ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

25 ατάκες από ελληνικές σειρές που λέμε ακόμα

Instagram.com/jimmy_chris_ag

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τηλεόραση; Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κατοικούν ακόμα άνθρωποι που θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση σε αυτή την ερώτηση με τον ίδιο τρόπο που εμείς θα μπορούσαμε κάποτε να πούμε στις νέες γενιές πώς ήταν η ζωή χωρίς κινητό τηλέφωνο ή social media. Η τηλεόραση παραμένει μία πολύ σημαντική ανακάλυψη. Μία ανακάλυψη που μας αρέσει να κατηγορούμε για πολλά, αλλά που λατρεύουμε να μας συντροφεύει καμιά φορά. Κάθε φορά που μία καλή σειρά προβάλλεται σε αυτήν. Οι ελληνικές σειρές έχουν γράψει τη δική τους ιστορία μέσα μας και οι ατάκες που θα δεις παρακάτω είναι η μόνη απόδειξη που θα χρειαστείς γι’ αυτό.

Ζούμε μία εποχή στην οποία η ελληνική μυθοπλασία φαίνεται να έχει ξυπνήσει ξανά από τον λήθαργο. Οι ελληνικές σειρές πληθαίνουν στην τηλεόραση και μαζί τους πληθαίνουν και οι ώρες που περνάμε μπροστά της. Ελληνικές σειρές που ίσως οι ατάκες τους θα μείνουν στο λεξιλόγιό μας, θα περάσουν στην καθημερινότητά μας και που σε λίγα χρόνια κάποιος στη θέση μου θα μας θυμίζει που τις πρωτακούσαμε πριν τις πούμε δεκάδες φορές.

Η Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση που πάρθηκε το 1996 από τον ΟΗΕ. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και μη βλέπεις που εμείς εδώ παίρνουμε από τις άλλες χώρες ότι reality concept μπορείς να φανταστείς, ο ΟΗΕ ήθελε να ανταλλάζουμε προγράμματα για την ειρίήνη, την κοινωνική ανάπτυξη και τον πολιτισμό μας. Εγώ θα τιμήσω αυτήν την παγκόσμια ημέρα εδώ, θυμίζοντάς σου πώς η pop κουλτούρα, μέρος του πολιτισμού μας, διαμορφώθηκε από τις ελληνικές σειρές και τις αξέχαστες ατάκες τους, που λέμε μέχρι σήμερα.

Κάποιες από αυτές τις έχει αποτυπώσει μοναδικά και ο καλλιτέχνης Jimmy Chris Agarai με τη βοήθεια του καλλιγράφου Aristoteles_y και θα τις θαυμάσεις σε Instagram post όπως το παρακάτω.

Οι Απαράδεκτοι

Τι έγινε ρε παιδιά;- Σπύρος

Οι Απαράδεκτοι είναι μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές κωμικές σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης και το πρώτο της επεισόδιο παίχτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991. Ανάμεσα στους «απαράδεκτους» βασικούς της ήρωες ήταν ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο σοβαρός και ώριμος της παρέας, που έζησε από κοντά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Σε κάθε τι αναπάντεχο ο Σπύρος είχε μία χαρακτηριστική αντίδραση. «Τί έγινε ρε παιδιά;» και τα μάτια στην κάμερα.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος κράτησε αυτό το «ρε παιδιά» κι αργότερα στη ζωή του, όταν παρουσίασε την εκπομπή «Στην υγεία μας ρε παιδιά», καθώς είναι προφανές ότι η φράση αυτή έμεινε χαρακτηριστική του.

Ακολουθούν άλλες τρεις ατάκες από την ίδια σειρά που έμειναν εξίσου ιστορικές.

Λυσσάρες – Γιάννης.

Ο Γιάννης δεν μπορούσε τις υστερίες παρά μόνο όταν τις προκαλούσε ο ίδιος.

Γλύκανε μωρή λίγο, μην είσαι σαν κακό ψόφο να χεις – επίσης Γιάννης

Ο Γιάννης απευθυνόμενος στη Δήμητρα ενώ εκείνη κοιτάζει τον Σπύρο έτοιμη για καυγά.

Τι είμαι εγώ, μήπως είμαι κάποια; – Δήμητρα

Η περσόνα που η Δήμητρα κι ο Γιάννης είχαν εμπνευστεί για τα Λυκαβήττεια 92 ήταν ένα απλό κορίτσι της εργατιάς, ταπεινό, ευαίσθητο και με προσωπικότητα (πάντα).

Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς

Εγώ πότε θα γίνω μάνα- Δήμητρα

Ο ΟΗΕ θα ήταν περήφανος για τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και την προσαρμογή του σεναρίου της καναδικής σειράς Un gars, une fille, που έκανε για το Mega το 2000. Η σειρά Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς ήταν ξεκαρδιστική και η ατάκα της Δήμητρας που επίσης πρωταγωνιστούσε, «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;», μπήκε στα χείλη όλων μας και παραμένει μέχρι σήμερα κι όχι απαραίτητα για να εκφράσει κάποιον διακαή πόθο περί μητρότητας, αλλά κάθε τι που περιμένουμε με ανυπομονησία γενικά.

Δύο Ξένοι

Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς – Ντένη

Από το 1997 ως το 1999 παρακολουθούσαμε τη σειρά Δύο Ξένοι των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου και τα τεφτέρια μας γέμιζαν με ατάκες που δεν ξέραμε ότι είχαμε ανάγκη να βάλουμε στο λεξιλόγιό μας. Μία από τις αγαπημένες μου προσωπικά είναι αυτή της Ντένης Μαρκορά όταν πέφτει στην ανάγκη της υπηρέτριάς της, Μαρούσκας.

«Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς» λέει η Ντίνα Κώνστα ως Ντένη και σαν να ακούω το καπάκι του Evian να ανοίγει.

Τώρα θα σε χαστούκιζα αλλά θα μου χαλάσει το μαλλί- Ντένη

Μία ακόμα από τις επικές ατάκες της Ντένης Μαρκορά που θα χρησιμοποιούμε για πάντα. Αποδέκτης, η Φλώρα, η Μαρούσκα, όποιος βρεθεί πρόχειρος.

Ακολουθεί μία ακόμα ατάκα από το αντίπαλο δέος της Ντένης, τη Φλώρα Μπαρπαρίτσα που όλοι αγαπήσαμε. Την υποδύθηκε η Χρυσούλα Διαβάτη.

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑ – Φλώρα

Όπου το καλημέρα λέγεται με κεφαλαία και φωνάζεται καθώς η Φλώρα το έλεγε με πάρα πολύ άγχος στη σκηνοθετημένη απαγωγή του Μένιου, του ανθρώπου της που προσπαθούσε να γλιτώσει από την αστυνομία για τις παρανομίες του.

Ντόλτσε Βίτα

Σαπίλα… Σαπίλα παντού – Όγα

Οι ατάκες της Ντόλτσε Βίτα, που ήταν μία από τις δύο ελληνικές σειρές σύμπραξη των Αλέξανδρου Ρήγα και Λευτέρη Παπαπέτρου, είναι ένα θέμα από μόνες της. Οι ατάκες της Όλγας Μαρκάτου, που υποδύθηκε η μοναδική Μαρία Φωκά επίσης. Επειδή είναι αμέτρητες οι ατάκες της που πέρασαν στην καθημερινότητά μας, ξεχωρίσαμε μία τιμητικά που η Όλγα θα μπορούσε άλλωστε να λέει σε κάθε επεισόδιο, μιας και ήταν χαρακτηριστική της διάθεσης της ηρωίδας της απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σαν ανώμαλος μπανιστιρτζής είσαι – Όλγα

Μία ακόμα ατάκα της Όλγας Μαρκάτου από το επικό επεισόδιο με τα γυαλιά της Χριστίνας. Άντε καλέ που δεν είναι αυτά τα γυαλιά της Χριστίνας. Δεν ταιριάζουν αυτά τα γυαλιά σε οβάλ πρόσωπο;

Άλλη μία ατάκα από τη σειρά αυτή γιατί μία μόνο δεν χορταίνεται. Αυτή τη φορά τη λέει η Ασπασία, δηλαδή η Μαρία Καβογιάννη.

Σας παρακαλώ, δεν θα θελα – Ασπασία & Σάσα

Η Ασπασία έχει αποφασίσει να γίνει η μοναχή Θεονύμφη και προετοιμάζεται για το μοναστήρι. Η Σάσα λέει τα νέα της, τα οποία είναι όπως πάντα ερωτικά. Η Ασπασία συνεχώς τη διακόπτει λέγοντας «Σας παρακαλώ δεν θα θελα», ατάκα που αργότερα στο επεισόδιο υιοθετεί και η Σάσα.

Έχω ζήσει εγώ δονήσεις! – Σάσα

Και μιας και αναφέραμε τη Σάσα, ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτή την αλησμόνητη ατάκα της για έναν σεισμό που δεν κατάλαβε ποτέ γιατί βρισκόταν σε άλλο προορισμό από εκείνον που νόμιζε η οικογένεια Μαρκάτου. «Σιγά τη δόνηση! Έχω ζήσει εγώ δονήσεις», είπε η Σάσα, γέλασε κι εμείς ακόμα γελάμε.

