WATCHLIST

Anatomy of a Scandal: Το #MeToo στην πολιτική, μέσα από το φακό του Netflix

Courtesy of Netflix © 2022

Το Netflix κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου μια νέα σειρά, με τίτλο «Anatomy of a Scandal» (Η ανατομία ενός σκανδάλου). Πρόκειται για το πολυαναμένομενο project που οι συνδρομητές περίμεναν εδώ και δύο χρόνια, αφού βασίζεται στο ομότιτλο bestseller των Sunday Times της συγγραφέως, Sarah Vaughan.

Tο Anatomy of a Scandal με μια ματιά

Η σειρά, που συνδυάζει στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και συναρπαστικού, δικαστικού δράματος, διεισδύει στην αφρόκρεμα της Βρετανίας, μέσω ενός προσωπικού και πολιτικού σκανδάλου, όπου η αλήθεια βρίσκεται κάπου μεταξύ δικαιοσύνης και προνομίων. Η πρώτη σεζόν της σειράς Anatomy of a Scandal, αποτελείται από έξι επεισόδια. Το Netflix χαρακτηρίζει τη σειρά ανθολογική, συνεπώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέες σεζόν, στις οποίες θα εξετάζονται διαφορετικά σκάνδαλα. Tη σκηνοθεσία των επεισοδίων υπογράφει η S.J. Clarkson (Jessica Jones), ενώ στη δημιουργία, το σενάριο και τη διεύθυνση παραγωγής, βρίσκονται ο David E. Kelley (Big Little Lies) και η Melissa James Gibson (House of Cards).

Η πλοκή του Anatomy of a Scandal

Ο James Whitehouse (Rupert Friend) στην αρχή φαίνεται να τα έχει όλα. Έχει μία υπέροχη, στοργική σύζυγο, τα παιδιά του και τη δουλειά που πάντοτε ονειρευόταν. Ωστόσο, ένα σκάνδαλο ξεσπά και ξεκινά η κατάρρευση της εικόνας του James. Γίνεται γνωστό πως ο ίδιος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με ένα νεαρό μέλος του γραφείου του, την Olivia (Naomi Scott) και η εμπιστοσύνη της γυναίκας του Sophie (Sienna Miller) φυσικά κλονίζεται. Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, όταν αυτή η εξωσυζυγική σχέση, καταλήγει σε κατηγορία για βιασμό. Το σκάνδαλο κλονίζει ολόκληρη την πολιτική σκηνή της Αγγλίας. Ο James οδηγείται στο δικαστήριο, αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εις βάρος του, ενώ ταυτόχρονα επιμένει για την αθωότητα του. Η δικηγόρος Kate Woodcroft (Michelle Dockery) ακολουθεί τη δική της πορεία και η δίωξη που θα ασκήσει, απειλεί ολόκληρο το Westminster, το γάμο των Whitehouse και την προσωπική της υπόληψη.

Μια γυναικεία ιστορία

Ενώ πρόκειται για έναν διάσημο άνδρα που δικάζεται (εξ ου και το σκάνδαλο), η σειρά ορίζεται από δύο γυναίκες: Τη δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τη σύζυγο που θέλει να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της, αλλά έχει λόγο να αμφιβάλλει.

Ο ισχυρισμός και οι σχετικές αποκαλύψεις προκαλούν σοκ στη σύζυγο του Whitehouse, Sophie (Sienna Miller), η οποία μαθαίνει στο δικαστήριο για την εξωσυζυγική σχέση, ενώ δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο σύζυγός της θα μπορούσε να διαπράξει μια πράξη βίας. Όσο για την απόδειξη της ενοχής του, το καθήκον εναπόκειται στην δικηγόρο Kate Woodcroft, η οποία παίρνει ένα σημαντικό επαγγελματικό ρίσκο, ασκώντας μια τόσο υψηλού προφίλ δίωξη, κάτι που έχει συνέπειες για το κυβερνών κόμμα.

Στον πυρήνα της, η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από την Dockery, απεικονίζοντας όμορφα έναν χαρακτήρα που κρύβει τα δικά της μυστικά. Και τη Miller, της οποίας η εξωτερικά ειδυλλιακή ύπαρξη κλονίζεται με τρόπο που την αναγκάζει να αμφισβητήσει τι ξέρει για τον άντρα που παντρεύτηκε.

Το #MeToo στην πολιτική και η αποκαθήλωση του «boys will be boys»

Η σειρά μάς προσκαλεί σε μια ενδοσκόπηση, σχετικά με την αλλαγή των τρόπων με τους οποίους εξετάζουμε συμπεριφορές προνομιούχων ανδρών στην πολιτική. Ένα θέμα που έχει αναλυθεί τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ κυρίως μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης, με πρωταγωνιστή τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Brett Kavanaugh.

Ο αντίκτυπος του κινήματος #MeToo, όταν έπληξε το  Hollywood και μετά το 2017, είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά. Αλλά εκ των υστέρων, οι αλλαγές που επέφερε δεν ήταν τεράστιες, όταν μιλάμε για πραγματική αλλαγή στο δομικό και διάχυτο σεξισμό. Σίγουρα, κατέστρεψε πολλούς ισχυρούς άντρες, όπως ο Harvey Weinstein και ο Kevin Spacey, αλλά πολλοί άλλοι που επίσης «ακυρώθηκαν» όπως ο Louis CK, όχι μόνο βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, αλλά τους απονέμονται και διακρίσεις.

Ωστόσο, ξεκίνησε συζητήσεις για ακανθώδη θέματα, όπως η συγκατάθεση και τα προνόμια, ενώ δεν θεωρείται πλέον «φυσιολογικό» να παρενοχλούνται οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, με τους εκάστοτε οργανισμούς να είναι πλέον λιγότερο ανεκτικοί απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό γίνεται υπό τον φόβο της ανατροπής τους.

Η συναίνεση κα η άσκηση εξουσίας στις σεξουαλικές επιθέσεις

Η συναίνεση και τα προνόμια, είναι δύο θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του Anatomy of a Scandal. Η σειρά θέτει άβολες ερωτήσεις και απαιτεί από τους θεατές να ξαναρίξουν μια ματιά στο επίμαχο κεντρικό γεγονός, τον «βιασμό». Αυτό που με μια πρώτη ματιά, μπορεί μοιάζει ξέφρενο και παθιασμένο, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί επίθεση. Ή μήπως όχι; Λόγω της έλλειψης οπτικών αποδείξεων, η δικαστική υπόθεση στηρίζεται στον λόγο ενός ατόμου, εναντίον ενός άλλου. Και εκτός εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία εναντίον των κατηγορουμένων, όλοι είναι αθώοι στα μάτια του νόμου.

 

Η συναίνεση είναι περίπλοκη. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι άνδρες, τη θεωρούν δεδομένη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μπορεί να αφαιρεθεί στη μέση της σεξουαλικής δραστηριότητας εάν, για παράδειγμα, ένας από τους συντρόφους χάσει το ενδιαφέρον του ή δεν αισθάνεται άνετα με την πράξη. Το Anatomy of a Scandal είναι μια ιστορία με φόντο το Λονδίνο, η οποία δημιουργήθηκε από Αμερικανούς. Πράγμα που φαίνεται. Δίνει όμως μια καλή αφορμή για περαιτέρω σκέψεις και συζητήσεις, γύρω από ζητήματα σεξουαλικών επιθέσεων στον χώρο εργασίας και θέματα έμφυλης βίας. Ζητήματα που μας αφορούν όλους, ανεξαρτήτως γεωγραφικού μήκους και πλάτους.