ΦΑΓΗΤΟ
SPONSORED

Δεν χρειάζεται να στερηθείς τόσα πολλά αν δεν τρως γλουτένη

Μου αρέσει στα σούπερ μάρκετ να χαζεύω εκείνους και εκείνες που στέκονται μπροστά στα gluten free ράφια. Και να αναρωτιέμαι αν ανήκουν και εκείνοι όπως κι εγώ στην κατηγορία ανθρώπων που ανακάλυψαν κάποια στιγμή στη ζωή τους τι είναι η νόσος κοιλιοκάκη ή αν απλά έχουν αποφασίσει για τους δικούς τους λόγους να αφήσουν τη γλουτένη μακριά από τη διατροφή τους. Το πιο ωραίο βέβαια σε αυτή την εικόνα για εμένα και τόσες χιλιάδες κόσμου που πρέπει ή επιλέγουν να μένουν μακριά από τη γλουτένη, είναι ότι πλέον υπάρχουν τόσα προϊόντα χωρίς γλουτένη που τα σούπερ μάρκετ αφιερώνουν ειδικά ράφια και stands για αυτά.

Βλέπεις, πριν από μερικά χρόνια είχα αποφασίσει ότι η διατροφή μου θα έχει αρκετές στερήσεις. Είχα ξεγράψει το ψωμί, τα κέικ, τα περισσότερα γλυκά, τα ξέγνοιαστα κυριακάτικα τραπέζια και τις παραγγελίες χωρίς να νιώθω η τρελή του χωριού που πρέπει να ρωτήσει 18 πράγματα τον σερβιτόρο μέχρι να παραγγείλει κάτι. Οπότε το να γράφω αυτές τις γραμμές μασουλώντας ένα κομμάτι Carrot Cake που έφτιαξα με τη Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους  Αγίου Γεωργίου, κάποτε ήταν μια ουτοπία.

Οπότε η χαρά μου όταν το σύμπαν άρχισε να εμφανίζει από το πουθενά προϊόντα που δεν χρειαζόταν να ψάξεις αν είναι χωρίς γλουτένη αλλά το φωνάζουν περήφανα στην συσκευασία ήταν μεγάλη. Κι εκεί που ήρθε η πραγματική επανάσταση ήταν στα άλευρα. Γιατί μέχρι πρότινος έπρεπε να οδηγήσω τη μισή πόλη για να βρω έναν φούρνο να φτιάχνει ψωμί ή αλμυρά και γλυκά χωρίς γλουτένη αλλά πλέον μπορώ στην άνεση της κουζίνας μου να φτιάχνω πραγματικά τα πάντα και να μην στερούμαι απολύτως τίποτα.

Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου έχουν τέσσερα προϊόντα που σου ζητούν απλά να δείξεις τη δημιουργικότητά σου στην κουζίνα. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη, Φαρίνα χωρίς γλουτένη, Μείγμα Αρτοποιίας χωρίς γλουτένη και Μείγμα Ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη. Αν με ρωτάς, θα ήμουν μια χαρά ευχαριστημένη με το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις από το να μην έχω τίποτα αλλά από τη στιγμή που οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου αποφάσισαν να φέρουν τον παράδεισο στο ντουλάπι μου, δεν θα πω όχι.

Και κάπου εκεί ήταν που ανακάλυψα και πάλι την όρεξή μου για μαγειρική. Να φτιάχνω το δικό μου ψωμί, τυροπιτάκια ή ένα πεντανόστιμο Banana bread με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη. Για τις στιγμές που θες κάτι γλυκό, μπορείς να φτιάξεις cookies και τάρτες με το Μείγμα Ζαχαροπλαστικής αλλά και αφράτα κέικ με τη Φαρίνα χωρίς γλουτένη που δεν πίστευα ποτέ ότι θα δούλευε με τον ίδιο τρόπο ακόμα και χωρίς τη γλουτένη. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου cinnamon rolls χωρίς γλουτένη, εύκολα capcakes bannoffe χωρίς γλουτένη και αν είσαι vegeterian μπορείς να φτιάξεις την δική σου veggie πίτσα χωρίς γλουτένη.

Έχω δει την ελαστικότητα που έχουν τα ζυμάρια που είναι φτιαγμένα με αλεύρι με γλουτένη. Το πώς μαζεύουν στο ζύμωμα, το πώς συμπεριφέρονται. Και έπαθα πλάκα όταν είδα το πόσο καλά δουλεύονται και όλα τα αλεύρια χωρίς γλουτένη. Όταν κατάλαβα πόσα πράγματα μπορούσα πλέον να φτιάξω και για μένα. Όχι μόνο για όλους τους άλλους στο τραπέζι.

Ναι, η ζωή χωρίς γλουτένη δεν είναι η ίδια. Και έχει πολλές ελλείψεις που δύσκολα θα ξεπεραστούν, ακριβώς γιατί ο υπόλοιπος κόσμος τριγύρω συνεχίζει να τρώει κανονικά τη γλουτένη του. Πάντα θα είμαι η περίεργη όταν παραγγέλνουμε. Πάντα θα είμαι εκείνη που θα πρέπει να εξηγεί ποιες τροφές έχουν γλουτένη και ποιες όχι. Πάντα θα είμαι εκείνη που δεν θα τρώει γλυκό από τα κεράσματα γιατί κανείς δεν σκέφτεται να αγοράσει γλυκά χωρίς γλουτένη.

Αλλά να σου πω κάτι; Δεν πειράζει. Γιατί τώρα μπορώ με άνεση να φτιάξω τα δικά μου γλυκά. Και να τα φάω όλα μόνη μου.