Το Δις Εξαμαρτείν

Έριξα ό,τι πρόχειρο βρήκα πάνω μου και ήρθα – Γιολάντα

Πριν τη Ντένη Μαρκορά στους Δύο Ξένους είχε προηγηθεί η πανομοιότυπη σχεδόν σε look, Γιολάντα Ραγιά της σειράς Δις Εξαμαρτείν που επίσης μάς χάριζε υπέροχες ατάκες. Αυτή που μόλις διάβασες όπως και κάθε ατάκα της προέρχονταν από την πένα των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Όπου πρόχειρο για τη Γιολάντα ήταν τουλάχιστον ένα total look βγαλμένο από τις σελίδες των περιοδικών της εποχής.

Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;

Έλα δεν το πιστεύω – Φωφώ

Η Φωφώ ήταν μία από τις τέσσερις ηρωίδες της σειράς Τι ψυχή θα παραδόσεις μωρή; που αν και διακόπηκε πρόωρα είχε προλάβει να μας καθηλώσει στη μικρή οθόνη. Η σειρά των Ρήγα – Αποστόλου προβλήθηκε το 2000 κι είχε ως θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και την εκδίκηση 4ων γυναικών κατά του κακοποιητή τους. Ανάμεσα τους η Ελένη Καστάνη ως Φωφώ, υπερβολικά αθώα, υπερβολικά πιστή και υπερβολικά αγχωμένη. Το «Ιέλαααα δεν το πιστεύω» της επαναλαμβανόμενο πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως mantra.

Της Ελλάδος τα παιδιά

Καλά θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε – Χλαπάτσας

Ο αγαπημένος ρουφιάνος της ελληνικής τηλεόρασης είναι σίγουρα ο Χλαπάτσας, που υποδύθηκε ο Δημήτρης Φραγκιόγλου στη σειρά Της Ελλάδος τα παιδιά που προβλήθηκε το 1993 από τον ΑΝΤ1. Κάθε φορά που οι τρεις κεντρικοί ήρωες της σειράς τα έβαζαν με τον Χλαπάτσα, εκείνος ετοιμαζόταν να τους καρφώσει στον σμήναρχο Κάκκαλο, δηλαδή τον Γιάννη Μπέζο. Πριν το κάνει έπρεπε να διατυπώσει την απειλή του την οποία παρόλο που κάθε φορά περίμενες, ξεκαρδιζόσουν.

Στο παρά πέντε

Ιιιιιι – Ζουμπουλία

Δεν είναι ατάκα αλλά περισσότερο μία κραυγή που έβγαζε η Ζουμπουλία του Παρά Πέντε, δηλαδή η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, κάθε φορά που τρόμαζε, δηλαδή σχεδόν σε κάθε επεισόδιο. Ο Γιώργος Καπουτζίδης και η πένα του της χάρισαν τη δική της χαρακτηριστική καρυγούλα που έγινε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι τον τρόμο μας έκτοτε. Στην ίδια σειρά οι ατάκες ήταν αμέτρητες αλλά μία, αυτή που είχε πει η Θεοπούλα, που υποδύθηκε η Έφη Παπαθεοδώρου πέρασε στην ιστορία επίσης.

Άντε καλέ. Κόβεται το σεξ; – Θεοπούλα

Η Θεοπούλα συνθέτει το δριμύ κατηγορώ της στην κοινωνία παίζοντας drums. Μιλά για όλα όσα κόβονται στην τρίτη ηλικία. Ο Σπύρος (Γιώργος Καπουτζίδης) τη διακόπτει νομίζοντας ότι θα μιλήσει και για το σεξ που κόβεται. Και παίρνει τη λατρεμένη απάντηση.

Η Μαντάμ Σουσού

Τσοκαρίες – Μαντάμ Σουσου

Η Μαντάμ Σουσού ξεπήδησε από τις σελίδες του Δημήτρη Ψαθά. Η φαντασιόπληκτη μαντάμ Σουσού θέλει να εγκαταλείψει τον φτωχικό Μπίθουλα, για το αριστοκρατικό Κολωνάκι. Το τσοκαρίες της απευθυνόταν πάντα στα πρόσωπα της παλιάς της γειτονιάς που η Μαντάμ Σουσού έβλεπε αφ’ υψηλού. Η Άννα Παναγιωτοπούλου την ενσάρκωσε στη σειρά της κρατικής τηλεόρασης το 1986.

Το καφέ της Χαράς

Δεν θέλω να γίνομαι διακόπτης – Φατσέας

Οι φορές που ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ως Φατσέας δολοφόνησε την ελληνική γλώσσα στο Καφέ της Χαράς και το παλιό (2003 – 2006) και το νέο (2019 – 2021)  ήταν αμέτρηρες. Ήταν ο άξεστος καφετζής του Κολοκοτρωνιτσίου που ήθελε να υποκρίνεται ότι είναι γνώστης των πάντων. Η γνωστή ημιμάθεια που όλοι απεχθάνονται, στον πιο συμπαθή ημιμαθή της ελληνικής τηλεόρασης. Ο «διακόπτης» του έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν ο πιο χαριτωμένος τρόπος να διακόψεις όντως κάποιον όποτε το χρειάστηκες. Στο παρακάτω video θα βρεις όλες τις ατάκες του μαζεμένες.

