LIFE

Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σου

Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, γράφει για αυτά που δεν πρέπει να κάνεις όταν είσαι στην "ελεύθερη αγορά".

Αναμένοντας το καινούργιο κουτάβι, σας κατακλύζει χαρά και ενθουσιασμός. Το κουτάβι έρχεται στο σπίτι και καθώς περνούν οι μέρες, ο ενθουσιασμός γίνεται ολοένα και λιγότερος με τα παράπονα να αρχίζουν: “μου έφαγε τα παπούτσια, με ξυπνάει τα χαράματα, μου έφαγε το τραπέζι, μου δαγκώνει ασταμάτητα τα χέρια” και ξεκινά μια σειρά ανεπιθύμητων συμπεριφορών, που δεν μπορείτε να καταλάβετε την αιτία της ύπαρξης τους.

Αποκτώντας ένα σκύλο -είτε κουτάβι είτε ενήλικο- αυτόματα τον εντάσσουμε στον ανθρώπινο κόσμο μας, σε έναν κόσμο που ο σκύλος από την φύση του, δεν γνωρίζει τους κανόνες που τον διέπουν. Είναι λάθος λοιπόν, να περιμένετε από το σκύλο σας, να μάθει από μόνος του, τους αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς. Ένα σφάλμα που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες, είναι να τιμωρούν τα σκυλιά τους, όταν έχουν μια τέτοια, για την ανθρώπινη λογική, ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο σκύλος π.χ. δεν γνωρίζει ότι το τραπέζι είναι ακριβό και δεν επιτρέπεται να το καταστρέφει, η τιμωρία είναι μια έννοια ανθρώπινης λογικής και μόνο.

Το να θεωρείτε δεδομένο ότι ο σκύλος σκέφτεται σαν άνθρωπος ή αντιλαμβάνεται την γλώσσα που του μιλάτε, μόνο μη επιθυμητά αποτελέσματα θα σας φέρει. Από το να τιμωρείτε, να φωνάζετε και σε ακραίες περιπτώσεις, να χτυπάτε το σκύλο σας για μια ζημιά που προξένησε, πιο ορθό θα ήταν να  μπείτε στην διαδικασία, να σκεφτείτε μήπως κάνετε εσείς κάτι λάθος και παρουσιάζει αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ή απλά να αναρωτηθείτε, για το ενδεχόμενο να μην καλύπτεται σωστά, κάποια από τις βασικές ανάγκες του.

Εάν επιθυμούμε λοιπόν, να συνυπάρχουμε μαζί του αρμονικά, πρέπει να του δείξουμε τους τρόπους που πρέπει να συμπεριφέρεται, να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί στη δική μας ανθρώπινη καθημερινότητα και να αναλάβουμε την ευθύνη της κάλυψης των αναγκών του. Για όλα τα παραπάνω μπορείτε να ενημερωθείτε από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή και μόνο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, έχουν την τάση να συμβουλεύουν άλλους ιδιοκτήτες, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον σκύλο τους, με γνώμονα το τι τους είπε κάποιος άλλος ιδιοκτήτης ή το τι έκαναν οι ίδιοι στο σκύλο τους, πειραματιζόμενοι. Κάθε σκύλος (ακόμα και της ιδίας φυλής ή και της ίδιας γέννας) έχει άλλη προσωπικότητα και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του, σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Το ότι κάποτε ένας ιδιοκτήτης έφερε αποτελέσματα, (ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε σε πιο βαθμό) ακολουθώντας μια τεχνική που κάπου άκουσε, είδε ή σκέφτηκε μόνος του, σε ένα άλλον ιδιοκτήτη ή σκύλο μπορεί να αποβεί μοιραίο και επικίνδυνο. Πολλές φορές μπορεί κάποιος, να σας δώσει συμβουλές του τύπου αρπάξτε και ταρακουνήστε τον σκύλο σας από το σβέρκο, για να τον φοβίσετε και για να του δείξετε “ποιος κάνει κουμάντο”, κάτι  που δυστυχώς πολλοί μπαίνουν στην διαδικασία να εφαρμόσουν.

Η σχέση σκύλου και ιδιοκτήτη, πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και όχι στην βία και τον φόβο, για αυτό ξανασκεφτείτε πριν πράξετε όσα σας προτείνουν και μην ξεχνάτε, ότι δύσκολα κάποιος θα παραδεχτεί πως δεν γνωρίζει τη λύση, σε κάποιο πρόβλημα που έχετε. Για να πετύχετε μια αρμονική συμβίωση το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να φερθείτε υπεύθυνα και να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, ο οποίος έχει την κρίση και την γνώση, να σας ενημερώσει για την ψυχολογία του σκύλου και να σας συμβουλεύσει, για το πως πρέπει να αντιμετωπίζετε την εκάστοτε συμπεριφορά, δίχως νεύρα και φωνές.

Διάβασε επίσης στο Savoirville.gr

Τα καθημερινά στερεότυπα

Όταν συναντάς έναν παλιό σου φίλο