LIFE

Αυτό το Πάσχα φέρε στο τραπέζι σου την παράδοση… αλλιώς

Σε αυτή τη χώρα, τα γεύματα με φίλους και συγγενείς φέρουν μια μυσταγωγία.

Οι άνθρωποι κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι, σε θέσεις σαν από πάντα προκαθορισμένες, στην αρχή μοιάζουν διστακτικοί, αλλά μόλις φτάσουν οι πρώτες νοστιμιές – μαζί με το απαραίτητο αλκοόλ, ή και όχι – νιώθεις λες και ξεκλειδώνουν οι ψυχές. Είναι τότε που θα τους δεις να μοιράζονται γεύσεις, τραγούδια, γέλια, ιστορίες. Ξέρω, σου έχουν λείψει αυτές οι στιγμές και είναι απολύτως ανθρώπινο. Το Πάσχα, όμως, πλησιάζει και μαζί του φέρνει αυτή την έκτακτη συνθήκη που θα σου επιτρέψει να βρεθείς σε εκείνο το γνώριμο τραπέζι ξανά, έπειτα από καιρό. Μπορεί όχι με όσους δικούς σου ανθρώπους θα ήθελες. Δεν πειράζει, γιατί σημασία, εδώ, έχει το «μαζί» και πώς θα κάνεις αυτή την ημέρα λίγο πιο ξεχωριστή. Τι θα έλεγες να ξεκινούσες από το μενού, φέρνοντας την παράδοση στο σήμερα, συνδυάζοντας το κλασικό με το σύγχρονο και απογειώνοντας το τελικό αποτέλεσμα;

Ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά εκεί έξω υπάρχουν πολλοί Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι πειραματίζονται, επενδύουν στην ποιότητα της πρώτης ύλης και παρασκευάζουν premium προϊόντα για όλα τα γούστα, σε προσιτές τιμές. Με μερικά, μόνο, από αυτά, το πασχαλινό σου τραπέζι μπορεί να μετατραπεί σε γκουρμέ εμπειρία, χωρίς – ταυτόχρονα – να λείπει τίποτα από τις αγαπημένες, παραδοσιακές γεύσεις. Παρακάτω, θα βρεις προτάσεις προϊόντων από ελληνικά brands, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις και να χαρίσεις στους καλεσμένους σου γεύσεις που θα ενεργοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις. Να σημειώσω, εδώ, ότι θα τα βρεις όλα και ακόμη περισσότερα, στη «ΝΟΜΗ», το δίκτυο που διαθέτει και προωθεί ελληνικά προϊόντα τροφίμου και ποτού εντός και εκτός ορίων της χώρας μας.

Ρόδι Αγγελή – Chutney από ρόδι και δαμάσκηνο με κάρδαμο

Η σύγχρονη εποχή επιτάσσει «καθαρές» γεύσεις, απαλλαγμένες από συντηρητικά, χρωστικές, προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Έτσι, το chutney από ρόδι & δαμάσκηνο με κάρδαμο της οικογένειας Αγγελή, είναι μια χειροποίητη γλυκόξινη σάλτσα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, πηκτίνης, συντηρητικών ή χρωστικών, ενώ δεν είναι καυτερή, αφού δεν περιέχει κρεμμύδι ή σκόρδο. Είναι το ιδανικό συνοδευτικό για σαλάτες, τυριά, ομελέτες, ψητά λαχανικά, μπαγκέτες, ψάρια, κρέατα, μανιτάρια ή ως ντιπ για σνακ.

TO FILEMA TIS LELAS – Μαρμελάδα φρούτα του δάσους

Η γλυκιά γεύση που θα συνοδεύσει το κέρασμά σου, μετά το φαγητό, φτιαγμένη… σαν στο σπίτι σου: σε μικρές κατσαρόλες, με σιγανή φωτιά, φρέσκα φρούτα και μπόλικη αγάπη. Η μαρμελάδα με γεύση φρούτα του δάσους μπορεί να συνοδεύσει με μοναδικό τρόπο ένα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, γιαούρτι αλλά και φρούτα. Όλα τα παραπάνω, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με τη φυσική γλύκα των φρούτων από To Filema tis Lelas.

V4Vita – Κρέμα βαλσάμικο & πορτοκάλι

Η κρέμα glaze με πορτοκάλι της V4vita φέρνει στην κουζίνα σου μια συναρπαστική δυνατότητα για καινούριες γευστικές εμπειρίες. Πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν από συμπυκνωμένο μούστο λευκών σταφυλιών, πορτοκάλια και ξίδι, με τα εξαιρετικά αρώματα από σταφύλια των κρητικών ποικιλιών. Μπορείς να διακοσμήσεις τις δημιουργίες σου, ανακαλύπτοντας το εξαιρετικό, με πλούσια γεύση πορτοκαλιού, αποτέλεσμά του σε πράσινες σαλάτες, ψητά κρέατα, ψάρια, επιδόρπια κ.ά.

Salt Odyssey – Καπνιστό αλάτι Μεσολογγίου

Εάν ψάχνεις για γαστρονομία που… κερδίζει, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις το καπνιστό αλάτι Μεσολογγίου «Salt Odyssey» (έχει βραβευθεί με 12 βραβεία γεύσης και ποιότητας, με σημαντικότερα τα 3 αστέρια Great taste awards και 3 αστέρια International taste institute). Το προϊόν αυτό παρασκευάζεται καπνίζοντας – με φυσικό τρόπο – ξύλα οξιάς, για 140 συνεχόμενες ώρες, με σκοπό τη δημιουργία ενός γκουρμέ αλατιού. Δοκίμασε να το αλέσεις πάνω από το κρέας ή το ψάρι ή πρόσθεσέ το στο μαγείρεμα και δώσε στις συνταγές σου ένα απαλό, ντελικάτο, καπνιστό άρωμα.