Κωνσταντίνου και Ελένης

Σκύλες της λύσσας – Πέγκυ

Η σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μία σειρά που δεν έχει σταματήσει μάλλον ποτέ να παίζεται στην ελληνική τηλεόραση. Από την πρώτη της προβολή το 1998 μέχρι σήμερα, συνεχίζει πάντα να προβάλλεται κάνοντας τους ήρωές της όσο πιο δικούς μας ανθρώπους γίνεται. Ανάμεσά στους ήρωες αυτούς είναι η Πέγκυ Καρρά, που θέλει να πετύχει ως ηθοποιός αλλά εργάζεται ως σερβιτότα (ή γκαρσόνα Β΄) στο ίδιο μπαρ με την Ελένη (Ράντου). Η Μαρία Λεκάκη ως Πέγκυ Καρρά με κάθε αφορμή δείχνει σε κάθε ανυποψίαστο θαμώνα, ή guest star της σειράς ακόμα και στους φίλους της το ταλέντο της, με τον μονόλογο της Αγαύης από την τραγωδία Βάκχες. «Να σας παίξω λίγο;» είναι ο πρόλογος και το Σκύλες της λύσσας ακολουθεί.

Από την ίδια σειρά έχουν προκύψει άπειρες ατάκες και άπειρα memes αλλά σίγουρα μία φράση που χρησιμοποιούσε σε κάθε επεισόδιο ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός (Χάρης Ρώμας) πέρασε αναμφίβολα στο λεξιλόγιό μας.

Τα μάλα – Κωνσταντίνος Κατακουζηνός

Ο σοβαρός καθηγητής Βυζαντινολογίας, χρησιμοποιούσε λόγιες εκφράσεις ακόμα κι αν γύρω του δεν τον καταλάβαινε κανείς. Μετά από σχεδόν μία δεκαπενταετία επαναλλήψεων τον καταλαβαίνουμε εμείς, απόλυτα.

Εγκλήματα

Πλήττω – Σωσώ

Η σειρά Εγκλήματα έφερε το μαύρο χιούμορ στην τηλεόρασή μας και το λατρέψαμε.  Από το 1998 ως το 2000 μας κράτησε παρέα η εγκληματική παρέα του Λευτέρη Παπαπέτρου και ιέρεια του black humor του χρίστηκε η Σωσώ Παπαδήμα (aka Καίτη Κωνσταντίνου). Η Σωσώ ήθελε να εκδικηθεί τον άνδρα της, Αλέκο (Κώστας Κόκλας) για την απιστία του αλλά ήθελε να εκδικηθεί και όποιον άλλο βρισκόταν γύρω της εξαιτίας ατόφιου μισανθρωπισμού. Τις στιγμές που έπληττε τα σχέδιά της έμπαιναν σε εφαρμογή, ακόμα κι αν αυτά ήταν απλές τηλεφωνικές φάρσες που αναστάτωναν τις ζωές των υπόλοιπων ηρώων της σειράς.

Στόλισα έτσι λίγο για το κακό- Σωσώ

Και πάλι Σωσώ, επίκαιρη λόγω χριστουγέννων.

Κάτσε μέχρι να σου κάτσω- Κορίνα

Η έταιρη ατακαδόρισσα πρωταγωνίστρια της σειράς ήταν η Μαρία Καβογιάννη. Η Κορίνα, η «άσωτη αδερφή» του Αχιλλέα, που εργαζόταν ως ιερόδουλη μας χάρισε αλησμόνητες ατάκες και πολύ γέλιο.

Το σημάδι του έρωτα

Τι έγινε Κωστάκη; Σε γουστάρει η χωριάτισσα; – Τζένη

Η μοναδική ατάκα δραματικής σειράς που έγινε viral ποτέ στην ελληνική τηλεόραση είναι αυτή της Τζένης Μπότση στο Σημάδι του Έρωτα. Η σειρά του Λευτέρη Καπώνη προβλήθηκε απο το Mega τη σεζόν 1998 – 1999 και θέμα του ήταν ο απαγορευμένος έρωτας της Βάνας Μπάρμπα και του Στράτου Τζώρτζογλου. Ο τελευταίος ήταν ο Κωστάκης και η επίσημη αγαπημένη του ήταν η λαϊκή τραγουδίστρια Τζένη (Τζένη Μπότση). Η Βάνα ήταν η χωριάτισσα που προφανώς και τον γούσταρε. Το «Τι έγινε Κωστάκη;» είναι κάτι που έχει ακούσει έκτοτε κάθε Κωστάκης έκει έξω.