ΕΡΕΥΝΑ

Απολαμβάνεις να διορθώνεις τα γραμματικά λάθη των άλλων; Αυτό είναι για σένα

Καλημέρα σας, σας μιλάει μια από τις πιο αγενείς και ενοχλητικές grammar nazi που έχετε γνωρίσει, εγώ. Μία νέα έρευνα ήρθε στο φως, για να ενοχοποιήσει εμένα και τα εκατομμύρια ανθρώπων εκεί έξω, που εξοργιζόμαστε και σχεδόν απολαμβάνουμε να διορθώνουμε τα γραμματικά λάθη των άλλων.

Οι επιστήμονες Julie Boland και Robin Queen, του πανεπιστημίου του Michigan, ζήτησαν από 83 συμμετέχοντες να διαβάσουν emails – απαντήσεις σε μια αγγελία για συγκάτοικο και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τον αποστολέα και την προσωπικότητά του με βάση κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Υπήρχαν τριών ειδών mails: χωρίς λάθη, μόνο με γραμματικά λάθη και μόνο με τυπογραφικά λάθη.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, οι πιο ευχάριστοι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τα γραμματικά λάθη λιγότερο σκληρά, σε αντίθεση με τους λίγο πιο δύστροπους, που ήταν πιο “ευαίσθητοι” όταν έβλεπαν γραμματικά λάθη όπως “τις/της, πολλοί/πολύ κλπ”.

Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτή την αντίδραση, είναι ότι οι οι λιγότερο δεκτικοί άνθρωποι είναι και λιγότερο ανεκτικοί σε οτιδήποτε παρεκκλίνει από το συμβατικό (ε όχι δα!). Επίσης στα αποτελέσματα εντοπίστηκε και μια συσχέτιση της εσωστρέφειας και της ευσυνειδησίας με το πώς κανείς αντιλαμβάνεται τα γραμματικά λάθη. “Οι πιο εξωστρεφείς άνθρωποι ήταν πιθανότερο να παραβλέψουν τα γραπτά λάθη, ενώ οι πιο εσωστρεφείς έκριναν πιο αρνητικά τον άνθρωπο που έκανε τέτοιου είδους λάθη. Οι πιο δεκτικοί άνθρωποι ήταν πιο ευαίσθητοι με τη γραμματική, ενώ οι πιο ευσυνείδητοι και εσωστρεφείς ασχολούνταν περισσότερο με τα τυπογραφικά”.

Υ.Γ. Εγώ καμία δόση αλήθειας δεν εντοπίζω, δεν ξέρω τι λέει η επιστήμη.