POP CULTURE

Αντίο Twitter, καλωσήρθες Mastodon;

AP©2022 /Gregory Bull

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk, τίποτα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο στη δημοφιλή πλατφόρμα social media. Πολλοί λοιπόν, είναι οι χρήστες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους είναι το Mastodon.

Ενώ λοιπόν ο Elon Musk, ανακοίνωσε ότι προσεχώς και έναντι συνδρομής 8 δολαρίων μηνιαίως, οι χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούν να επαληθεύουν ως «αυθεντικό» τον λογαριασμό τους και να βλέπουν λιγότερες διαφημίσεις, κάποιοι άλλοι τρίβουν τα χέρια τους. Ειδικότερα, ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους σε αυτή την μετά Elon Musk περίοδο του Twitter, είναι το Mastodon. Mια πλατφόρμα social media, που αν και λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια, δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό. Κάτι που όμως αλλάζει, καθώς σύμφωνα με το BBC, συγκέντρωσε πάνω από 230.000 χρήστες την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας συνολικά τους 655.000.

Ομοιότητες και διαφορές Mastodon και Twitter

Εκ πρώτης όψεως, το Mastodon μοιάζει αρκετά με το Twitter. Κάτι που ίσως είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους χρήστες του Twitter, μεταπηδούν σε αυτό. Οι χρήστες λογαριασμών γράφουν αναρτήσεις, που ονομάζονται toots, στις οποίες μπορούν να απαντήσουν, να κάνουν like και να τις αναδημοσιεύσουν, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον.

Παρά τις ομοιότητες με το Twitter, η λειτουργία του Mastodon είναι στην πραγματικότητα, διαφορετική επί της ουσίας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν εγγραφείς, είναι να επιλέξει έναν διακομιστή (server). Οι διακομιστές αυτοί, έχουν ως βάση ένα θέμα, πολλοί ανά χώρα, πόλη ή πεδίο ενδιαφέροντος. Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιον από τους διακομιστές βρίσκεσαι, επειδή έτσι κι αλλιώς μπορείς να ακολουθείς χρήστες σε όλους τους άλλους. Αλλά αυτό σού δίνει μια αρχική κοινότητα, που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σε ενδιαφέρουν.

Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν προτείνει άτομα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Ωστόσο, μπορείς να αναζητήσεις hashtags. Ορισμένοι από τους δημοφιλείς servers, λειτουργούν επί του παρόντος πολύ αργά, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζουν.

Πώς αναζητάς κόσμο;

Ο διακομιστής που επιλέγεις, γίνεται μέρος του ονόματός σου. Ο διακομιστής του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα συνοδεύεται από την κατάληξη @mastodonapp.uk μετά το όνομα του χρήστη. Αυτή είναι και η διεύθυνσή του, την οποία μπορεί να αναζητήσει κανείς για να τον βρει.

Αν βρίσκεσαι στον ίδιο διακομιστή, μπορείς να κάνεις αναζήτηση, χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα του ατόμου, αλλά αν το άτομο που αναζητάς, βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείς την πλήρη διεύθυνσή του.

Γιατί υπάρχουν οι διακομιστές;

Το πλήθος των διακομιστών εξηγείται, καθώς το Mastodon δεν είναι μια πλατφόρμα. Δεν είναι ένα «πράγμα» και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς.

Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο μοντέλο και οι οπαδοί των αποκεντρωμένων πλατφορμών τις προτιμούν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: Δεν εξαρτώνται από τις αποφάσεις κάθε Elon Musk ενός φυσικού ή εταιρικού προσώπου.

Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι εξαρτάται κανείς από τις διαθέσεις του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή του. Aν για παράδειγμα αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνεις το λογαριασμό σου. Το Mastodon ζητά από τους ιδιοκτήτες των servers, να ενημερώνουν τους χρήστες τους 3 μήνες πριν αποφασίσουν να κλείσουν τον διακομιστή τους.

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, εργάζεται πάνω σε ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται BlueSky και έχει δηλώσει ότι θέλει και αυτό να είναι αποκεντρωμένο.

Ο συντονισμός

Σύμφωνα με το BBC επί του παρόντος, κάθε server στο Mastodon, έχει τους δικούς τους κανόνες, ενώ ορισμένοι δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι διακομιστές επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να κατακλύζονται από περιεχόμενο μίσους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται σε servers, που είναι μπλοκαρισμένοι. Μπορεί επίσης να γίνει αναφορά σε δημοσιεύσεις.

Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες των servers, μπορούν να διαγράψουν το περιεχόμενο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διαγραφεί και παντού. Κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, αν το Mastodon συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Υπάρχουν διαφημίσεις στο Mastodon;

Στο Mastodon δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να σε εμποδίζει να κάνεις μια ανάρτηση, που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν σου. Γενικά βλέπεις τι λένε οι followers σου, ακριβώς όπως το λένε.

Είναι δωρεάν;

Το αν πληρώνεις ή όχι, εξαρτάται από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεσαι. Ορισμένοι ζητούν δωρεές, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.