ΦΑΓΗΤΟ

Αρνί ή κατσίκι στον φούρνο: Τα μυστικά του σωστού ψησίματος

Shutterstock

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Άσε τις γκρίνιες στην άκρη και πράξε το σωστό. Μένουμε σπίτι και ξεχνάμε χωριά, εξοχικά, εκκλησίες, σπίτια φιλικά, σπίτια συγγενικά, μαζώξεις και σούβλες σε αυλές-ταράτσες-πυλωτές. Φέτος Πάσχα θα κάνουμε στο σπίτι μας και τις ευχές μας θα τις μεταφέρουμε από το τηλέφωνο. Επομένως, αρνί και κατσίκι στη σούβλα δεν θα δούμε. Και κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει γιατί η λύση είναι εξίσου νόστιμη. Αρνί ή κατσίκι στον φούρνο, μυστικά ψησίματος και καλή σας όρεξη.

Το αρνί ή το κατσίκι (ανάλογα τα γούστα) θα μπουν στον φούρνο και θα ψηθούν υπέροχα. Στα συνοδευτικά δεν επεμβαίνουμε αλλά τα μυστικά του σωστού ψησίματος θα τα πούμε.

Αρνί ή κατσίκι στον φούρνο: Τα μυστικά του σωστού ψησίματος

Να πάρεις διάφορα μέρη από το ζώο (σπάλα, παϊδάκια και μπούτι), για μια πιο ισορροπημένη αναλογία ψαχνού – λίπους – οστών και για ποικιλία στη γεύση.

Καλύτερα να μην ζητήσεις από τον χασάπη να το ξεκοκαλίσει γιατί η νοστιμιά κρύβεται στα κόκαλα.

Δεντρολίβανο ή θυμάρι μπόλικο για να πάρει ωραία μυρωδιά.

Το αλάτι και το πιπέρι μην το λυπηθείς. Μία φορά το τρως, να το ευχαριστηθείς.

Ένα καλό μασάζ κι όχι μαρινάρισμα. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά της αρεσκείας σου και λίγο λάδι και τρίψε καλά το κρέας ώστε να απορροφήσει τη νοστιμιά.

Άφησέ το να «ξεκουραστεί» τουλάχιστον για μισή ώρα (ή και παραπάνω) στο ψυγείο.

Τοποθετείς σε ταψί ή ακόμα καλύτερα γάστρα και σκεπάζεις με λαδόκολλα.

Για τα 2/3 του ψησίματος το κρέας πρέπει να είναι σκεπασμένο ώστε να ψηθεί χωρίς να γίνει σκληρό.

Στο τέλος το ξεσκεπάζεις για να γίνει τραγανή η πέτσα.

Ψήνεις στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο σου.