TIPS

Αυτός είναι ο τρόπος να διώξεις τις δυσάρεστες οσμές από τα παλιά έπιπλα

Shutterstock

Όσο όμορφα είναι τα παλιά έπιπλα και η vintage αισθητική που προσφέρουν απλόχερα στον χώρο που βρίσκονται, άλλο τόσο ενοχλητική είναι αυτή η δυσάρεστη οσμή που έχουν πολλές φορές. Και επειδή θέλουμε να υπάρχουν στον χώρο μας, αλλά θέλουμε και να αναπνέουμε σωστά βρήκαμε τα 3 tips που θα μας βοηθήσουν να διώξουμε αυτές τις οσμές.

Είναι απόλυτα λογικό τα παλιά έπιπλα να «κουβαλάνε» μαζί τους μία χαρακτηριστική μυρωδιά που πολλές φορές είναι αρκετά ενοχλητική. Επειδή όμως αγαπάμε τη vintage διακόσμηση και δεν μας αρέσει να πετάμε απόλυτα λειτουργικά αντικείμενα, η αναζήτηση των tips που θα μας βοηθήσουν να διώξουμε αυτές τις οσμές ήταν επιτακτική ανάγκη.

Η αλήθεια είναι πως τα έπιπλα δεν φταίνε για τη δυσάρεστη μυρωδιά που έχουν πολλές φορές. Έχεις παρατηρήσει πως μυρίζει μία ξύλινη vintage ντουλάπα μόλις την ανοίξεις; Αυτή η οσμή οφείλεται στις ουσίες που χρησιμοποιούσαν κατεξοχήν παλιότερα για να προστατεύσουν τα ρούχα από τους σκόρους. Δηλαδή τη ναφθαλίνη ή το παραδιχλωροβενζόλιο. Αυτές οι δύο ουσίες μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στους κόκκους των ξύλινων επίπλων και μάλιστα να δημιουργήσουν μία δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να αντέξει για χρόνια. Και φυσικά είναι ουσίες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία. Τα καλά νέα είναι πως με επιμονή και προσπάθεια μπορείς να απομακρύνεις αυτές τις οσμές από τα παλιά ξύλινα έπιπλά σου. Με 3 πολύ βασικά βήματα.

Επιστράτευσε προϊόντα που απορροφούν τις οσμές

Τοποθέτησε ένα μπολ με λευκό ξίδι ή καφέ -εξουδετερώνουν τις μυρωδιές- στα συρτάρια ή στα φύλλα της. Επίσης, ο ενεργός άνθρακας είναι ένα ισχυρό απορροφητικό που παγιδεύει και εξαλείφει τις οσμές φυσικά.

Καθαρός αέρας και θερμότητα

Αν είναι εφικτό βγάλε τα συρτάρια από το έπιπλό σου και βγάλε το στο μπαλκόνι ή σε ένα σημείο που να το «χτυπάει» ο ήλιος. Η θερμότητα θα μετατρέψει τη μυρωδιά της κλεισούρας σε αέριο και θα τη βοηθήσει να εξατμιστεί. Και ο καθαρός αέρας θα εμποδίσει τις δυσάρεστες οσμές να μεταφερθούν και στα υπόλοιπα έπιπλα που έχεις στο σπίτι σου. Εάν το έπιπλο δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα εκτός σπιτιού, δοκίμασε να ανοίξεις τα παράθυρα στο δωμάτιο που βρίσκεται.

Και χρησιμοποίησε ένα πιστολάκι ή ένα αερόθερμο (από απόσταση ασφαλείας) για 15 έως 30 λεπτά καθημερινά για 3 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση φρόντισε να φοράς μάσκα προσώπου για να μην εισπνεύσεις τις αναθυμιάσεις.

Τρίψε την επιφάνεια

Εάν τα 2 παραπάνω βήματα δεν λειτουργήσουν, τότε το τρίτο είναι και το πιο δραστικό. Προσπάθησε να ξύσεις όλες τις επιφάνειες (εσωτερικά και εξωτερικά) του επίπλου, συμπεριλαμβανομένων των συρταριών και των ραφιών. Αν και είναι η πιο χρονοβόρα από όλες τις μεθόδους, αν καταφέρεις να αφαιρέσεις την επιφάνεια με τα δύσοσμα σωματίδια έχεις γλιτώσει και από τη μυρωδιά της κλεισούρας. Είναι σημαντικό μετά το τρίψιμο να τη σφραγίσεις και να τη βάψεις ξανά.