ΦΕΣΤΙΒΑΛ

9 δράσεις για παιδιά από το Τhis is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων

Για μια ακόμα χρονιά o Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει το This is Athens City festival το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της πόλης  με περισσότερες από 300 εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της Αθήνας

Συναυλίες και street πάρτυ σε πλατείες και πεζόδρομους, υπαίθριες δράσεις σε πάρκα και λόφους της πόλης γαστρονομικές εμπειρίες στα Μουσεία, καθώς και πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν τον παλμό στις γειτονιές της Αθήνας. Kαι φυσικά από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν αυτές που απευθύνονται αποκλειστικά στους μικρούς (και μεγάλους) μας φίλους. Εξάλλου μπορεί το φεστιβάλ να έχει μπει στο τελευταίο του δεκαήμερο αλλά υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες δράσεις για όλους.

1. Παραμύθια στον Εθνικό Κήπο: Γεωργία Λεμπέση

  • 24 Μαΐου 2024
  • 18:30 – 19:30
  • Εθνικός Κήπος
  • Βασιλίσσης Αμαλίας 1, Αθήνα

Κόκκινη κλωστή δεμένη, σε κουβάρι τυλιγμένη, δίνει κλότσο η γιαγιά μου, πέφτει μες στην αγκαλιά μου! Ξετυλίγει παραμύθια στρογγυλά σαν τα ρεβίθια: ένα απ’ την Αρμενία, άλλο απ’ την Ιαπωνία! Τρίτο απ’ την Καραϊβική, τέταρτο απ’ την Αφρική! Κι ένα τόσο δα μικρό, απ’ της Ελλάδας τον γιαλό.

Ελάτε, μικροί και μεγάλοι να πιάσουμε την κόκκινη κλωστή των παραμυθιών και να ταξιδέψουμε μαζί της στον κόσμο! Πολλά και θαυμαστά θα ακούσουμε, θα τραγουδήσουμε και θα παίξουμε σε μια παράσταση αφήγησης που θα σας μείνει αξέχαστη.

Αφήγηση: Γεωργία Λεμπέση

Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

2. Πώς μπορεί το Μουσείο να εξάψει τη φαντασία όλης της οικογένειας;

  • 24 Μαΐου 2024
  • 14:45 – 16:30
  • Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Δύο παράλληλες διαδραστικές οικογενειακές ξεναγήσεις στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προσκαλεί τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του, μέσα από βιωματικές εικαστικές δραστηριότητες, σε δύο παράλληλες διαδραστικές ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια.

Στο πλαίσιο της οικογενειακής ξενάγησης, μικροί και μεγάλοι θα περιηγηθούν στους τέσσερις ορόφους της μόνιμης Συλλογής του Μουσείου και θα συζητήσουν για τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Υπό την καθοδήγηση της εισηγήτριας/του εισηγητή, θα πάρουν μέρος σε μια σειρά ομαδικών και ατομικών δραστηριοτήτων που είναι εμπνευσμένες από τα παιχνίδια των σουρεαλιστών και την προσέγγιση του “slow looking”.

Οι διαδραστικές οικογενειακές ξεναγήσεις έχουν σχεδιαστεί με κεντρικούς άξονες τη συμμετοχικότητα, την προσωπική εμπειρία και την ελεύθερη έκφραση. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής εμπειρίας, μέσω της οποίας όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα έργα τέχνης της Συλλογής, αλληλεπιδρώντας με αυτά στον χώρο του Μουσείου.

Για ενήλικες και παιδιά από 5 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 12 άτομα ανά ξενάγηση.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

3. Παραμύθια στην αυλή του Μουσείου: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης

  • 25 Μαΐου 2024
  • 11:00 – 13:00
  • Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
  • Διογένους 1, Αθήνα

Ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά και δεν τον κέρδισε η θάλασσα, αλλά οι ιστορίες που αυτή μεταφέρει.

Μαζί με την Λήδα Ξυδιά, θα διηγηθούν ιστορίες από τα βάθη του χρόνου, από λαούς μακρινούς και άγνωστους, από τα παλιά χρόνια που ξύπναγαν στη φαντασία εικόνες μαγικές, διασκεδαστικές, τρομακτικές κάποιες φορές, σίγουρα όμως καθηλωτικές.

Από το 2008, ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο παραμύθι. Ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας, μεταφέροντας τη σοφία των παραμυθιών σε μικρούς και μεγάλους, που κλείνοντας απλά τα μάτια και ανοίγοντας καλά τα αυτιά τους, κερδίζουν ανεπανάληπτες στιγμές μαγείας.

