OPINIONS

Είναι ο Σασμός η πιο γ@@@τη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης;

Σύνθεση 24MEDIA

Η μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση έχει πολλά σημεία αναφοράς κι έναν φάρο. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Το Νησί» προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2010 κι από εκείνη την ημέρα όσες σειρές θα ακολουθούσαν ήταν «καταδικασμένες», έστω ασυναίσθητα, να υπόκεινται σε σύγκριση. Το «Νησί» και πιο πρόσφατα οι «Άγριες Μέλισσες» αποτέλεσαν ορόσημα και απόδειξη πως η τηλεόραση δεν είναι ένα μέσο που έχει εκπέσει. Είναι μεγάλη η χαρά να συνειδητοποιείς πως μετά από χρόνια τηλεοπτικής ένδειας, υπάρχουν σειρές που ανεβάζουν το επίπεδο. Ο «Σασμός» στον Alpha είναι επάξια μία από αυτές.

Στην (πάντα) άτυπη σύγκριση ο «Σασμός» περνάει τη βάση και καλπάζει προς την κορυφή. Τα εύπεπτα realities μπορεί να συνεχίζουν να αποτελούν πιο οικονομική λύση για τα κανάλια όμως ο τηλεθεατής έχει ανάγκη από καλές ελληνικές σειρές με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί. 

Ο «Σασμός» είναι μια κλασική ιστορία αγάπης που περιστρέφεται όμως γύρω από μία κρητική βεντέτα που έχει σπείρει μίσος και πόνο. Το μοτίβο για τον Έλληνα είναι οικείο, έτσι ο «Σασμός» ξεκινά με συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο βασικός κορμός της ιστορίας βασίζεται στο επιτυχημένο ομότιτλο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός». Το σενάριο είναι του Β. Χ. Σπηλιόπουλου και η σκηνοθεσία του Κώστα Κωστόπουλου.

Οι ιστορίες είναι λίγο ή πολύ γνωστές, αυτό που τις κάνει όμως να ξεχωρίζουν είναι οι ηθοποιοί που καλούνται να ενσαρκώσουν τους ήρωες. Οι ηθοποιοί είναι εκείνοι που θα πάρουν τα γραμμένα λόγια σε ένα χαρτί και θα τα κάνουν ζωή. 

Το καστ της σειράς είναι σπουδαίο, αν και η λέξη σπουδαίο, μάλλον, αφαιρεί παρά δίνει με τρόπο ξεκάθαρο το μέγεθος των ερμηνειών. 

Χαρισματικοί ηθοποιοί που με τρόπο δωρικό και υποκριτική δεινότητα, νοηματοδοτούν λέξεις, κινήσεις, νεύματα και σιωπές. Αγγίζουν το συναίσθημα χωρίς να το εκβιάζουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους πρώτους ρόλους και τους πιο έμπειρους ηθοποιούς. Είναι όλοι ένας κι ένας.

Δημήτρης Λάλος, Μαρία Πρωτόπαππα, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Τζομπανάκη, Τάσος Νούσιας, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Ορφέας Αυγουστίδης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Κώστας Νικούλι και φυσικά η τεράστια Όλγα Δαμάνη. 

Οφείλω μία ξεχωριστή αναφορά στην κορυφαία Όλγα Δαμάνη, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Πρόκειται για μία ηθοποιό που σε ανατριχιάζει. Η δυνατότερη στιγμή που έχουμε δει μέχρι σήμερα στον Σασμό είναι το μοιρολόι της γιαγιάς Ειρήνης πάνω από τον τάφο του γιου της.

Σε αυτό το σημείο να σου υπενθυμίσω ότι η Όλγα Δαμάνη, η Μαρία Πρωτόπαππα και ο Τάσος Νούσιας είχαν συνεργαστεί πριν 11 χρόνια στο «Νησί». 

Η Όλγα Δαμάνη μιλώντας στο 7Μέρες Tv ανέφερε σχετικά με το καστ της σειράς: «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, είπα το ”ναι” όταν άκουσα με ποιους συναδέλφους θα συνεργαστώ. Όλοι τους είναι χαρισματικοί, τόσο της παλιότερης όσο και της νεότερης γενιάς.

Με τον Τάσο Νούσια δεν έχω συναντηθεί θεατρικά, ούτε με τη Μαρία Πρωτόπαππα, ούτε με τον Δημήτρη Λάλο. Τι να πω για τον Δημήτρη Ήμελλο, που υποδύεται τον αστυνομικό. Υπέροχος ηθοποιός. Και με αυτόν παίξαμε μαζί στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Σπουδαίοι θεατρικοί ηθοποιοί λοιπόν. Αυτό είναι. Να στηρίζει ο ένας τον άλλο σε μια παράσταση, σε μια σειρά. Έτσι γίνονται τα σημαντικά. Όταν σε μια σειρά χτίζεται μια οικογενειακή σχέση. Και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Ερμηνείες, σκηνοθεσία, φωτογραφία, Ξαρχάκος και Ξυλούρης για μια «Χαμένη αγάπη» στο τραγούδι τίτλων της σειράς.

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος, διασκευάζει αποκλειστικά για τη σειρά «Σασμός», ένα από τα πιο συγκινητικά και λυρικά του τραγούδια, το «Χαμένη Αγάπη».

Ο Νίκος Ξυλούρης, σε στίχους Ματθαίου Μουντέ, αφηγείται με δωρικά σπαραχτικό τρόπο την ιστορία μιας εμποδισμένης αγάπης. Το ομώνυμο τραγούδι της σειράς, σε στίχους Νίκου Τερζή και στίχους Γιάννη Κότσιρα, το οποίο ερμηνεύει μοναδικά με τη φωνή του ο Γιάννης Κότσιρας «ντύνει» τις σκηνές της σειράς κάνοντάς μας να σιγοτραγουδάμε: 

«Το φως που γίναμε τη νύχτα τη νικάει

είμαστε μάτια μου η γη και ο ουρανός.

Αυτό το μίσος μόνο μ’ έρωτα περνάει

έτσι γεννιέται η ελπίδα και ο Σασμός

Ελπίδα και Σασμός»

Τι σημαίνει Σασμός

Κρητική λέξη με σπουδαία έννοια.

Είναι η συμφιλίωση των δύο αντιμαχόμενων για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση της βεντέτας.

Το «φίλιωμα». To «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για το τέλος μιας βεντέτας.