ΦΑΓΗΤΟ

Αραμπιάτα, φούρνου, μπολονέζ: 8 δημοσιογράφοι μοιράζονται το αγαπημένο τους μέρος για μακαρονάδες στην Αθήνα

iStock/24media creative

Ζυμαρικά με το τέλειο βράσιμο, με μυρωδικά που σε ταξιδεύουν πίσω στο αγαπημένο σου μέρος ή που επαναπροσδιορίζουν την γεύση τους με διαφορετικά υλικά και τεχνικές.

«Πού έχετε φάει την αγαπημένη σας μακαρονάδα στην Αθήνα;» ρώτησα μια μέρα τους δημοσιογράφους του LadyLike και του Oneman και σε αυτή την ερώτηση πήρα πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Σίγουρα δεν υπάρχει το ένα και μοναδικό μέρος. Όλες/οι όμως θα συμφωνήσουμε πως ένα πιάτο ζυμαρικών σε γεμίζει θαλπωρή και ζεστασιά και με την πρώτη μπουκιά νιώθεις ευτυχία. Παρακάτω, οι απαντήσεις τους που αξίζουν μια δοκιμή μέσα στο φθινόπωρο.

Μακαρονάδα Φούρνου στη Normandia για τη Μάρω Παρασκευούδη

Η πιτσαρία λειτουργεί από το 1977 στου Ζωγράφου και σερβίρει πίτσα ταψιού και μακαρονάδες φούρνου. Αυτά με τα οποία μεγάλωσα δηλαδή. Η μακαρονάδα φούρνου, με τα πλούσια λιωμένα τυριά, που δημιουργούν αυτή την τραγανή κρούστα στις άκρες, με την κρέμα γάλακτος (πριν δαιμονοποιηθεί), με το μπέικον και το ζαμπόν, ήταν το σπέσιαλ φαγητό των οικογενειακών εξορμήσεων.

Η Μπολονέζ φτιάχνεται εδώ και χρόνια με τη συνταγή του κυρίου Γιάννη – του ιδιοκτήτη, ο οποίος μαγειρεύει με μεράκι αυτό το πιάτο. Φρέσκος κιμάς από επιλεγμένο κομμάτι κρέατος και ντομάτες είναι τα βασικά υλικά. Μου αρέσει όμως πολύ και η Arrabiata – αν αντέχεις τα καυτερά, την προτείνω. Στο σερβίρισμα έρχεται πάντα επιπλέον τυρί τριμμένο για το πλάι, αφού όταν θα φας την πρώτη στρώση, θα θέλεις πάντα λίγο ακόμα. Τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπέζια στη μικρή ζεστή σάλα, κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο ωραία.

Γρ. Αυξεντίου 49, Ζωγράφου

Η καρμπονάρα του Colibri για τη Λία Παπαϊωάννου

Καρμπονάρα με αυγό, juicy μπέικον και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο απλό και πιο γευστικό πιάτο, όπως δεν μπορώ να σκεφτώ και άλλο εστιατόριο στην Αθήνα όπου να νιώθω μεγαλύτερη θαλπωρή. Ε, εντάξει είμαι και μακαρονού και εκτιμώ την απλότητα με την οποία το αυγό και το μπέικον αναδεικνύουν τα ζυμαρικά μου και δημιουργούν μία έκρηξη γεύσης στον ουρανίσκο μου. Σίγουρα παίζει ρόλο που είναι στη γειτονιά μου στο Παγκράτι, αλλά με θυμάμαι να καταφεύγω στο Colibri στην Εμπεδοκλέους για την καρμπονάρα του και την ζεστασιά των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί ακόμα κι όταν ζούσα στην Κυψέλη, οπότε αυτός δεν είναι ο κυρίαρχος. Η γεύση με οδηγεί ξανά και ξανά εκεί.

Εμπεδοκλέους 15

Ραβιόλιο με ρικότα και σπανάκι στο Aglio Olio e Peperoncino για τη Ζωή Δημητρίου

Έχω ζήσει δονήσεις στην Ακρόπολη με κάθε πιρουνιά σπαγγέτι (και μετακομίζει μετά από 24 χρόνια στην αγαπημένη μου γειτονιά της Αθήνας, στο Μετς), για μένα είναι ο παράδεισος της φρέσκιας pasta στην πρωτεύουσα. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, έχει μικρό αλλά θαυματουργό μενού. Αν είσαι millennial και δεν έχεις βγει εκεί ραντεβού για τα ραβιόλιο με ρικότα και σπανάκι, σίγουρα ζεις στην Αθήνα; Τώρα που στα γράφω αυτά, θυμήθηκα και τα tagliolini τα σισιλιάνικα και μου έτρεξε σαλάκι.

iStock

Για πένες με κοτόπουλο στον Ακάκιο για την Κέλλυ Αλεξάλη

Ο Ακάκιος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου εστιατόρια γιατί εκεί βρίσκεις χειροποίητα ζυμαρικά με πολλούς συνδυασμούς όπως με κοτόπουλο, απάκι, λαχανικά και ό,τι άλλο σου αρέσει. Οι μερίδες είναι χορταστικές και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από εκεί δυσαρεστημένη/ος. Το αγαπημένο μου πιάτο είναι οι πένες με κοτόπουλο.

