TRAVEL

Αστυπάλαια: «Η πεταλούδα του Αιγαίου» που γοητεύει Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία

iStock

Πλήθος δημοφιλών μέσων ενημέρωσης από Μ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία προτείνουν την Αστυπάλαια για διακοπές το 2024 χωρίς μαζικό τουρισμό, με τις προσπάθειες του δήμου για ενίσχυση της εξωστρέφειας, να βρίσκουν απήχηση σε αγορές εντός και εκτός Ευρώπης. «Ανακαλύψτε την πεταλούδα του Αιγαίου που αποτελεί ένα πραγματικό καταφύγιο γαλήνης και οι ταξιδιώτες το αποκαλούν η γοητεία της αυθεντικότητας», τονίζει σε πρόσφατο άρθρο του ο γαλλικός ταξιδιωτικός ιστότοπος Easy Voyage.

Η Χώρα της Αστυπάλαιας

Αστυπάλαια: «Η πεταλούσα του Αιγαίου» που γοήτευσε σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία iStock

Ο ορισμός «η πεταλούδα του Αιγαίου», προκύπτει από το γεγονός ότι στον χάρτη μοιάζει με πεταλούδα. Η Χώρα της Αστυπάλαιας,  ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του Αιγαίου, είναι χτισμένη σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στην κορυφή της ξεχωρίζει το κάστρο, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν, οι κατάλευκοι τρούλοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου.

Γύρω από το κάστρο απλώνονται κατάλευκα σπίτια με μπλε παράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια. Επίσης, κάτω από το κάστρο βρίσκεται μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα, με ξυλόγλυπτο επίχρυσο εικονοστάσι, η Παναγία Πορταΐτισσα. Εντυπωσιακοί είναι και οι ανεμόμυλοι που βρίσκονται πάνω από τη Σκάλα, στη πρωτεύουσα.

Παραλίες

Αστυπάλαια: «Η πεταλούσα του Αιγαίου» που γοήτευσε σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία iStock

Δυτικά της Χώρας βρίσκονται οι Βάτσες και τα Καμινάκια-αμμώδεις όρμοι με ομπρέλες και ξαπλώστρες, beach bars και ταβέρνες, ενώ τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά σε μαγεύουν. Εκεί δίπλα θα βρεις και το Λιβάδι, με την απίστευτη θέα προς τη Χώρα και το κάστρο. Για εκείνους που προτιμούν τις πιο απομακρυσμένες παραλίες, υπάρχει ο Άγιος Κωνσταντίνος, ενώ από τον Πέρα Γιαλό φεύγουν καραβάκια για τον Άγιο Ιωάννη. Εναλλακτικά, διάλεξε να πας στις Πλάκες ή τη Χρυσή Άμμο, στο κέντρο του νησιού, γνωστό και ως Στενό.

Η Daily Telegraph συμπεριλαμβάνει την Αστυπάλαια στις 5 καλά κρυμμένες «γωνιές» της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψει κανείς φέτος, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό «πράσινο» εγχείρημα για τη μετατροπή του νησιού σε πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, σε όλη τη Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, την τιμητική του έχει το νησί και στο νέο κατάλογο του Ιταλικού Vanity Fair με τα 23 ομορφότερα ελληνικά νησιά, εξηγώντας πως «με τα νέα δρομολόγια από Κω, το νησί είναι εύκολα προσβάσιμο επιτρέποντας στην Αστυπάλαια να αποκαλύψει στους Ιταλούς έναν εντελώς νέο κόσμο».

Σημειώνεται πως πρόσφατα η «πεταλούδα του Αιγαίου» γοήτευσε τους επαγγελματίες στο Βερολίνο στη διάρκεια της ITB, της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού στον κόσμο, στο πλαίσιο ειδικής παρουσίασης που διοργάνωσε το Γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας με τη στήριξη του δήμου.

«Μέσα από συνεχείς δράσεις, η Αστυπάλαια ανοίγει τα φτερά της και αποκαλύπτεται στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό που δείχνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη προτίμηση στην εξωτική φυσική ομορφιά, τα γραφικά χωριά, την παράδοση, τη γαστρονομία και τις βιώσιμες καινοτομίες μας», δήλωσε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.