ΜΟΥΣΙΚΗ

Ελένη Τοπαλούδη: Ο Φοίβος Δεληβοριάς τιμά τη μνήμη της με ένα ανατριχιαστικό τραγούδι

PAPADAKIS PRESS/ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βιασμός και ο βάναυσος θάνατος της Ελένης Τοπαλούδη από 2 άντρες στη Ρόδο πριν από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2018, συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία ανάμεσα στις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν και συνεχίζουν να συγκλονίζουν την Ελλάδα μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε. Δυστυχώς, η περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη ήταν από τις πρώτες γυναικοκτονίες της σύγχρονης εποχής, που έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη νομικής αναγνώρισης της γυναικτονίας. Δηλαδή της δολοφονίας των γυναικών εξαιτίας του φύλου τους.

Και ενώ τη σημερινή μέρα θρηνούμε την 3η γυναίκα για το 2022 που χάνει τη ζωή της εξαιτίας του φύλου της από τα χέρια ενός άνδρα, ο Φοίβος Δεληβοριάς έρχεται να μας ανακουφίσει μέσα από την τέχνη του. Με ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Ελένη Τοπαλούδη. Γιατί η μουσική έχει πάντα τη δύναμη να αγγίζει την ψυχή μας με τον πιο σπουδαίο τρόπο, να εκφράζει τις ενδότερες σκέψεις μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα διεξάγεται η δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Όπως είχαν πράξει και στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό οι δυο κατηγορούμενοι αλληλοκατηγορούνται.

Ο τραγουδιστής, λοιπόν, κυκλοφόρησε τον 8ο δίσκο του με τίτλο ΑΝΙΜΕ και ανάμεσα στα τραγούδια που τον πλαισιώνουν, βρίσκεται και αυτό που εξιστορεί την άγρια γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ένα τραγούδι αφιερωμένο στην μνήμη της ίδιας αλλά στη μνήμη όσων έχουν φύγει από αυτόν τον κόσμο, επειδή ήταν γυναίκες.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς τιμά τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη μέσω της τέχνης του

Όλα τα τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν μεταξύ του 2018 και του 2021, μέσα σε μία άλλοτε ταραγμένη, άλλοτε εκστατική κι άλλοτε μειλίχια ψυχολογική κατάσταση, όπως αναφέρει ο τραγουδοποιός. «Δέκα τραγούδια που ήρθαν ανάμεσα ‘18 και ‘21, με την ψυχή ταραγμένη, μειλίχια ή σε έκσταση. Ο έρωτας και το σκρολάρισμα, η κοινωνία και μια φάτσα στο προφίλ, η βία και το δόσιμο, ο πόλεμος των θρόνων και ένα μικρό παιδί είναι μερικά απ’τα παράθυρά του», έγραψε μεταξύ άλλων ο Φοίβος Δεληβοριάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ενδεικτικοί στίχοι από το τραγούδι:

«Σκέφτομαι την Ελένη Τοπαλούδη

Κι αν θα ‘χε τον σκοπό του ένα τραγούδι

Που ν’ ανεβεί στα δίκτυα που την πνίξαν

Στη θάλασσα να πέσει που τη ρίξαν»

 

Μεταξύ άλλων, στο τραγούδι σχολιάζεται και το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και η δικαιοσύνη που, τελικά, αποδίδεται (ή όχι) στα θύματα:

«Κάποιοι που έχουν τον Κώδικα σπουδάξει

Αυτόν που λέει το Νόμο και την Τάξη

Ίσως και να’ χαν κάτι να προσθέσουν

που όλα όσα πω να τ’ αναιρέσουν».

«Με είχε συγκλονίσει η ιστορία αυτή»

«Με είχε συγκλονίσει η ιστορία αυτή. Πριν τη δίκη ακόμα, διάβαζα τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις και είχα μείνει έκθαμβος με τα φρικτά πράγματα που έγραφαν για την Τοπαλούδη διάφοροι σχολιαστές στο YouTube, διάφορες εφημερίδες κίτρινες κτλ. Κάτι το οποίο πλέον το βλέπουμε σαν καθημερινότητα. Μια κοινωνία όπου το θύμα δέχεται επίθεση από πάρα πολλούς ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που με συγκλονίζει. Θέλησα λοιπόν να γράψω ένα τραγούδι γι’ αυτό έτσι έγραψα όλους τους στίχους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από Αθήνα για Κύπρο που πηγαίναμε για συναυλία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Ήθελα να αναφέρω το όνομα της Ελένης γιατί πιστεύω ότι πρέπει να μιλάμε δυνατά για τα θύματα»

«Ήθελα να αναφέρω το όνομα της Ελένης γιατί πιστεύω ότι πρέπει να μιλάμε δυνατά για τα θύματα. Μπορεί η δίκη να έφερε το αποτέλεσμα το επιθυμητό (αν και βλέπω ότι προσπαθούν να το ανατρέψουν), όμως πιστεύω ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι κάτι που θα δικάζεται για πάντα σε μια δομή σαν τη δική μας. Πιστεύω ακόμα ότι τέτοια τραγούδια που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, καμιά φορά μπορεί να είναι και πιο ισχυρά», κατέληξε ο Φοίβος Δεληβοριάς που υψώνει τη φωνή του μέσα από την τέχνη του.

Τον ευχαριστούμε.