ”, η οποία παρουσιάζεται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Κι αυτό γιατί καταφέρνει να φέρει κοντά τις μνήμες και τις αφηγήσεις ενός παρεξηγημένου παρελθόντος με την πολύ σημαντική ερώτηση, του πώς θα μπορέσουμε να χτίσουμε κοινωνίες πιο συμπεριληπτικές.

Βλέπεις, αυτή η παράσταση – πρότυπη επίδειξη μόδας που θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν όσοι τυχεροί βρεθούν στο Χώρο Δ της Πειραιώς 260 στις 26,27,28 ή και 29 Ιουνίου, τοποθετείται χρονικά σε 100 χρόνια από τώρα. Σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από σύνορα και εθνικές κυριαρχίες. Σε έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι ακόμα αναρωτιούνται πώς θα συνθέσουν την ταυτότητά τους πέρα από τα έθνη.

Τα ερωτήματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Κι αυτό γιατί σε μία ελληνική κοινωνία η οποία εορτάζει με λαμπρότητα την ταυτότητα που προσδίδει στον καθέναν από εμάς το έθνος και ο γεωγραφικός τόπος στον οποίο γεννηθήκαμε, ταυτόχρονα υπάρχει η ζύμωση για το πώς θα μπορέσει αυτή ντυμένη με φουστανέλα και παραδόσεις κοινωνία, να αγκαλιάσει την ετερότητα και να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνουν όλα αυτά τα εθνικά σύμβολα που υιοθετήσαμε από τις προηγούμενες γενιές.

Σε αυτό το σύγχρονο ντεφιλέ μόδας, πέραν από το εθνικό μας ένδυμα, παρελαύνει η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας. Και μαζί τους φέρνουν αφηγήσεις στιγμών από την ελληνική ιστορία, σε ένα κείμενο που συντίθεται από πρωτότυπες πηγές, ιστορική έρευνα, απομνημονεύματα, Τύπο και αλληλογραφία της εποχής.

Κι όλα αυτά μπλεγμένα με τα σύγχρονα και ευελπιστούμε μελλοντικά ερωτήματα για το τι τύπου κοινότητες θα μπορούσαμε να επινοήσουμε σήμερα, ώστε να πετύχουμε μία καλύτερη συνύπαρξη.

Σε σκηνοθεσία και κείμενο του Παντελή Φλατσούση, το Εθνικό ντεφιλέ δίνει μία πραγματικά ευφυή ματιά στο σύγχρονο ζήτημα της ετερότητας με ένα πανέξυπνο twist στη χρήση της εθνικής μας φουστανέλας. Σε μία παράσταση που έρχεται αυτές τις ημέρες στη ζωή μας και φιλοδοξεί να μας κάνει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο απ’ όσο θα το κάναμε μπροστά σε μια απλή επίδειξη μόδας με πρωταγωνιστές τις εθνικές μας φορεσιές.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 – ΘΕΑΤΡΟ – ΚΥΚΛΟΣ 1821

Παντελής Φλατσούσης
Εθνικό ντεφιλέ
Πειραιώς 260 – Χώρος Δ
26-27 Ιουνίου, 21:00
28-29 Ιουνίου, 22:00

Εισιτήρια: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 15€ • ΖΩΝΗ Α΄ 10€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 8€ • ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Σκηνοθεσία – Κείμενο Παντελής Φλατσούσης
Δραματουργία Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά – Κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Ζωντανή εκτέλεση Jan Van de Engel
Βίντεο editing Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση
Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Συνεργασία στη δραματουργία Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Παίζουν Houssain Amiri, Θέμης Θεοχάρογλου, Γιώργος Κριθάρας, Ντέμπορα Οντόγκ, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αινείας Τσαμάτης, Γιλμάζ Χουσμέν
Οργάνωση παραγωγής Κωστής Παναγιωτόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής SPECTRUM AMKE
Ευχαριστίες Βασίλη Κουκαλάνι, Τηλέμαχο Κώτσια, Γιώργο Σύρμα, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου