LIFE

Doolapa: Ένα διαφορετικό second hand μαγαζί στο Ηράκλειο Κρήτης

Η popaganda.gr μας συστήνει ένα διαφορετικό second hand μαγαζί στο Ηράκλειο Κρήτης!

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οδό Κοραή βρίσκεται μία ντουλάπα, για την ακρίβεια μία Doolapa κάπως πιο συλλογική αλλά κυρίως πιο διαδραστική από αυτές που έχουμε σπίτι μας. Η Doolapa της Ελένης και της Σταυρούλας μπορεί να γίνει η ντουλάπα όλων μας, ακόμη και η δική μας και η δική σας. Χρόνια αφότου είχαν επιστρέψει στη Κρήτη από τις σπουδές τους, η Ελένη με πτυχία και μεταπτυχιακά σε γραφιστική και επικοινωνία και η μεγαλύτερη αδελφή της Σταυρούλα με ειδικότητα στα οικονομικά αποφάσισαν να συνεργαστούν πάνω σε κάτι κοινό ανοίγοντας τη δική τους επιχείρηση, μία επιχείρηση διαφορετική από τις άλλες, τη Doolapa.

“Δεν περιμέναμε να δουλέψουμε μαζί. Προέκυψε μεγαλώνοντας που οι σχέσεις μας έγιναν διαφορετικές γιατί ως παιδιά ήταν πιο έντονη η διαφορά ηλικίας μας. Η Doolapa βγήκε μέσα από πολλές ιδέες μαζί που βρήκαμε ένα τρόπο να τις συνδυάσουμε δεν υπήρχε στο μυαλό μας από παλιά”, λέει η Ελένη. “Τα βρίσκουμε γιατί στα γούστα ταιριάζουμε αλλά το βασικό είναι ότι η μία συμπληρώνει την άλλη. Η Ελένη είναι πιο καλλιτεχνική φύση ενώ εγώ είμαι ένα κι ένα κάνουν δύο”, συμπληρώνει η Σταυρούλα.

 

Έχοντας και οι δύο εικόνες από την αγορά στο εξωτερικό η αρχική τους σκέψη ήταν να δημιουργήσουν ένα μαγαζί second hand, μία ιδέα που απέρριψαν αμέσως μόλις κατάλαβαν πως η διαφορά που θα είχε μία τέτοια επιχείρηση από ένα κοινό κατάστημα ρούχων θα ήταν ότι το εμπόρευμα θα ήταν χρησιμοποιημένο, δεύτερο χέρι. “Θέλαμε ουσιαστικά την ιδέα του second hand να την πάμε λίγο παρά πέρα, ο περισσότερος κόσμος το 80% περίπου που μπαίνει στο μαγαζί δεν αντιλαμβάνεται ότι λειτουργεί σαν second hand. Μερικές φορές σε ρωτάνε: “Το έχετε σε άλλο νούμερο;”. Δίνουμε την δυνατότητα σε όλο τον κόσμο, να φέρει ρούχα και αξεσουάρ, να τα αφήσει στο μαγαζί και όταν πωληθούν θα πάρει το μισό κέρδος. Επίσης μπορεί να φτιάξει τα δικά του ρούχα και αξεσουάρ και να τα φέρει εδώ. Ακόμη και εμείς έχουμε βάλει στο μαγαζί δικές μας δημιουργίες”, λέει η Σταυρούλα στην προσπάθεια της να μας εξηγήσει πως ακριβώς λειτουργεί η Doolapa.

Πιο απλά δημιουργείτε ένας κύκλος, γίνεται μία μορφή ανακύκλωσης. Από τον πωλητή το κομμάτι περνάει στα κορίτσια, τα κορίτσια προωθούν το κομμάτι σε επίδοξους αγοραστές που στη συνέχεια μπορεί να πάρουν και το ρόλο του πωλητή. “Σημασία έχει ο κόσμος να καταλάβει την ιδέα. Από τη στιγμή που μπαίνει ένα ρούχο του στο μαγαζί είναι και αυτός πωλητής του μαγαζιού και πρέπει από μόνος του να το προωθήσει για να πουληθεί αυτό που έφερε. Όχι απλά το αφήνω και παίρνω τα χρήματα αν τύχει και πουληθεί. Είναι ένας κύκλος σύμπραξης που όλοι επωφελούνται”.

 

Η Ελένη και η Σταυρούλα, ιδιοκτήτριες της Doolapa/ Φωτογραφία: Στέλιος Πετράκης

“Η Doolapa δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο στυλ γιατί είναι πράγματα που αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με την εποχή βάζουμε και βγάζουμε. Σίγουρα έχει κάποιες δομές, ισορροπεί μεταξύ μοντέρνου και κλασικού. Το στυλ το διαμορφώνουν μαζί με εμάς οι άνθρωποι που έρχονται και αφήνουν τα πράγματα τους εδώ. Είναι ρευστό. Λειτουργεί με την έννοια του διαδραστικού τόσο στο εμπόρευμα όσο και στην πώληση” λέει η Ελένη. “Το βασικό μας ζητούμενο είναι η ποιότητα. Θέλουμε αυτός δηλαδή που θα έρθει εδώ να πάρει κάτι καλό και σε πολύ καλή τιμή. Δεν κοιτάζουμε να είναι μόνο ένα παλιό κομμάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα και σίγουρα θα το ζητάει ο κόσμος αλλά και ένα κομμάτι που το έχεις στη ντουλάπα σου δεν το έχεις φορέσει πάνω από δύο φορές απελευθερώνοντας έτσι το ρούχο και κατ’επέκταση τη μόδα”.

Αν θέλετε λοιπόν να δείτε και εσείς τα εντελώς αφόρετα ή παλιά και για καιρό αχρησιμοποίητα ρούχα σας στις κρεμάστρες της Doolapa, αν χάνεστε για ώρες στα second hand μαγαζιά και τα βιντατζάδικα ψάχνοντας για κάτι μοναδικό δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με την Ελένη και τη Σταυρούλα και να γίνεται και εσείς μέτοχοι στο πρωτότυπο εγχείρημα τους επιλέγοντας το ρόλο που εσείς θέλετε του αγοραστή, του πωλητή γιατί όχι και του δημιουργού.

Doolapa, Κοραή 19, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2815203700 // Facebook page

 

Διαβάστε ακόμα στην popaganda.gr

Τι δουλειά έχει μια Rolls Royce του ’40 στην Βικτώρια;

Ο έρωτας στα χρόνια του skype