ΕΞΟΔΟΣ

Αγάπη μόνο: Για ένα ποτό στο πιο παλιό μπαρ της Αθήνας, το Au revoir

Μερικά βράδια πριν, ενώ καθόμασταν χαλαροί με φίλους, απολαμβάνοντας τα ποτά μας, μια φουριόζα παρέα 7-8 φοιτητών μπήκε στο μπαρ, λέγοντας δυνατά "Έχω ακούσει ότι το Au revoir είναι από τα παλαιότερα μπαρ της Αθήνας, νομίζω το πιο παλιό. Ελάτε παιδιά, να τα πιούμε και να γελάσουμε! Πάρτε και τους υπόλοιπους ρε να έρθουν". Η πρόταση αυτή, έκρυβε μια αλήθεια κι ένα ψέμα. 

Το Au revoir είναι όντως το πιο παλιό μπαρ της Αθήνας, ανοιχτό ήδη από το 1958, αυτό, ναι, είναι αλήθεια. Τότε που η Πατησίων (όπου βρίσκεται αυτά τα 56 χρόνια) ήταν γεμάτη ζωή, θέατρα, κινηματογράφους, τότε που περνούσαν ακόμη τα τραμ, τότε που η περιοχή ήταν το ανφάν γκατέ της Αττικής. Το μπαρ, ήδη από την δεκαετία του ’60, είχε μεγάλη φήμη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στον κόσμο των διανοούμενων και, όπως φαίνεται, την διατηρεί ακόμη.

Ίσως το μυστικό που κρύβεται πίσω από την μυστήρια ξύλινη πόρτα του είναι η αγάπη του κυρίου Λύσανδρου και του γιου του, Σωτήρη για το ίδιο το μικρό και ζεστό μαγαζί, που εδώ και τόσες δεκαετίες σερβίρουν με σπάνια ευγένεια (αν έχεις πάει θα με δικαιολογήσεις για τον χαρακτηρισμό “σπάνια”) το ποτό στους πελάτες. Τώρα που είπα ποτό, να πω εδώ πως στο μπαρ θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε ουίσκι: από Σκωτίας, μέχρι μωλτς, ιρλανδέζικα και καναδέζικα.

Όμως, πιο πάνω έγραψα ότι η πρόταση είχε μέσα κι ένα ψέμα. Και, πράγματι, η παρέα αυτή, φαινόταν να αγνοεί την σπάνια ηρεμία αυτού του μπαρ. Είχε έρθει με σκοπό να διασκεδάσει, να γελάσει, να φωνάξει -κάτι που δεν κατακρίνω- αλλά πραγματικά, έμοιαζε λες και ήταν εντελώς ανόμοια με το όλο ύφος που εκπέμπει το ιστορικό ποτάδικο. Φυσικά, όλο αυτό, δεν κράτησε παραπάνω από το ελάχιστο ποτό που είχε μείνει στο ποτήρι μου. Λίγα γέλια και λεπτά μετά, οι φοιτητές άρχισαν να χαμηλώνουν τις φωνές τους, λες και μια φωνή τους είχε πει πως σε αυτό το μέρος, περνάς καλά και χωρίς φωνές και “κακό χαμό”. Συνέχισαν να γελάνε και να μιλάνε, αλλά, πια, διαφορετικά.

Απλώς, να, είχαν μπει στο κλίμα του Au revoir.

(Διεύθυνση: Πατησίων 136, τηλ. 210 8223966)