ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ένας γάμος, 2 μισθοί, 0 παιδιά: Η DINK οικογένεια ήρθε για να μείνει

iStock

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι μηνιαίες δαπάνες ενός ζευγαριού χωρίς παιδί (το 2022) ήταν περίπου 1340€. Μια οικογένεια με ένα παιδί θέλει 1000€ παραπάνω. Κι έτσι, οι νέοι άνθρωποι δεν είναι κατά του γάμου, αλλά δεν θέλουν για προφανείς λόγους να κάνουν παιδί. Και γεννήθηκε το μοντέλο της DINK οικογένειας. Ζευγάρι με διπλό εισόδημα (dual income) και χωρίς παιδί (no kid). Η πυρηνική οικογένεια πέθανε(;).

Στην Ελλάδα, μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά, το 47,4 % έχει ένα παιδί, σχεδόν το 37% έχει 2 παιδιά και το 15,7% 3 παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε κι άλλο η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα το 2022. Άρα δεν παντρεύονται οι άνθρωποι; Λάθος συμπέρασμα. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία φυσικής κίνησης πληθυσμού από την ΕΛΣΤΑΤ, οι γάμοι το 2022 ανήλθαν σε 43.355 (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το 2021. Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 13.157, παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 11.550. Στα σύμφωνα συμβίωσης του 2022 περιλαμβάνονται 394 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 113 μεταξύ γυναικών. Επαναλαμβάνω το ερώτημα: Η πυρηνική οικογένεια πέθανε(;).

Πρέπει να μιλήσουμε για την οικογένεια που δεν έχει μαμά-μπαμπά-παιδί; 

Η DINK οικογένεια γεννήθηκε στην κρίση. Έβαλαν κάτω τους αριθμούς, έκαναν τα μαθηματικά και σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν βγαίνουν να δίνουν 2385€ το μήνα (μέσο μηνιαίο κόστος ζωής για οικογένεια με 1 παιδί). Τους βλέπουμε στο Instagram να ποστάρουν ανέμελες φωτογραφίες από ταξίδια, διακοπές, dinner dates, ΣΚ στο Παρίσι. Δεν έχουν ευθύνες, έξοδα babysitter, να κάνουν το σοφέρ στο παιδί για να πάει στα μαθήματα τένις, κιθάρας, ξένων γλωσσών, στίβο, ποδόσφαιρο. Έχουν τη ζωή που ονειρεύονται οι άλλοι; Ή είναι ένας μύθος το DINK μοντέλο οικογένειας; Μπορεί απλά να έχουν προβλήματα γονιμότητας. Δεν είναι μόνο το στερεότυπο του power couple που θέλει να καριέρα και μια ζωή χωρίς ευθύνες. Οι γονείς δεν μπορούν να βγουν για ένα χαλαρό ποτό μετά τη δουλειά.

Είναι το αντίθετο της DEWK οικογένειας που ξέρουμε ως πυρηνική οικογένεια. Διπλό εισόδημα με παιδιά (dual income with kid). Και οι 2 οικογένειες αυτές έχουν τα ίδια μηνιαία εισοδήματα (πάνω ή κάτω). Απλά οι DINK τα ξοδεύουν σε εμπειρίες και προϊόντα πολυτελείας για το ζευγάρι, ενώ οι DEWK οικογένειες σε δραστηριότητες κι έξοδα για το παιδί. 

Υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν την άνοδο της DINK οικογένειας 

Η Pew Research κατέγραψε σε έρευνα ότι το 44% των μη γονέων ηλικίας 18 με 49 ετών επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και το 74% των γονέων στην ίδια ηλικιακή ομάδα είναι στατιστικά απίθανο να αποκτήσει κι άλλο παιδί. Και το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό ή ευρωπαικό (στην Αγγλία σύμφωνα με τη δική τους εθνική στατιστική υπηρεσία πάνω από το 50% παραμένουν άτεκνες στην ηλικία των 30). Σύμφωνα με το αμερικανικό Census Bureau (κρατική στατιστική υπηρεσία) το ποσοστό των παντρεμένων ζευγαριών, που ζουν χωρίς παιδιά αυξήθηκε (από 52,5% σε 71,3% μεταξύ 1967 και 2016). Γιατί; Γιατί το κόστος ανατροφής ενός παιδιού από τη γέννηση ως την ενηλικίωση ανέρχεται σε 233,000€

Οι κοινωνικοί κανόνες είναι πλέον ρευστοί. Και υπάρχουν περισσότερα μοντέλα οικογένειας το 2024 (δεν υπάρχει το μονοπώλιο της παραδοσιακής οικογενειακής δομής) που πλέον είναι ορατά στο δημόσιο βίο, έχουν την εκπροσώπηση. Υπάρχουν άπειρα παντρεμένα ζευγάρια που δεν θέλουν η ζωή τους να περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες και το πρόγραμμα ενός παιδιού. Θέλουν να είναι όμως #DINKlife οικογένεια. 

ΥΓ: Πριν ρίξουμε το ανάθεμα στις DINK οικογένειες, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοι ευθύνονται για το απαγορευτικό κόστος ανατροφής ενός παιδιού