TIPS

Αυτός ο τρόπος να λιώσεις τη σοκολάτα δεν μπορεί να πάει ποτέ στραβά

Unsplash

Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να σου φαίνεται ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να λιώσεις τη σοκολάτα. Σίγουρα όμως δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός. Δηλαδή, στην περίπτωση που θέλεις μία κρεμώδη υφή χωρίς ίχνος από σβόλους, πρέπει η διαδικασία να γίνει σωστά. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί απότομα η θερμοκρασία στη σοκολάτα. Να θυμάσαι ότι είναι ένα τρόφιμο ευαίσθητο στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που αν και δεν είμαι φαν των γλυκών, ποτέ δεν θα πω όχι σε ένα κομμάτι σοκολάτα. Επομένως, όπως καταλαβαίνεις πάντα θα βρω την ευκαιρία να την εντάξω στα γευματά μου -κυρίως στα κυριακάτικα πρωινά μου. Έστω λοιπόν ότι θέλεις κι εσύ να φας την κρέπα ή τα pancakes σου (και πολύ σημαντικό) με λιωμένη σοκολάτα. Να θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ ή απλά να τη βάλεις πάνω από το παγωτό σου. Κυριακή είναι και το δικαιούσαι. Αν λοιπόν στο σπίτι σου έχεις ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτα που σε περιμένει να το λιώσεις, έχουμε τον πιο εύκολο και σίγουρο τρόπο να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτά που θα χρειαστείς για αρχή είναι ένα ξύλο κοπής, ένα μαχαίρι, μία μεγάλη κατσαρόλα, ένα μπολ που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες  (αρκετά μεγάλο για να στέκεται στην κορυφή της κατσαρόλας) και μία λαστιχένια σπάτουλα.

Ο σωστός τρόπος να λιώσεις τη σοκολάτα είναι παραδοσιακός

-Βάλε σε μία κατσαρόλα νερό να βράζει.

-Κόψε τη σοκολάτα σου σε μικρά κομμάτια πριν επιχειρήσεις να τη λιώσεις.

-Τοποθέτησε τη σοκολάτα σου σε ένα μπολ που είναι φτιαγμένο για να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.

-Βάλε το μπολ σου πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που σιγοβράζει –το λεγόμενο μπεν μαρί. Αφού βεβαιωθείς ότι το νερό δεν αγγίζει τον πάτο του μπολ σου.

– Ανακατέψε τη σοκολάτα με την λαστιχένια σπάτουλα καθώς μαλακώνει.

-Βγάλε το μπολ πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και σκούπισε τον πάτο του μπολ σου για να διώξεις την υγρασία. Και πρόσεξε να μην πέσει καθόλου νερό μέσα. Και να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να καλύψεις το σκεύος με τη σοκολάτα.

Extra tip: Αν η σοκολάτα σου είναι πολύ σφιχτή και έχει ξεραθεί υπάρχει ένας τρόπος να την κάνεις να γίνει μαλακή και λεία ξανά. Θα σου φανεί περίεργο γιατί στην πραγματικότητα η υγρασία είναι αυτή που έχει κάνει έτσι τη σοκολάτα, αλλά ο τρόπος να πάρεις ένα σωστό κρεμώδες αποτέλεσμα είναι να ρίξεις μέσα λίγες κουταλιές του γλυκού νερό που βράζει ανακατεύοντας συνεχώς. Ξεκίνα με μία κουταλιά και αν δεν αρκεί πρόσθεσε κι άλλες μέχρι να πάρεις το αποτέλεσμα που θες.