LOUD & PROUD

«Ένας νόμος δεν αρκεί»: Το σύνθημα του Athens Pride 2024 τα λέει όλα

Athens Pride 2024

Στις 15 Ιουνίου όλ@ δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα (η μεγάλη επιστροφή) για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride. Που φέτος έχει ένα σύνθημα, πολλές διεκδικήσεις και περισσότερα events και δράσεις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. To Athens Pride είναι ένα πολιτικό γεγονός και φέτος.

Το σύνθημα του Athens Pride 2024 είναι μια υπενθύμιση 

Ένας νόμος δεν αρκεί.  Το Athens Pride 2024 υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα. To Athens Pride 2024 το λέει ξεκάθαρα, η πραγματική κοινωνική αλλαγή δεν έρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο. 

Φέτος, το Athens Pride αποφάσισε να μιλήσει (ξανά) για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Για τη μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας. Για την όξυνση του σχολικού εκφοβισμού προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Για την απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης. Για το γεγονός ότι πολλά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αντιμετωπίζουν παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις όταν αναζητούν ιατρική περίθαλψη. 

Το Athens Pride 2024 ζητά τα αυτονόητα 

Να διασφαλιστεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας.

Η φετινή αφίσα, που σχεδίασε ο Στάθης Μητρόπουλος, διεκδικεί: «Πλήρης αποδοχή στην εργασία και την οικογένεια», «Η σεξεργασία είναι εργασία», «Πλήρης συμπερίληψη για τα τρανς άτομα», «Ιατρική περίθαλψη χωρίς στίγμα», «Δικαιοσύνη για τον / τη Ζακ / Ζackie και την Αννα», «Τρίτη καταχώριση φύλου» (αναφορά στη δυνατότητα ληξιαρχικής καταχώρισης πέραν του ανδρικού και του γυναικείου φύλου), «Συμπεριληπτική εκπαίδευση», «Οχι άλλη βία και ρητορική μίσους».Βίντεο και αφίσα είναι επίσης προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, με στόχο το υλικό του Athens Pride να είναι προσβάσιμο σε όσο το δυνατό περισσότερα άτομα.

Οι εκδηλώσεις του Athens Pride σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας

To Athens Pride θα κορυφωθεί με τη μεγάλη Πορεία Υπερηφάνειας, Διεκδίκησης, Ορατότητας και Μνήμης στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα. Όμως, το φεστιβάλ έχει εμπλουτιστεί με σειρά δράσεων όπως εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι, παραστάσεις, ανοιχτές συζητήσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η οργάνωση γίνεται και φέτος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

Έχουμε ήδη σημειώσει το  unplugged live με 100% ελληνική μουσική και την προβολή της ταινίας Η Εξέγερση στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA, σε συνεργασία με τις Λεσβίες* στα πρόθυρα καθώς και το inclusive Runway Show, με handmade ρούχα που έχουν σχεδιαστεί και ραφτεί ειδικά για το κάθε άτομο που συμμετέχει στο catwalk, με έμφαση στις ανάγκες τις LGBTQI+ κοινότητας. 

Μην χάσετε και το βιωματικό εργαστήριο σε μορφή ανοιχτής συζήτησης, όπου μέλη της κοινότητας προσκαλούνται να καταθέσουν τις εμπειρίες, τις ερωτήσεις και τις αγωνίες τους σχετικά με θέματα της σεξουαλικής υγείας στην Ελλάδα του 2024. Μία συζήτηση επί ίσοις όροις με σκοπό να μην αισθανθεί κανένα άτομο μόνο του και να αποδομηθούν τα ταμπού που περιβάλλουν την εν λόγω θεματολογία. 

Ιnfo: Οι εκδηλώσεις του Athens Pride 2024 είναι άπειρες και μπορείτε να δείτε τις προγραμματισμένες  δράσεις στο site τους εδώ.