ΕΞΟΔΟΣ

Αγάπη μόνο: Για ένα Arancini Σικελίας στο Montalbano

Το μια σταλιά Montalbano με τον σιτσιλιάνικο αέρα μπορεί να μετράει μόνο μερικούς μήνες ζωής, παρ'όλα αυτά έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στα cafe-bar που έχουν φυτρώσει στο κέντρο σαν τα μανιτάρια.

Στην καταπράσινη πρόσοψή του, την προσεγμένη διακόσμησή του με τα “μανουάλια” τραπέζια, τα υπέροχα πλακάκια και έπιπλα, -όλα από τη Σικελία- έρχεται να προστεθεί και ένας μικρός, αλλά περιεκτικός κατάλογος με ιταλικό άρωμα.

Δοκιμάσαμε το αγαπημένο σνακ του Μονταλμπάνο, Arancini (2.50€), ένα παραδοσιακό έδεσμα με ρύζι και κιμά. Η ξεροψημένη κρούστα του ήταν άλλο πράγμα, ενώ τα μπιζελάκια έβαζαν την υπογραφή τους στη γεύση. Μαζί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, συζητήσαμε πολύ εκείνο το βράδυ με την παρέα. Η χαμηλή μουσική και το ήρεμο κλίμα βοηθούσε πολύ.

Ψάχνοντας, έμαθα ότι το όνομά του, αραντσίνι (arancini)  ή αραντσίνε (arancine), προέρχεται από το πορτοκάλι (arancia στα ιταλικα), εξ αιτίας του σχήματος, του μεγέθους αλλά και του χρώματός τους. Στο Montalbano πάντως είχε το μέγεθος σάντουιτς.

Montalbano με χίλια. Είναι και οι χαμηλές τιμές (εσπρέσο 1 ευρώ, καπουτσίνο 1.30 και ποτήρι κρασί από 2.50 ευρώ) ένας παραπάνω λόγος για να γίνει το επόμενο στέκι σου.

Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα, τηλ. 2130292931