Αξίες με Ανθρώπινο Αποτύπωμα: Η δέσμευση της ΑΒ για ισότητα και ενδυνάμωση
- 23 ΙΟΥΛ 2025

Υπάρχουν κάποιες διακρίσεις που έχουν ιδιαίτερη αξία. Για μία εταιρεία που επενδύει διαρκώς στην ευημερία των εργαζόμενών της, που θέλει η αποδοχή να μην είναι μία γενικόλογη έννοια αλλά η αίσθηση που μοιράζονται όλοι όσοι ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό της, η διάκριση του Κορυφαίου Εργοδότη, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σημαντική. H ΑΒ Βασιλόπουλος είναι μία τέτοια εταιρεία.
Η διάκριση “Κορυφαίος Εργοδότης 2025”, που της απονεμήθηκε από το διεθνώς αναγνωρισμένο Top Employers Institute, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της διαχρονικής δέσμευσής της στη Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη (D&I). Πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο μόνος πραγματικός αποκλεισμός είναι… ο αποκλεισμός.
Με βασικούς πυλώνες την Ανάπτυξη, την Εκπαίδευση, τη Δέσμευση και την Κοινωνία, η ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιεί δράσεις και πολιτικές που κάνουν την ισότητα και την αποδοχή πράξη στο εργασιακό περιβάλλον. Η διάκριση για το έτος 2024 στις πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού συνοδεύτηκε και από μια εντυπωσιακή αύξηση 11% στη βαθμολογία της εταιρείας μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Γιατί είναι σημαντικό ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον;
Ίσως να μοιάζει αυτονόητο ότι κάθε χώρος εργασίας πρέπει να είναι υγιής- όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε εταιρείες με θετική εταιρική κουλτούρα είναι πιο υγιείς, χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί ενώ είναι λιγότερο πιθανό να αποχωρήσουν. Περνάμε πολλές ώρες της ζωής μας στη δουλειά, οπότε δεν είναι παράξενο που η κουλτούρα των εταιρειών που εργαζόμαστε μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Σύμφωνα με το Harvard χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι, μεταξύ άλλων, η ψυχολογική ασφάλεια, αίσθηση του ανήκειν και οι επαγγελματικές ευκαιρίες εξέλιξης. Η αίσθηση δηλαδή που μπορεί να καλλιεργήσει μία εταιρεία στους εργαζόμενούς της ότι είναι ορατοί, ότι οι ανάγκες τους και η μοναδικότητά τους δεν παραβλέπονται.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος ως θετικό εργασιακό περιβάλλον με αριθμούς
Στην ΑΒ Βασιλόπουλος κάθε εργαζόμενος/ εργαζόμενη έχει θέση, φωνή και ίσες ευκαιρίες για εξέλιξη, συστατικά που όπως είδαμε είναι καίρια για τη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ας δούμε μερικούς αριθμούς:
Από τους 12.596 εργαζόμενους της ΑΒ Βασιλόπουλος, το 65,6% είναι γυναίκες, το 34,4% άντρες, 6,8% των εργαζομένων είναι κάτω των 30, 59,9% είναι μεταξύ 30 και 50 ετών και 33,3% άνω των 50. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος χωράει κάθε φύλο και κάθε ηλικιακή ομάδα. Αυτό που δε χωράει είναι οι διακρίσεις.
Οι πρωτοβουλίες που κάνουν την ΑΒ Βασιλόπουλος μία ανοιχτή αγκαλιά
Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη και το κάνει μέσα από μία σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο την ένταξη μελών κοινωνικών ομάδων που δέχονται διακρίσεις στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, ενισχύει την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να λειτουργεί υπεύθυνα και με κοινωνικό πρόσημο, ως αρωγός στην πρόοδο και την ισότητα.
Πρωτοβουλίες όπως η Εσωτερική Ακαδημία Ένταξης με εξατομικευμένη καθοδήγηση και προσαρμοσμένες θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρία και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, αποτελούν μόνο ένα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η πρωτοβουλία #SupportforWomen και η δράση «Ανεξάρτητη Δυνατή Ελεύθερη», παρέχουν πρακτική στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην εργασία και την αυτονομία. Παράλληλα, οι συνεργασίες με την International Rescue Committee, συμβάλλουν στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Αντίστοιχα, η συνεργασία με την ΠΟΚοιΣΠΕ, προάγει την απασχόληση ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
Στο ίδιο πνεύμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την έμπρακτη καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους.
Παράλληλα, η ΑΒ γιορτάζει τον Ευρωπαϊκό Μήνα Διαφορετικότητας (Μάιος) και τον Μήνα Υπερηφάνειας (Ιούνιος), διοργανώνοντας webinars και εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την προώθηση ενός περιβάλλοντος αποδοχής για τα άτομα με αναπηρία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα άτομα κάθε κουλτούρας, φύλου και ηλικίας.
Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες συμπληρώνουν και ενισχύουν δράσεις όπως το πρόγραμμα εθελοντισμού «Πράξεις Καλοσύνης», των ανθρώπων της ΑΒ Βασιλόπουλος. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, το πρόγραμμα αυτό συμβάλλει στην πρακτική και ουσιαστική υποστήριξη συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, αναδεικνύοντας το πνεύμα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την εταιρεία.
Η αποδοχή είναι κουλτούρα
Για την ΑΒ Βασιλόπουλος η αποδοχή δεν είναι μία λέξη σε δελτία Τύπου. Είναι μέρος της ταυτότητάς της κι αυτό φαίνεται μέσα από τις δράσεις της. Η δημιουργία μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας ξεκινά με τη θέληση να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και η ΑΒ έχει επιλέξει να κάνει αυτή τη διαδρομή πράξη.
Η συμπερίληψη και η αποδοχή μπορούν να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, μέσα από τα 600 καταστήματα της εταιρείας και τους 2,2 εκατομμύρια πελάτες που εξυπηρετούνται καθημερινά.
Για την ΑΒ Βασιλόπουλος, αυτή δεν είναι απλώς μια επιλογή. Είναι δέσμευση.