LIFE

Bloode: Η πλατφόρμα αιμοδοσίας της Ναταλίας Κρίτσαλη πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό μέσα στην πανδημία. Δες πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η συνδημιουργός του Bloode, Ναταλία Κρίτσαλη, μιλούσε στο Ladylike για το όραμα της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, που στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών στην Ελλάδα.

«Το Bloode ξεκίνησε σαν ιδέα το 2012 όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια. Εν μέσω Πανελληνίων μία φίλη μου χρειαζόταν αίμα για τη γιαγιά της. Ξεκινώντας να ψάχνουμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε την ανάγκη, ρωτώντας καθηγητές και φίλους, συνειδητοποιήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει στην αιμοδοσία. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι γίνεται πρακτικά και γιατί χρειαζόμαστε τόσο συχνά συγγενείς και φίλους για να δώσουν αίμα. Αυτό δεν είναι το σωστό», έλεγε στο Ladylike η Ναταλία Κρίτσαλη, σε μία χρονική περίοδο, όπου ο κορονοϊός βρισκόταν μόνο στην αρχή και τα κρούσματα είχαν μονοψήφιο αριθμό.

Οι 3 φοιτητές που υλοποίησαν το Bloode πριν από 6 χρόνια

Η Ναταλία Κρίτσαλη ένωσε τις δυνάμεις της με τους συμφοιτητές της, Παναγιώτη Σφήκα και Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και υλοποίησε την ιδέα που είχε η ίδια ως μαθήτρια και το Bloode έγινε website. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε αιμοδοσίες στο Πανεπιστήμιο αλλά ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε το πώς αυτό θα γίνει κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας και πώς θα βοηθήσει την κατάσταση». Και όπως απεδείχθη, το 2020 ήταν μία κρίσιμη χρονιά, μέσα στην οποία το Bloode κλήθηκε να βοηθήσει.

Τι κατάφερε το Bloode μέσα στο 2020

Το 2020 στιγματίστηκε από την πρωτόγνωρη κρίση στη δημόσια υγεία που προκαλεί ο κορονοϊός.  Πέρα από τις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η προσέλκυση των αιμοδοτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερες απώλειες. Το Bloode ανέλαβε δράση και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους.

  1. Από τις 15 Μαρτίου 2020 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα 24/7 επικοινωνίας, ενημερώνοντας τους εθελοντές για τις οδηγίες αιμοδοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προωθώντας όλα τα σημεία αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων. Το πρόγραμμα έχει συνολικό reach 658.000  και ενημερώθηκαν συνολικά 104.000 εθελοντές αιμοδότες. 
  2. Αυξήθηκε ο αριθμός των εθελοντών που ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες εκκλήσεις για βοήθεια, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Bloode, κατά 249% με 445 εθελοντές να δίνουν αίμα για τον άγνωστο άνθρωπο  που έχει ανάγκη
  3. Αυξήθηκαν οι συνολικές μονάδες για αίμα που συλλέχθηκαν για την ικανοποίηση των έκτακτων αναγκών, κατά 186, φτάνοντας τις 3342 μονάδες αίματος

Οι αιμοδοσίες Bloode το 2020

To 2020, το Bloode διοργάνωσε 16 εθελοντικές αιμοδοσίες, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς όπως η PwC, Daimler, Third Place και το Ίδρυμα Ωνάση. Ταυτόχρονα γιόρτασε και την 100η αιμοδοσία του Bloode.

Έτσι, οι 100 αιμοδότες που συμβολικά συμμετείχαν θυμίζουν τη δέσμευση όλων μας και ανοίγουν ξανά το δρόμο σε ένα μήνυμα ζωής, ειδικά στους τόσο ανατρεπτικούς καιρούς που περνάμε. «Όλοι αυτοί οι αιμοδότες που ξεπέρασαν το φόβο τους και ήρθαν σήμερα να προσφέρουν στον άγνωστο άνθρωπο που έχει ανάγκη, ενσαρκώνουν τις αξίες που θα μάς βοηθήσουν να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση: η αγάπη, η αλληλεγγύη, η σκέψη του να βγω από το εγώ μου και να σκεφτώ τον συνάνθρωπό μου και την κοινωνία στην οποία ζω», σχολίασε η Ναταλία Κρίτσαλη, co-founder του Bloode μετά το τέλος της αιμοδοσίας.

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις κι εσύ

Το βασικό που γίνεται στην πλατφόρμα είναι πως οποιοσδήποτε χρειάζεται αίμα και δεν μπορεί να βρει, μπαίνει στο Bloode, συμπληρώνει τη φόρμα με τα στοιχεία της ανάγκης κι εμείς επικοινωνούμε με εθελοντές αιμοδότες ώστε να καλυφθεί. Αυτό είναι το πιο άμεσο που κάνουμε για να υπάρξει μία ανακούφιση στους ανθρώπους που έχουν επιτακτική ανάγκη για αίμα και κυρίως σε πολυμεταγγιζόμενους που έχουν εξαντλήσει το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Θέλεις να βοηθήσεις να συνεχίσουν να υποστηρίζονται αυτοί που έχουν ανάγκη από αίμα και να πραγματοποιηθούν οι επόμενες 100 αιμοδοσίες του Bloode; Ενημερώσου για τις δράσεις στο www.bloode.org και στήριξε το έργο, κάνοντας μία μικρή αλλά πολύτιμη δωρεά στο Bloode. 

Εγγραφόμενος στην πλατφόρμα δίνεις ουσιαστικά την άδειά σου να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για όποτε υπάρχουν έκτακτες ανάγκες για αίμα. Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να κάνει και το δεύτερο βήμα, να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και να δώσει αίμα, καθώς μόνο δημόσια νοσοκομεία μπορούν να παίρνουν αίμα στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή με τον κορονοϊό αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να «ελέγξουμε» τη ροή των εθελοντών έτσι ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας να συνεχίσει να πηγαίνει κόσμος να δίνει αίμα. Σε συνεργασία με την Beat αναλαμβάνει τη μεταφορά σου και την ασφαλή επιστροφή σου στο σπίτι ώστε να δώσεις αίμα.ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