Η Λήδα Ξυδιά, είναι μουσικός, ζωγράφος και χαράκτρια. Έχει παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης (ψυχολογία της εκπαίδευσης, διδακτική των εικαστικών τεχνών)και σεμινάρια για την κατασκευή μαριονέτας, κοσμήματος, land art, τέχνη κ θεραπεία, κ.α. Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της στην εκπαίδευση ήταν τα σεμινάρια της δασκάλας και παραμυθούς Λίλης Λαμπρέλλη που την έφεραν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και τον συμβολισμό τους. Έχει μαθητεύσει στο τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στο Κέντρο Ανατολικής Μουσικής στη Μυτιλήνη.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

4. Αθηνοπεριπέτειες στους δυτικούς λόφους της Αθήνας

  • 25 Μαΐου 2024/ 1 Ioυνίου 2024
  • 17:00 – 19:00
  • Διασταύρωση οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θεωρίας

Tέσσερις εκπαιδευτικές διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς και ξεναγούς.

Σε αυτή τη διαδρομή θα εξερευνήσουμε τους λόφους της Αθήνας (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας), ανακαλύπτοντας τα αρχαία μνημεία τους.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης στο κυνήγι θησαυρού και στη διαδρομή θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”!

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις.

Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς/γονείς τους.

Σημείο συνάντησης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Θεωρίας

*Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies

Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας

  • Για περισσότερες πληροφορίες 25/5 εδώ
  • Για περισσότερες πληροφορίες 1/6 εδώ

5. Oικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Οι επιγραφές μας αποκαλύπτουν μυστικά

  • 26 Μαΐου 2024
  • 11:00 – 12:30
  • Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος

Το οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οι επιγραφές μας αποκαλύπτουν μυστικά” πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 14 ετών. Στόχος του είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση των αρχαίων επιγραφών, να εξοικειωθούν με τα υλικά και τα εργαλεία γραφής που ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις, αλλά και να αντιληφθούν την έννοια των συμβόλων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες με χάρτες, παιχνίδια με κάρτες και κύβους κ.α. Με τη συμμετοχή τους τα παιδιά θα μάθουν πληροφορίες αλλά και ιστορίες που αποκαλύπτουν οι επιγραφές.

Για περισσότερες πληροφοριες εδώ

6. Αθηνοπεριπέτειες στο Καλλιμάρμαρο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο

  • 26 Μαΐου 2024/2 Ιουνιου
  • 10:45 – 13:00
  • Παναθηναϊκό Στάδιο
  • Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου, Αθήνα

Σε αυτή τη διαδρομή, οι “Αθηνοπεριπέτειες” θα εξερευνήσουν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτοντας διαδραστικά την ιστορία τους, μα και τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, περιδιαβαίνοντας σημαντικά μνημεία, αρχαίες εφευρέσεις, σπάνια δέντρα, φυτά, λιμνούλες και ζώα της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”. Το “κυνήγι θησαυρού” των Αθηνοπεριπετειών αυτής της διαδρομής βασίζεται στις σελίδες του δεύτερου βιβλίου της ταξιδιωτικής σειράς “Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα”.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις. Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς τους.

Σημείο συνάντησης το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στον εξωτερικό χώρο του μνημείου, μπροστά από τις σημαίες.

Για τις κρατήσεις των θέσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://sofiaalexiou.gr/athinoperipeteies.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 παιδιά ανά διαδρομή.

  • Πληροφορίες εδώ (26/5)
  • Πληροφορίες εδώ (1/6)

7. Ο Mαγεμένος Kήπος: Κυνήγι θησαυρού στην όαση της Αθήνας

  • 26 Μαΐου 2024
  • 10:45 – 13:00
  • Κεντρικό Συντριβάνι
  • Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι στον Εθνικό Κήπο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία του Κήπου θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στoν 19o αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού είναι η σύζυγος του, βασίλισσα Αμαλία. Η Αμαλία έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τον Βασιλικό Κήπο – σε συνεργασία με σχεδιαστές, κηπουρούς και πολεοδόμους, όταν συνειδητοποιεί πως τα λουλούδια και τα εξωτικά δέντρα που φυτεύει μαραίνονται. Σύντομα ανακαλύπτει πως ο Κήπος είναι χτισμένος πάνω από μια Ρωμαϊκή Βίλα, η οποία φέρει μαγική προστατευτική επιγραφή στην είσοδό της. Γράφει: “Ό,τι απειλήσει αυτό το οίκημα θα καταστραφεί”.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να βοηθήσουν τη βασίλισσα Αμαλία να λύσει τα μάγια, λύνοντας μια σειρά γρίφων. Στο τέλος θα ακολουθήσει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.