Αγίας Τριάδος 1, Παλαιό Φάληρο

To tubettoni alla milanese στο Sole Giaguaro για τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Είμαι της -unpopular- άποψης ότι τα καλύτερα ζυμαρικά τα τρως σπίτι σου αφού τα μαγειρέψεις εσύ όσο al dente ή λιωμένα τα προτιμάς, με σάλτσα όσο κόκκινη/αλατισμένη/ξενερουά/σκορδάτη επιθυμείς και με όσο αναπολογητικά πολύ τυρί θες (παραγγέλνετε κι εσείς έξτρα βουνά παρμεζάνας ή είμαι μόνη μου;). Αλλά επειδή οι κανόνες, ακόμα και οι πιο προσωπικοί, όπως ο παραπάνω, είναι για να σπάνε, ζυμαρικά επιβάλλεται να φας έξω, όταν αναζητάς νέες γεύσεις και- κυρίως- όταν ξέρεις πως εκεί που πας, θα φας φρέσκο πράγμα.

Το tubettoni (σκέψου χοντρό κοφτό μακαρονάκι) alla milanese με οσομπούκο, γκρεμολάτα και κρέμα σαφράν από το μενού του Sole Giaguaro είναι το πιάτο που κάνει κλικ, τικ και γενικώς προκαλεί όλους τους σωστούς ήχους (πού να με ακούσεις πώς κάνω όταν το απολαμβάνω), γιατί είναι ένα καθαρόαιμo σπιτίσιας φιλοσοφίας πιάτο ζυμαρικών με το μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα, αλλά παράλληλα παντρεύεται με ένα κοντιμέντο όπως η γκρεμολάτα και μια κρέμα από σαφράν που δεν θα καταφέρω να πετύχω ποτέ στην κουζίνα μου.

Τρώων 66, Αθήνα

Η κατσικομακαρονάδα στα Άκρα για τη Χριστίνα Φαραζή

Ενώ αν μπορούσα ξεκάθαρα θα τρεφόμουν αποκλειστικά και μόνο με μακαρόνια -συγγνώμη, πάστα- 7 μέρες την εβδομάδα, όταν βγαίνω έξω για φαγητό, ακόμα και σε ιταλικό εστιατόριο, αποφεύγω να παραγγείλω τις μακαρονάδες του μενού. Θα προτιμήσω πίτσα, ριζότο. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή τις μαγειρεύω πολύ στο σπίτι.

Από την άλλη, όταν είμαι διακοπές -χειμώνα ή καλοκαίρι- δεν έχω καλύτερο από μακαρόνια με κιμά με μπόλικο τυρί. Μόλις το δω στον κατάλογο η επιλογή είναι μονόδρομος. Είναι ο ορισμός του comfort food, της απλότητας, της γεμάτης γεύσης, της νοσταλγίας για το φαγητό που τρώγαμε ως παιδιά στο πατρικό. Όλα αυτά συνυπάρχουν σε ένα πιάτο που έχω δοκιμάσει και είναι από τα αγαπημένα μου στην Αθήνα: η κατσικομακαρονάδα στα Άκρα στο Παγκράτι, που σερβίρεται μέσα στο κατσαρολάκι της και φτάνει στο τραπέζι αχνιστή με την κρέμα τυριού -αν δεν κάνω λάθος, παλαιωμένου αρσενικού Νάξου- να μοσχοβολάει.

Αμύντα 12, Παγκράτι

Η γαριδομακαρονάδα στις Μακαρούνες για την Μάριον Παλιούρα

Θα βγω να το φωνάξω να το πω, πως αν υπάρχει comfort εστιατόριο που μέσα στη μαεστρία και την πολυπλοκότητα των γεύσεών του σε κάνει να νιώθεις ότι άνηκες πάντα εκεί, τότε για μένα αυτό είναι οι Μακαρούνες στο Περιστέρι. Παρόλο που κάθε φορά επιλέγω διαφορετικά πιάτα για να δοκιμάσω την έμπνευση του chef και ιδιοκτήτη Βίλλεμ Κάιζερ, το λιγκουίνι με γαρίδες και κρέμα οστρακοειδών, κατέχει διαχρονικά μια θέση στην καρδιά μου.

Φαντάσου μια κρεμώδη γαριδομακαρονάδα, με όλη τη γεύση της θάλασσας να έχει ομογενοποιηθεί και να αγκαλιάζει απαλά το ζυμαρικό, ενώ οι γαρίδες δίνουν αυτή την ένταση που απαιτείται για να παίξει η γλώσσα με τον ουρανίσκο, όπως εσύ όταν σκάει εκείνο το κυματάκι που δεν περίμενες, ενώ καθόσουν αμέριμνη στην ακροθαλασσιά. Με αυτές τις μπουκιές, θα είναι πάντα μέσα μου καλοκαίρι.

Αιμίλιου Βεάκη 70, Περιστέρι

Και για μένα τα μακαρόνια με κιμά στο Duende

Ευτυχία είναι να μπορείς να τρως στο μπαρ και αυτός είναι ο λόγος που τα πιο νόστιμα μακαρόνια τα έφαγα σε αυτό το μέρος. Θυμάμαι να δίνουμε ραντεβού στην μπάρα του Duende για ένα campari soda αλλά να καταλήγουμε να το συνοδεύουμε με αχνιστά μακαρόνια με κιμά. Ναι, κι όμως, σε αυτό το καλά κρυμμένο ατμοσφαιρικό μπιστρό-μπαρ της Αθήνας έχεις τη δυνατότητα να φας ζυμαρικά όσο απολαμβάνεις το ποτό σου. Οι επιλογές είναι πολλές αλλά ποια/ος μπορεί να πει όχι στο απόλυτο comfort food;

Τα μακαρόνια με κιμά στο Duende / Τζώρτζια Παρασκευούδη
Τα μακαρόνια με κιμά στο Duende

Τζιραίων 2, Αθήνα