VIRAL

Ένας άντρας πήρε τη θέση μιας γυναίκας συναδέλφου του και μαζί κι ένα σπουδαίο μάθημα

Ο Martin Schneider είναι συγγραφέας και συντάκτης του Front Row Central. Λίγες μέρες πριν, αποκάλυψε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ένα κοινωνικό πείραμα το οποίο ξεκίνησε κατά λάθος, αλλά συνέχισε εντελώς επίτηδες και φυσικά έγινε viral, προκειμένου να δει πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να χαίρει του σεβασμού που της αξίζει, στη δουλειά της.

Έτσι λοιπόν, μιλάει για μια συνάδελφό του, τη Nicole, για την οποία το αφεντικό τους έκανε συνεχώς παράπονα ότι αργούσε πολύ να δουλέψει με τους πελάτες. Ο Schneider, είχε τη θέση του επόπτη της, και υπέθετε πως ο λόγος είναι ότι ο ίδιος έχει περισσότερη εμπειρία σε σχέση με την γυναίκα υπάλληλο της εταιρείας. Μέχρι που μια μέρα έστειλε κατά λάθος, mail σε έναν πελάτη υπογράφοντας με το όνομα της Nicole.

Ήταν απαράδεκτος. Αγενής, αρνητικός και αγνοούσε τις ερωτήσεις μου

Τι συνέβη μόλις έβαλε την κανονική του υπογραφή;

Άμεση βελτίωση, με ευχαριστούσε για τις προτάσεις, απαντούσε άμεσα και μου έλεγε “φοβερές ερωτήσεις”! Έγινε υπόδειγμα πελάτη“.

Κάπως έτσι πήρε σάρκα και οστά το πείραμα του Schneider και της Nicole, οι οποίοι άλλαξαν για δύο εβδομάδες υπογραφές. Ο Schneider έγραψε “Ήταν απαίσιο. Ό,τι ρωτούσα ή πρότεινα αμφισβητούνταν. Οι πελάτες που μπορούσα να χειριστώ μέχρι και στον ύπνο μου, με υποτιμούσαν. Ένας με ρώτησε αν είμαι single“.

Τα πράγματα βέβαια για την Nicole που υπέγραφε ως Martin, ήταν λίγο διαφορετικά

Η Νicole είχε την πιο παραγωγική εβδομάδα της καριέρας της. Συνειδητοποίησα ότι αργούσε τόσο, επειδή έπρεπε να πείσει τους πελάτες να τη σέβονται. Δεν ήμουν καλύτερος στη δουλειά απ’ ό,τι εκείνη, απλά είχα αυτό το αόρατο πλεονέκτημα. Το έδειξα στο αφεντικό μας και δεν το πίστεψε. Του είπα εντάξει, αλλά δε θα σχολιάσουμε την ταχύτητά της με τους πελάτες ξανά.

Τι έκανε όμως περισσότερο απ’ όλα εντύπωση στον Martin;

Για μένα όλο αυτό ήταν σοκαριστικό. Για εκείνη ήταν ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ. Το είχε αποδεχτεί σαν μέρος της δουλειάς της. (Εννοώ, γνώριζε πως την αντιμετώπιζαν διαφορετικά επειδή είναι γυναίκα, δεν είναι χαζή. Απλά το αντιμετώπιζε σαν να ήταν φυσιολογικό).

Οι ερευνητές λένε πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε τον σεξισμό καθημερινά στη δουλειά μας και οι άντρες μας δείχνουν με διάφορους, όχι απαραίτητα κραυγαλέους τρόπους, ότι μας θεωρούν κατώτερες.

Η Nicole στο δικό της post έγραψε “Πάντα όμως θα αναρωτιέμαι. Τι κερδίζει το αφεντικό μου με το να αρνείται την ύπαρξη του σεξισμού; Ακόμα κι όταν οι αποδείξεις είναι τρανταχτές μπροστά του, ακόμα κι όταν του το λέει ο υπάλληλός του χάρη στον οποίο βγάζει πάρα πολλά λεφτά, ακόμα κι όταν του το λέει ΤΟ ΑΓΟΡΙ του προσωπικού;

Δεν κατάλαβα ποτέ ακριβώς. Αντ’ αυτού παραιτήθηκα και ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση με ένα blog σαν freelancer. Όταν το γραφείο αποτελείται μόνο από έναν, μπορώ επιτέλους να είμαι ο εαυτός μου.

Για να μη νομίζεις λοιπόν ότι είναι απλά η ιδέα σου. Οι άνθρωποι όντως πιστεύουν ότι δεν είσαι αρκετά ικανή επειδή είσαι γυναίκα. Στο χέρι σου είναι να αποδείξεις ότι κάνουν λάθος.