TRAVEL

Ένα ελληνικό νησί ανάμεσα στους κορυφαίους wellness προορισμoύς του 2023

iStock

Στους κορυφαίους προορισμούς του 2023 για τον τουρισμό περιπέτειας, φύσης και ευεξίας σε ολόκληρο τον κόσμο, βρέθηκε ένα ελληνικό νησί.

Συγκεκριμένα, η Κρήτη είναι το ελληνικό νησί το οποίο σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση των δέκα κορυφαίων προορισμών που το 2023 θα καθορίσουν τις τάσεις στον τουρισμό περιπέτειας, φύσης και ευεξίας, σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό Hosteltur, το οποίο επικαλείται τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Mabrian Technologies, μιας ισπανικής υπηρεσίας ταξιδιωτικών πληροφοριών.

Η έρευνα, ανέλυσε την παγκόσμια εξέλιξη των τουριστικών ενδιαφερόντων, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού, με βάση εκατομμύρια, αυθόρμητες αλληλεπιδράσεις ταξιδιωτών στην πλατφόρμα του TripAdvisor.

Κάπως έτσι η Κρήτη, είναι το ελληνικό νησί που κέρδισε τη δεύτερη θέση των κορυφαίων τουριστικών προορισμών του 2023, πίσω από το Μπαλί της Ινδονησίας και πάνω από το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Όπως διευκρινίζει το σχετικό δημοσίευμα:

«Η Κρήτη έσπασε όλα τα ρεκόρ τουρισμού το 2022, παρά την απουσία Ρώσων τουριστών, που αποτελούν μια από τις κύριες αγορές της, και παρά το γεγονός ότι είναι κυρίως καλοκαιρινός προορισμός. Επιπλέον, παρουσίασε αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι, τόσο για δρομολόγια εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Σε επίπεδο διαμονής είναι ο προορισμός με τη δεύτερη πιο ανταγωνιστική μέση τιμή ξενοδοχείου που προσφέρεται για τους επόμενους μήνες. Τέλος, η Κρήτη συγκεντρώνει το 57% των σχολίων για ενεργό τουρισμό, για δραστηριότητες σε φύση και για τον τουρισμό ευεξίας».

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος

Εκτός από την Κρήτη, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος ως ταξιδιωτικός προορισμός. Ακόμα και με τις πιο αναπάντεχες επιλογές. Πρόσφατα, τα Μέθανα κέρδισαν μια θέση ανάμεσα στην ετήσια λίστα των New York Times με τα 52 μέρη για να ταξιδέψεις το 2023.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times:

«Το πλησιέστερο ενεργό ηφαίστειο της Αθήνας, τα Μέθανα, βρίσκεται σε μια χερσόνησο με το ίδιο όνομα περίπου 30 μίλια νοτιοδυτικά της ελληνικής πρωτεύουσας. Αν και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους τουρίστες, η περιοχή εξελίσσεται αργά, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητάς της ως προορισμός πεζοπορίας.

Τα τελευταία χρόνια, ομάδες ντόπιων κατάφεραν να ανοίξουν ξανά και να χαρτογραφήσουν παλιά μονοπάτια πεζοπορίας, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή, δημιουργώντας μονοπάτια πεζοπορίας που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. (Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 18 μίλια έχουν καθαριστεί και σημειωθεί.) Το Methana Volcano Challenge, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2021, προσφέρει ένα μονοπάτι που διασχίζει το επικλινές τοπίο της χερσονήσου.

Οι επισκέπτες σε αυτή την ηφαιστειακή χερσόνησο μπορούν επίσης να απολαύσουν πολλές ιαματικές πηγές, η πιο ενδιαφέρουσα από τις οποίες είναι μια αρχαία (και πρόσφατα ανακαινισμένη) μπανιέρα γνωστή ως Λουτρά Παυσανίας κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος».