ΕΞΟΔΟΣ

Athens City Festival: Μικροί και μεγάλοι εν δράσει στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Photo by Γιωργος Μάκκας

Το Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της, με περισσότερες από 250 ξεχωριστές δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Από την 1η ως τις 31 Μαΐου λοιπόν οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν με χρώμα, εικόνες, μουσική και γεύσεις για παιδιά κάθε ηλικίας. Σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, δημιουργικές ομάδες και τον καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας, το Athens City Festival έχει ετοιμάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης.  Ειδικές περιηγήσεις και βραδιές γαστρονομίας θα μας επανασυστήσουν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα, υπαίθριες δραστηριότητες θα δώσουν ρυθμό στα πάρκα, συναυλίες, dj sets και events θα γεμίσουν νότες τις στοές και τους δρόμους της πόλης.

Όμως το ανοιξιάτικο φεστιβάλ της πόλης, απευθύνεται και στους μικρούς ήρωες της ζωή μας. Στις παρακάτω γραμμές σού παρουσιάζουμε λοιπόν έξι προτάσεις, που μπορείς να απολαύσεις στα πλαίσια του Athens City Festival μαζί με το παιδί, το ανίψι, το βαφτιστήρι σου ή τη μικρή σου ξαδέλφη που αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο skate. Ας ξεκινήσουμε:

Παραμύθια στο Μουσείο: Στέλιος Πελασγός

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, το Μουσείο Κανελλοπούλου φιλοξενεί στον περιβάλλοντα χώρο του, την παράσταση αφήγησης του συγγραφέα Στέλιου Πελασγού με παραμύθια των Αθηνών που κατέγραψε τον 19ο αιώνα η Μαριάννα Καμπούρογλου, μητέρα του ιστορικού Δημητρίου Καμπούρογλου.

Η Μαριάννα Καμπούρογλου διέσωσε τα αθηναϊκά παραμύθια που ακούγονταν στα αρχοντόσπιτα από τις τροφούς και τις λαϊκές γυναίκες με απόλυτο σεβασμό στο λαϊκό ύφος, το λόγο και τις αξίες τους. Τα παραμύθια αποτελούν ένα ανεκτίμητο μνημείο του λόγου που αποδεικνύει την ποίηση και την λεπτότητα της λαϊκής λογοτεχνίας της εποχής αλλά και τον σεβασμό που τους επέδειξε μια σχετικά άγνωστη λόγια αρχοντοπούλα της εποχής.

 • Πού: Μουσείο Κανελλοπούλου,  Θεωρίας 12, Αθήνα
 • Πότε: 19 Μαΐου 2023
 • Ώρα έναρξης: 21:00

Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Το Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει στις 20 Μαΐου στις 21:00 μια ταινία που καμία οικογένεια δεν πρέπει να χάσει.

Ο όμορφος κήπος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, μια καλά κρυμμένη γωνιά στην καρδιά της Αθήνας, θα μετατραπεί σε θερινό σινεμά, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς και μεγαλύτερους θεατές να απολαύσουν τη μαγεία του νεανικού κινηματογράφου. Η ταινία Πώς έμαθα να πετάω (How I Learned to Fly), μια από τις δημοφιλέστερες ταινίες της χρονιάς στην Ευρώπη, θα προσφέρει απλόχερα ξεκαρδιστική διασκέδαση και μια ιστορία που θα εμπνεύσει τα παιδιά. Θα προβληθεί με ελληνικούς SDH και αγγλικούς υπότιτλους.

Αυτή η μαγευτική γιορτή κάτω από τα αστέρια της Αθήνας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν κομμάτι μιας κοινότητας που εκτιμά τη σημασία της ποιοτικής ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια.

 • Πoύ: Σύνδεσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα
 • Πότε: 20 Μαΐου
 • Ώρα προσέλευσης: 20:30 / Ώρα έναρξης:  21:00

Athens City Festival: Flare the Square. Ένας διαγωνισμός skateboarding στην καρδιά της Αθήνας

Σε συνεργασία με το Athens City Festival, το Ministry Of Concrete (MOC) παρουσιάζει την Παρασκευή 26 Μαΐου, ένα τουρνουά skateboarding υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών.

Το MOC θα μεταμορφώσει την Πλατεία Κοτζιά σε ένα μοναδικό skate plaza, χαρίζοντας ένα εκπληκτικό θέαμα πλαισιωμένο από συναυλίες, dj sets, street food και πολύ κέφι, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Το Ministry Of Concrete είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες στον χώρο του skate στην Ελλάδα. Όντας μια επιχείρηση αποτελούμενη από μετανάστες 2ης γενιάς και άτομα της LGBTQI+ κοινότητας, το MOC πραγματεύεται την κουλτούρα του δρόμου, υπενθυμίζοντας τις θεμελιώδεις αξίες της. Είναι επίσης, ένας ασφαλής χώρος ελεύθερης έκφρασης.

 • Πού: Πλατεία Κοτζιά
 • Πότε: 26 Μαΐου 2023
 • Ώρα: Από τις 13:00 μέχρι τις 22:30

Athens City Festival: Paul Klee: Πόλεις μαγικές

Στο εικαστικό εργαστήριο Paul Klee: Πόλεις μαγικές, παιδιά από 6 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (ΜΕΠΤ) και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα, με αφορμή το έργο του Paul Klee. Θα εμπνευστούν από το έργο του φημισμένου ζωγράφου και θα δημιουργήσουν τις δικές τους μαγικές πόλεις, διευρύνοντας τις εκφραστικές τους δυνατότητες.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά θα πειραματιστούν με ποικίλα υλικά ζωγραφικής, θα γνωρίσουν διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής, θα αναπτύξουν τη δική τους εικαστική γλώσσα, θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους αναπτύσσοντας συγκεκριμένα θέματα και θα δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό ή ομαδικό έργο.

 • Πού: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, Αθήνα
 • Πότε: 28 Μαΐου 2023
 • Ώρα έναρξης: 13:00
 • Διάρκεια εργαστηρίου: 2 ώρες
 • Τα υλικά ζωγραφικής παρέχονται από το Mουσείο
 • Απαραίτητες οι κρατήσεις θέσεων

Οικογενειακό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Λέξεις και γράμματα στον χρόνο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λέξεις και γράμματα στον χρόνο πραγματοποιείται στα πλαίσια του Athens City Festival, με στόχο να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη χρήση των αρχαίων επιγραφών στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτισμικού περιβάλλοντός τους, και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-15 ετών.

Θα δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενηλίκους να εξοικειωθούν με τα υλικά και τα εργαλεία γραφής που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις, να αντιληφθούν την έννοια του συμβόλου, να στοχαστούν ανακαλύπτοντας άμεσες και έμμεσες νοηματικές συνδέσεις με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, καλλιεργώντας τις πνευματικές δεξιότητες της ανάλυσης, σύνθεσης και στοχασμού.

 • Που: Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
  Νίκης 39, Αθήνα
 • Πότε: 28 Μαΐου 2023
 • Ώρα έναρξης: 11:00
 • Διάρκεια: 90 λεπτά

Pop Up Ice Cream Market

Το ελληνικό παγωτό στα καλύτερά του σε ένα μοναδικό pop up event στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Συνταγές του χθες, τεχνικές του σήμερα, γεύσεις απρόσμενες από παλιούς και νέους παραγωγούς θα συνδυαστούν με πολλά βραβεία και έντονη διάθεση για δημιουργία. Στους πολύχρωμους πάγκους που θα στηθούν στην αγορά, θα συμμετέχουν 7 από τα πιο αγαπημένα ice cream shops της πόλης, τα οποία ανεβάζουν συνολικά την εμπειρία του παγωτού στο ύψος που της αναλογεί.

Πιο συγκεκριμένα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από τα Django Gelato Athens, Kassandra Ice Cream, Kokkion, Le Greche, Maraboo Ice Cream, Ninnolo Gelato και Oggi Gelato.

 • Που: Δημοτική Αγορά Κυψέλης
  Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα
 • Πότε:28 Μαΐου 2023

Let’s Athens in May!