LIFE

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης

Το kl2real.gr, επίσημος συνεργάτης του ladylike.gr, γράφει για τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Κρύο στο σπίτι

Όχι, όχι δεν το εννοώ μεταφορικά. Ελπίζω και εύχομαι όλοι να είναι στα σπίτια τους πολύ αγαπημένοι, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται και αμέτρητες καρδούλες να βγαίνουν από τα παράθυρα. Πραγματικά το ελπίζω, γιατί θα τις χρειαστούμε τις αγκαλιές μιας και το κρύο είναι κυριολεκτικό. Όπως λένε οι προγνώσεις (και καιρός ήταν, μπήκε Νοέμβριος) ο καιρός χαλάει. Το πρόβλημα της θέρμανσης λοιπόν ξεπροβάλει, δυστυχώς για πολλούς τρομακτικό και δυσεπίλυτο.

Τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο

Αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και ειδικά παλιές με κεντρική θέρμανση, θα πρέπει να έλαβαν μέρος σε διαπραγματεύσεις διπλωματικού επιπέδου για το αν, πόσο, πότε θα ανάψει το καλοριφέρ. Άλλοι θέλουν και μπορούν, άλλοι όμως μπορεί να θέλουν αλλά να μην μπορούν. Κρύα σπίτια, κρύα χέρια, κρύες μύτες, κασκόλ και γάντια μες στο σπίτι. Η τιμή του πετρελαίου στα ύψη, το φυσικό αέριο δεν είναι παντού διαθέσιμο, εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης εμφανίστηκαν (πρόχειρα, χωρίς έλεγχο και υποδομή, όπως πάντα), τα τζάκια πήραν φωτιά κυριολεκτικά, αλλά τι καιγόταν κανείς δεν ξέρει.

Με λίγα λόγια, εκτός από τους ανθρώπους, θύμα αυτής της παράλογης κατάστασης έπεσε και το περιβάλλον (κάνοντας τους ανθρώπους για άλλον ένα λόγο θύματα). Μετρήσεις που έγιναν για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις αποδεικνύουν με επιστημονικό τρόπο αυτό που όλοι αλάνθαστα αντιληφθήκαμε με τις αναπνοές μας και τα μάτια μας (δες αν θες) “Λονδίνο γίναμε!” μου λέει μια φίλη διακωμωδώντας την κατάσταση: “Εκεί έχουν smog (αιθαλομίχλη) εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εμείς να μείνουμε πίσω; Να μην ακολουθήσουμε;”. Σε τίποτα άλλο δεν βρήκαμε να ακολουθήσουμε…

 

Σκέψου εναλλακτικά

Όπως πάντα βέβαια καταλήγουμε στο “και τι να κάνω εγώ”. Το πρόβλημα είναι δύσκολο και κυρίως αυτός που πρέπει να κάνει είναι “άλλος”- δες αυτό που λέμε κράτος. Αλλά αν δεν γνωρίζουμε ή αδιαφορούμε είναι σαν δικαιολογούμε την αδράνεια και αδιαφορία. Εντάξει, έγινε μια κίνηση να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, όλοι θα το μάθατε. Στην πραγματικότητα δεν ξέρω πόσο βοηθάει, σίγουρα πάντως ψηφίζουμε φυσικό αέριο, για το οποίο υπάρχει πια και επιδότηση εγκατάστασης. Το φυσικό αέριο είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο συμβατικό καύσιμο. Μπορείτε λοιπόν να ψάξετε μήπως γίνεται να του δώσετε μια ευκαιρία να ζεστάνει το κοκκαλάκι σας.Επίσης σε περιόδους δύσκολες, σαν αυτή που ζούμε, είναι η χαρά των εναλλακτικών τρόπων (και αυτό το λέω για πολύ καλό).

Μάθαμε λοιπόν πολλές νέες λέξεις, όπως ενεργειακά τζάκια, pellets, λέβητες ιόντων, λέβητες υγραερίου, θερμικές αντλίες. Αλλά επαναπροσδιορίσαμε και παλιότερες έννοιες, όπως κλιματιστικά και το χειμώνα, ξυλόσομπες, ηλεκτρικές σόμπες που ξεθάφτηκαν και βγήκαν στο προσκήνιο ανανεωμένες και δυναμικές. Δεν ξέρω πως σας ακούγονται αυτά (δύσκολα, τρομακτικά, ενδιαφέροντα;) πάντως αν αποφασίσετε να το ψάξετε για κάτι από όλα διαβάστε και ενημερωθείτε. Υπέρ και κατά υπάρχουν για όλα και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, μαγική λύση δεν υπάρχει (αλλιώς δεν θα υπήρχε και πρόβλημα). Ας πούμε ακόμα και η θερμική αντλία που υποστηρίζουμε καθώς είναι και οικολογική και αποδοτική λύση έχει πολύ υψηλό κόστος εγκατάστασης.

 

Πάντως, αν και δεν του δίνουμε τη σημασία που χρειάζεται και πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε πως θα ζεσταθεί το σπίτι, μπορούμε να ψάξουμε το πώς δεν θα κρυώσει το σπίτι. Και αυτή είναι ίσως και η σωστότερη προσέγγιση αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς ως προς την πόλη και το περιβάλλον που ζούμε. Έχει αποδειχθεί λοιπόν πως βελτιώνοντας τη θερμομόνωση του σπιτιού εξοικονομούνται μέχρι και 30% των δαπανών θέρμανσης, αντικαθιστώντας τα κουφώματα μέχρι το 20-25%, η συντήρηση και ρύθμιση του λέβητα μέχρι 15%. Και αφού θα καίγεται λιγότερο “πράγμα” θα εκπέμπεται και λιγότερο.

Θα είναι κρύος λέει ο χειμώνας φέτος. Εντάξει. Ας είναι όμως λίγο πιο καθαρός.

Διαβάστε επίσης στο kl2real.gr:

Kill it, με mix & match!

Chosen by KL #1