POP CULTURE

BAFTAs 2020: Οι νικητές, το άπιαστο “1917”, το αστείο του Brad Pitt κι ο λόγος του Joaquin Phoenix

Invision/AP Vianney Le Caer

Με 7 βραβεία έφυγε από το Royal Albert Hall η ταινία “1917” του Sam Mendes, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων η πολεμική ταινία απέσπασε τα βραβεία BAFTAs καλύτερης ταινίας, καλύτερης Βρετανικής ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης κινηματογράφησης.

Στην πλευρά των νικητών βρέθηκε και η ταινία “Joker” του Tod Phillips που απέσπασε 3 βραβεία -μεταξύ των οποίων το καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου για τον Joaquin Phoenix- ενώ η Renee Zellweger πήρε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της Judy Garland.

Τα ερμηνευτικά βραβεία έκλεισαν με τον Brad Pitt στο B’ Ανδρικου Ρόλου για την ταινία “Once Upon a Time in Hollywood” και τη Laura Dern για την ερμηνεία της στο “Marriage Story”. Παρουσιαστής των πρώτων βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων μετά το Brexit ήταν ο Graham Norton.

Οι υπόλοιποι νικητές των BAFTAs 2020

Ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό: Bait
Ξενόγλωσση Ταινία: Παράσιτα
Ντοκιμαντέρ: For Sama
Animation: Klaus
Casting: Joker

Οπτικά εφέ: 1917
Πρωτότυπο σενάριο: Han Jin Won, Bong Joon-ho (Παράσιτα)
Διασκευασμένο σενάριο: Taika Waititi (Jojo Rabbit)
Μοντάζ: Le Mans ’66
Κοστούμια: Μικρές Κυρίες
Παραγωγή: 1917
Ήχος: 1917
Μουσικής: Joker
Βρετανική μικρού μήκους: Learning to Skateboard in a Warzone (If you’re a girl)
Makeup και μαλλιά: Bombshell

Τιμητικό βραβείο δέχτηκε για την προσφορά του στον βρετανικό κινηματογράφο ο Andy Serkis.

Η ομιλία του Joaquin Phoenix ήταν η πιο ουσιαστική στιγμή των BAFTAs 2020

Ο Joaquin Phoenix αποδεχόμενος το βραβείο του θέλησε να μιλήσει για τον συστημικό ρατσισμό του οποίου όπως είπε είναι μέρος και ο ίδιος. Αποδεχόμενος το Bafta του, επιτέθηκε στον ίδιο τον θεσμό που αγνοεί επιδεικτικά όλους τους μη λευκούς ηθοποιούς.

«Νιώθω μπερδεμένος γιατί πολλοί από τους συνάδελφους μου δεν έχουν το ίδιο προνόμιο που έχω εγώ. Στείλαμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα στους μαύρους ανθρώπους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Το στείλαμε σε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει τόσα πολλά στην βιομηχανία μας με τρόπο που μας ωφελεί. Δεν νομίζω ότι κανεις θέλει μια προνομιακή μεταχείριση. Οι άνθρωποι θέλουν να αναγνωρίζονται και να κατακτούν τον σεβασμό για τη δουλειά τους», είπε αρχικά ο Joaquin Phoenix.

«Ντρέπομαι που λέω ότι είμαι μέρος του προβλήματος γιατί δεν έχω εξασφαλίσει ότι σε όλα τα set στα οποία δουλεύω υπάρχει πρόσβαση σε όλους. Πρέπει να κάνουμε τη δύσκολη δουλεια να καταλάβουμε τον συστημικό ρατσισμό. Είναι υποχρέωση των ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει και επωφεληθεί από το σύστημα της καταπίεσης να είναι εκείνοι που θα το απενεργοποιήσουν. Αυτό είναι υποχρέωσή μας» είπε και καταχειροκροτήθηκε. Κι ακόμα και αν δεν είναι όλοι έτοιμοι όπως εκείνος να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους απέναντι στην βιομηχανία στην οποία εργάζονται, είναι καλό που έστω ακούγεται.

Την ανάγκη για αλλαγή τονισε και ο δούκας του Cambridge, William ο οποίος είναι πρόεδρος των Bafta. Σε μία χρονιά χωρίς μη λευκούς υποψηφίους και χωρίς γυναίκες σκηνοθέτες στις υποψηφιότητες, ο William διαπίστωσε το προφανές. «Το να μιλάμε ακόμα για την ποικιλομορφία στην βιομηχανία και στα βραβεία, αποκλείεται να είναι σωστό αυτή την ημέρα και εποχή», είπε.

Το καλύτερο αστείο των BAFTAs 2020

Εκτός από τις σοβαρές στιγμές βέβαια, μια βραδιά βραβείων έχει και (κυρίως) τα ανάλφρα σημεία της. Ο Brad Pitt μπορεί να καρπωθεί το καλύτερο αστείο της βραδιάς που αφορούσε το Brexit και την προσωπική του ζωή. «Ε, Βρετανία έμαθα ότι είσαι πλέον single. Καλωσόρισες στο club. Σου εύχομαι τα καλύτερα για το διαζύγιο», είπε ο Brad Pitt διά μέσου της Margot Robbie που παρέλαβε το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου του. Και έλα, παραδέξου το, γέλασες λίγο.