Extra tip: οι χορτοφάγοι το χρησιμοποιούν ως επιτραπέζιο αλάτι και το λατρεύουν!

Yiayia and friends – Παξιμάδια με λιαστή τομάτα και κρεμμύδι

Είτε ως ορεκτικό σε κάποιο πλατό, είτε ως συστατικό σε μια πράσινη σαλάτα, τα παξιμάδια με λιαστή τομάτα και κρεμμύδι «Yiayia and friends» αναδεικνύουν την παραδοσιακή, γνώριμη γεύση του παξιμαδιού, συνδυάζοντάς την με τη γεμάτη άρωμα λιαστή τομάτα αλλά και την πικάντικη άποψη του κρεμμυδιού, απογειώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

LAGADAS FARM®- Πιπεριές με φέτα

Ένα 100% ελληνικό προϊόν, από τα πλέον καινοτόμα και χαρακτηριστικά ορεκτικά της LAGADAS FARM®. Οι πιπεριές cherry είναι ιδιαίτερα αγαπητές, λόγω της πολύ ευχάριστης, γλυκόξινης γεύσης τους. Ταυτόχρονα, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν (η οποία προσφέρει αντιοξειδωτική δράση) αλλά και άλλων βιταμινών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη Α και Κ. Το προϊόν είναι κατάλληλο και για χορτοφάγους.

Extra tip: Εάν θες να αναδείξεις ακόμη περισσότερο τη γεύση τους, μπορείς να τις σερβίρεις με λίγες σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Κτήμα Βουρβουκέλη – Ροζέ κρασί

Ακόμη και το πιο πλούσιο μενού, για να αναδειχθεί όπως του αξίζει, χρειάζεται τη συντροφιά του κατάλληλου ποτού. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει επάξια το «Παμίδι», ένα ροζέ κρασί του Κτήματος Βουρβουκέλη, το οποίο είναι φτιαγμένο από τo ερυθρό σταφύλι «Παμίδι» ή «Παμίτι», μια από τις βασικές ποικιλίες της Θράκης. Η οινοποίησή του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ολιγόωρη διαδικασία εκχύλισης για την παραλαβή της ιδανικής ποσότητας χρωστικών, ώστε να παραχθεί ένα πολύ απαλό ρόζε κρασί στην απόχρωση του saumon. Το κρασί εμφανίζεται με ξηρό και αρωματικό ταυτόχρονα στόμα, καλή οξύτητα με στέρεη δομή γευστικά. Το τελείωμά του είναι ευχάριστο και καλής διάρκειας.

Οι γουμένισσες – Μουστάρδα

Οι μουστάρδες «Γουμένισσες» είναι εδώ για να πάνε τα πιάτα σου στο επόμενο σκαλοπάτι, γευστικά. Είναι όλες χειροποίητες και θα τις βρεις σε 5 γεύσεις, όπως με αγνό μέλι, πικάντικη αλλά και την περίφημη μουστάρδα Θεσσαλονίκης, η οποία βασίζεται στη συνταγή της γιαγιάς Θεοπούλας. Όλες τους συνοδεύουν εκπληκτικά λουκάνικα, κεφτεδάκια, τηγανιές, ψητό κρέας, σουβλάκια και σάντουιτς, ενώ είναι το ιδανικό συστατικό σε σως για σαλάτες.

Αγροζύμη – Χυλοπίτες λαχανικών

Όταν μιλάμε για παραδοσιακά προϊόντα, ένα από τα πρώτα που θα σκεφτείς είναι οι χυλοπίτες – και δικαιολογημένα. Σε όποιο ορεινό χωριό και να πας, θα τις δεις να βρίσκονται σε όλους τους πάγκους των τοπικών καταστημάτων, φτιαγμένες με ντόπια, αγνά υλικά. Οι χυλοπίτες «Αγροζύμη», όμως, έχουν κάτι ακόμη ξεχωριστό: «κλέβουν» γεύση και χρώματα από το σπανάκι, το παντζάρι, το κόκκινο πιπέρι και το μελάνι σουπιάς. ∆ημιουργούν πανεύκολα, εντυπωσιακά πιάτα και είναι πεντανόστιμες ακόμη και σκέτες. Ειδικά για εσένα, που δεν προτιμάς το κρέας, μπορείς να τις απολαύσεις με ελάχιστο ωμό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λίγο φρέσκο βούτυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ντουρουντούς – Βιολογικό καύκαλο χαρουπιού

Το χαρούπι, σταθερά τα τελευταία χρόνια, βρίσκει όλο και περισσότερο τη θέση του στο ελληνικό τραπέζι. Ενδεικτικό της αξίας του χαρουπιού, είναι ότι, στην αρχαιότητα, το βάρος του σπόρου των χαρουπιών χρησιμοποιείτο ως μονάδα μέτρησης χρυσού και πολύτιμων λίθων. Όλος αυτός ο διατροφικός πλούτος έρχεται στο τραπέζι σου με το βιολογικό καύκαλο χαρουπιού «Ντουρουντούς», το οποίο είναι χειροποίητο, φτιαγμένο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και χωρίς συντηρητικά. Θα γίνει η τραγανή λεπτομέρεια στις σαλάτες σου, προσθέτοντας την παραδοσιακή γεύση που απαιτεί η ημέρα.

Αν η ζωή μετριέται σε στιγμές, τότε η ΝΟΜΗ σου δίνει όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις τις μελλοντικές σου αναμνήσεις.

Καλό Πάσχα, με υγεία!