ΤΑΙΝΙΕΣ

Elisa & Marcela: Η ταινία του Netflix για τον 1ο γκέι γάμο στην Ισπανία το 1901

Οι γκέι γάμοι στην Ισπανία νομιμοποιήθηκαν το 2005. Ωστόσο, ο 1ος καταγεγραμμένος γάμος μεταξύ γυναικών πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1901. Αλλά χωρίς να το ξέρει η Καθολική Εκκλησία.

Έπρεπε να βγει ταινία για να μάθουμε για τον γάμο δύο γυναικών, οι οποίες κατάφεραν να ξεγελάσουν την ισπανική καθολική εκκλησία και να ενώσουν για πάντα τις ζωές τους. Το “Elisa & Marcela” βρίσκεται πλέον στο Netflix και περιγράφει μία αληθινή ιστορία που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη, κυρίως για το σχέδιο που στήθηκε πίσω από αυτή.

Η ιστορία της Elisa & Marcela

Η Elisa Sánchez Loriga και η Marcela Gracia Ibeas γνωρίστηκαν στην Λα Κορούνια, την εποχή που εκπαιδεύονταν για να γίνουν δασκάλες. Ερωτεύτηκαν, οι οικογένειες αντέδρασαν και οι δύο γυναίκες μετακόμισαν στη Μαδρίτη. Σύμφωνα όμως με τον ιστορικό Narciso de Gabriel, που έγραψε ένα βιβλίο για το ζευγάρι, κατέληξε σε σχολεία της επαρχίας που απείχαν λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους. Κάπου εκεί αποφάσισαν ότι θέλουν να παντρευτούν.

Το σχέδιο που έστησαν για να ξεγελάσουν την Καθολική Εκκλησία

Οι Elisa και Marcela φρόντισαν να μάθει ο κόσμος ότι είχαν καυγαδίσει και πώς η Marcela περίμενε το παιδί ενός άντρα που δεν γνώριζε κανείς και σκόπευε να παντρευτεί έναν ξάδερφο της Elisa. Ο “Mario” λοιπόν μπαίνει στην ιστορία ως ο συγγενής που είχε καλές σχέσεις με την οικογένεια και είχε μεγαλώσει στο Λονδίνο ως άθεος. Και κάπως έτσι η Elisa έγινε Mario, άλλαξε την εμφάνισή της, πόζαρε για τη φωτογραφία του γάμου, ο οποίος και τελέστηκε την ίδια μέρα. Ένας γάμος που παραμένει νόμιμος στη Λα Κορούνια έως και σήμερα.

Τι απέγιναν οι Elisa & Marcela;

Το καλοστημένο σχέδιο των γυναικών κατέρρευσε πολύ γρήγορα και η τοπική εφημερίδα, La Voz de Galicia, αποκάλυψε το σχέδιο με τον τίτλο «Ένας γάμος χωρίς γαμπρό». Αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ισπανία, κατέληξαν αρχικά στην Πορτογαλία όπου εκεί όντως η Marcela γέννησε μία κόρη, φυλακίστηκαν για λίγο και το 1902 έφυγαν για το Μπουένος Άιρες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι παρέμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, κυνηγημένες, ενώ σύμφωνα με μεξικάνικη εφημερίδα του 1909, η Elisa αυτοκτόνησε στην περιοχή Veracruz.

Η ταινία μέσα από τα μάτια της σεναριογράφου και σκηνοθέτιδος

Η Isabel Coixet μετέφερε την απίστευτη αυτή ιστορία στη μεγάλη οθόνη το 2019, και τώρα μπορούμε να την απολαύσουμε μέσα από το Netflix. «Σκέφτομαι πόσο απίστευτα θαρραλέες ήταν αυτές οι γυναίκες, ειδικά η Elisa που έπρεπε να υποδυθεί τον άντρα. Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα για την ιστορία τους, η οποία εγείρει πολλά ερωτηματικά. Δεν ξέρουμε τι συνέβη τελικά στο τέλος», δήλωσε η δημιουργός της ταινίας. Και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερες ιστορίες γκέι γυναικών.