Σημείο Συνάντησης: Κεντρικό Συντριβάνι Πλατείας Συντάγματος

Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

8. Παραμύθια στην Πλατεία: Νάγια Οικονομοπούλου

  • 30 Μαΐου 2024
  • 20:00
  • Πάρκο Δρακόπουλου

Αφήγηση παραμυθιών για παιδιά (και πιο μεγάλα παιδιά)!

Συνταγή για παραμυθοσκορπισματομπερδέματα:

Παίρνουμε κουκιά, ρεβίθια και δυο οκάδες παραμύθια που στρογγυλά να είναι σαν ντέφια (να έχουνε μεγάλα κέφια!), μακρουλά σαν τις φλογέρες (να γλυκαίνουνε τις μέρες!) και να έχουνε ρυθμό χορευτό, τραγουδιστό.

Τα βάζουμε σ’ ένα μεγάλο τσουκάλι κι ανακατεύουμε μέχρι να έρθουνε τα πάνω κάτω.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, μουσικές και τραγουδάκια.

Τρώμε μέχρι η κοιλιά μας να γίνει πίθαρος.

Υ.Γ.: Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Κυκλοφορούν γριές πολυφαγούδες!

Νάγια Οικονομοπούλου, αφήγηση

Μαρία Γεωργοπούλου, μουσική

Η Νάγια Οικονομοπούλου σπούδασε μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους.

Κάποτε, από τύχη μεγάλη, συναπαντήθηκε ξανά με φίλους παλιούς καθόλου ξεχασμένους, με την Τρισεύγενη, την Πούλια και τον Αυγερινό, τον Μπιλμέμ, τον Μισοκοκκοράκη, το Κοιμισμένο Βασιλόπουλο. Τους πήρε αμέσως στο κατόπι και μπήκε στο δάσος με τα παραμύθια, μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες παραμυθάδες και, σαν βρήκε τη δική της κόκκινη κλωστή ύφανε ένα τσουβάλι που να χωρεί τα ψέματα, μαζί και την αλήθεια και χίλια παραμύθια. Υλοποιεί την αφηγηματική δράση “Σπεροκαθίσματα – Παραμύθια κατ’ οίκον”.

Σε φεστιβάλ ή σε βιβλιοθήκες, σε μουσεία, σχολεία, καφενεία ή κάτω από μια μεγάλη βελανιδιά, το παραμύθι δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο παρά κάποιον για να το πει και κάποιον για να το ακούσει, φτάνει να έχουν και οι δυο ανοιχτή καρδιά.

Η Μαρία Γεωργοπούλου είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας, μουσικοπαιδαγωγός και συνθέτρια.

Εργάζεται στους τομείς της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης ως συντονίστρια μουσικοκινητικών παιχνιδιών. Επίσης, ασχολείται με την σύνθεση τραγουδιών και πρωτότυπης μουσικής στο πλαίσιο διαδραστικών βιβλιοπαρουσιάσεων και παιδαγωγικών παιχνιδιών βιωματικού χαρακτήρα για νήπια από 6 μηνών και για παιδιά, με στόχο την καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και την επαφή τους με τους μαγικούς κόσμους των λαϊκών παραμυθιών και των λογοτεχνικών ιστοριών.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

9. Παραμύθια στην αυλή του Μουσείου: Μπάμπης Μπουρέκας

  • 01 Ιουνίου 2024
  • 11:00 – 12:00
  • Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
  • Διογένους 1, Αθήνα

Ο Μπάμπης Μπουρέκας αφηγείται “Σοφές ιστορίες της μάνας γης” στην αυλή του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Λαγοί και ποντικοί, γάτες, λύκοι κι αλεπούδες, κότσυφες, παγώνια και αετοί κι ένα σωρό άλλα ζώα και πουλιά γίνονται ήρωες μύθων και παραμυθιών και μιλάνε για το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, την χαρά, την ελπίδα, την εμπιστοσύνη, την ζωή την ίδια. Οι αφηγήσεις πλαισιώνονται από μουσική (με τη συμμετοχή της Μαρίας Πλούμη), με στόχο την συμμετοχή και την διάδραση των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.

Για περισσότερες πληροφορίες εδω