ΑΥΓΟ

Aquafaba: Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχάσεις τα αυγά;

Δε θα πιστεύεις ποιο είναι το υλικό που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Τόσο ταπεινό και τόσο χρήσιμο. Η Aquafaba είναι το νερό που βράζουμε τα ρεβύθια. Το ζουμί που πετάς μπορεί να αντικαταστήσει τη μαρέγκα αυγού. Τέλος η αυγουλίλα.

Το άμυλο που περιέχει βοηθά πολύ στους αφρούς και τις κρέμες ενώ το πλεονέκτημα της σε σχέση με το αυγό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θερμοκρασίες χωρίς να μεταβληθούν τα χαρακτηριστικά της.

Το όνομά της προέρχεται από τη λεξη aqua που σημαίνει νερό και τη λέξη faba που σημαίνει φασόλι. Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσεις 1 κουταλιά της σούπας ανά κρόκο αυγού, 2 κουταλιές της σούπας ανά ασπράδι αυγού, και 3 κουταλιές της σούπας ανά ολόκληρο αυγό.

Η ανακάλυψη φυσικά και ήταν τυχαία. Ο Γάλλος Joël Roessel αναζητώντας έναν φυτικό σταθεροποιητή για να φτιάξει αφρό ανακάλυψε πως το ζουμί που περίσσευε στην κονσέρβα από τα συσκευασμένα φασόλια έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρασκευή

Απλά χτυπάς το ζουμί με το μίξερ. Μη σε τρομάξει η αρχική εικόνα. Μετά από περίπου 15 λεπτά θα έχεις έτοιμη την aquafaba.

Τι μπορείς να φτιάξεις

-Μαρέγκες

-Παγωτό

-Μπισκότα

-Μακαρόν

-Μους σοκολάτα

-Brownies

-Μαγιονέζα