WATCHLIST

Ευτυχία: Η ελληνική ταινία που κατακτά το Netflix

Tanweer

Μετά τον El Greco και τον Καζαντζάκη του Γιάννη Σμαραγδή, άλλη μια ελληνική ταινία φιγουράρει στο Top10 του Netflix. Η ταινία για τη συναρπαστική ζωή της μεγάλης, Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Ευτυχία.

Η πολυβραβευμένη ταινία Ευτυχία,  σε σκηνοθεσία του Άγγελου Φραντζή και σενάριο της Κατερίνας Μπέη, είναι η μεταφορά της της βιογραφίας της σπουδαίας στιχουργού, Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου. Της γυναίκας που έγραψε τραγούδια που όλοι σιγοτραγουδάμε ακόμη και σήμερα. Η ταινία, που αποτελεί τη νεότερη ελληνική προσθήκη στην πλατφόρμα του Netflix, βρίσκεται διαθέσιμη από τις 15 Αυγούστου με τον αγγλικό τίτλο My Name is Eftihia.

Η υπόθεση της ταινίας Ευτυχία 

Στην περιγραφή της ταινίας από την εταιρία παραγωγής Tanweer, διαβάζουμε:

«Παντρεύτηκε όταν ήταν πολύ μικρή και γρήγορα έγινε μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Ταξίδεψε από τη Σμύρνη στην Ελλάδα, έχοντας μόνο ένα μικρό μαξιλάρι πιασμένο ανάμεσα στα χέρια της. Στο πλοίο που την πήρε μακριά από το σπίτι της για πάντα, αποφάσισε ότι δεν θα άφηνε ποτέ τη ζωή να της περάσει. Ορκίστηκε να ζήσει με τους δικούς της όρους.

Το όνομά της σημαίνει ευτυχία, αλλά η μοίρα φρόντισε να ξέρει πολύ λίγα από αυτήν. Προκαλούσε τον θάνατο κάθε μέρα της ζωής της, ελπίζοντας να αποκρούσει την ψυχρή, αδίστακτη λαβή του. Κράτησε τον εαυτό της και τα παιδιά της στη ζωή μέσα από τη σφαγή στη Σμύρνη, κι έτσι αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Θάνατο σε ένα παιχνίδι τράπουλας. Ζούσε κάθε μέρα της ζωής της σαν να ήταν η τελευταία της. Έγραφε ασταμάτητα σε όποια επιφάνεια έβρισκε».

Στην ταινία ακούγονται μερικές από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού με την υπογραφή της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου, όπως τα: Περασμένες μου αγάπες, Όνειρο απατηλό, Είμαι αητός χωρίς φτερά, Ηλιοβασιλέματα, Η φαντασία, Είσαι η ζωή μου, Μαντουμπάλα, Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι, Πετραδάκι, πετραδάκι, Μου σπάσανε τον μπαγλαμά, Δύο πόρτες έχει η ζωή (Το τελευταίο βράδυ μου), Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής

Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Ντίνα Μιχαηλίδου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Λίλα Μπακλέση, Ευγενία Σαμαρά, Φοίβος ​​Δελληβοριάς, Αντρέας Κωνσταντίνου, Κρατερός Κατσούλης, Κατερίνα Διδασκάλου, Χρύσα Ρώπα, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αντώνης Λουδάρος, Χάρης Μαυρουδής.

Η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου με μια ματιά

Αρκετά χρόνια πριν την μεταφορά της ζωής της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου στον κινηματογράφο, το 2003, η εγγονή της Ρέα Μανέλη εξέδωσε το βιβλίο Η γιαγιά μου η Ευτυχία, στο οποίο αποτυπώνεται, με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο, η πολυτάραχη ζωή και η δυνατή προσωπικότητα της, έτσι όπως την έζησε η εγγονή της από τα παιδικά της χρόνια.

Η Ευτυχία Χατζηγεωργίου – Οικονόμου, γεννήθηκε το 1896 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας το 1896. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Σμύρνης και απέκτησε πτυχίο δασκάλας. Το επίθετο Παπαγιαννοπούλου, ήταν το επώνυμο του δεύτερου συζύγου της. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου, αντί για δασκάλα, δούλεψε ως ηθοποιός. Δούλεψε σε μπουλούκια και θεατρικές σκηνές, για καιρό μάλιστα και στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, άρχισε να γράφει στίχους, συνεργαζόμενη με κορυφαίους, λαϊκούς συνθέτες της εποχής. Με τον Βασίλη Τσιτσάνη έγραψε τα πρώτα της τραγούδια  ενώ συνεργάστηκε με τον Μανώλη Χιώτη, τον Απόστολο Καλδάρα και με πολλούς ακόμα. Ο Μάνος Χατζιδάκις συνέθεσε τη μουσική στους στίχους της για το Είμ’ αητός χωρίς φτερά και ο Σταύρος Ξαρχάκος το Τι έχει και κλαίει το παιδί.

Το πάθος της με την χαρτοπαιξία την οδήγησε να πουλάει τους στίχους της για ψίχουλα. «Εγώ γράφω τραγούδια και τα πουλώ. Από κει και πέρα δεν ανακατεύομαι αν θα πιάσουν ή όχι, αν θα βγουν ή δε θα βγουν σε δίσκους. Μόλις τα παραδώσω υπογράφω και μια δήλωση παραιτήσεως από διάφορα δικαιώματα, ας πούμε απαρνούμαι τα πνευματικά μου τέκνα» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα Ακρόπολις το 1961. Για αυτό τον λόγο δεν έχει βεβαιωθεί, πόσα από τα πολλά τραγούδια της που μελοποιήθηκαν της ανήκουν.

Σε αντίθεση με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος είχε δημοσίως αρνηθεί ότι οι στίχοι για τα Καβουράκια της ανήκαν, ο Στέλιος Καζαντζίδης παραδέχτηκε ότι οι στίχοι του τραγουδιού Δυο πόρτες έχει η ζωή ήταν δικοί της.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου πέθανε στην Αθήνα στις 7 Ιανουαρίου 1972.