ΘΕΑΤΡΟ

9 παραστάσεις που θα απολαύσεις αυτές τις μέρες

Ελίνα Γιουνανλή

Λίγο πριν αποχαιρετήσεις τις κλειστές αίθουσες θεάτρου της πόλης μπορείς να απολαύσεις ακόμα μερικές παραστάσεις που θα σε καθηλώσουν, θα σε κάνουν να ταυτιστείς, να προβληματιστείς αλλά και να χαμογελάσεις νιώθoντας ζεστασιά να απλώνεται στην καρδιά σου.

Στις προτάσεις μου αυτή την εβδομάδα θα βρεις 9 θεατρικές παραστάσεις που μπορείς να απολαύσεις αυτές τις μέρες του Μαΐου. Από μεγάλες εντυπωσιακές παραγωγές, μέχρι παραστάσεις που διέγραψαν τη δική τους λαμπρή πορεία με την καλύτερη δυνατή μέθοδο διαφήμισης, αυτή που το όνομά τους κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Εσύ απλά διαβάζεις και διαλέγεις για ποια από τις παρακάτω παραστάσεις θα κλείσεις εισιτήρια.

Όσα παίρνει ο άνεμος

 

Το κορυφαίο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας Όσα παίρνει ο άνεμος, συνεχίζει να παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στον ρόλο της Σκάρτελ Ο’ Χάρα η Λένα Παπαληγούρα. Ρετ Μπάτλερ ο Ορέστης Τζιόβας. Άσλεϋ ο Όμηρος Πουλάκης. Τζέραλντ ο Γεράσιμος Γεννατάς. Μέλανι η Ιφιγένεια Καραμήτρου, Μάμμυ η Idra Kayne, Τσαρλς & Φρανκ ο Θάνος Κόνιαρης, Έλλεν η Δάφνη Καμμένου, Σουέλλεν η Ελευθερία Πάλλα. Ερμηνεύει ζωντανά ο μουσικός περφόρμερ Γιώργος Παλαμιώτης.

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος είναι η ιστορία μιας ατίθασης και χειραφετημένης γοητευτικής κοπέλας, γόνου οικογένειας γαιοκτημόνων του Νότου, που από την ευμάρεια περνά στη στέρηση και, εκδηλώνοντας αφανέρωτες ως τότε δυνάμεις, περνά δια πυρός και σιδήρου στην επιβίωση, υπερβαίνοντας συχνά τους ηθικούς κώδικες για να το καταφέρει.

Την ίδια στιγμή, είναι και η ιστορία μιας ολόκληρης ευημερούσας κοινωνίας που καταρρέει και πτωχεύει χωρίς κανείς να το περιμένει, σαν να την κάνει κομμάτια ο άνεμος, γιατί στηριζόταν στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας και κοινωνικής ευμάρειας. Η ιστορία μιας κοινωνίας που πρέπει να ξαναχτιστεί από τα συντρίμμια – αλλά δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η ιστορία μιας κοινωνίας που μαθαίνει, με τον πιο σκληρό τρόπο, το πού γέρνει η πλάστιγγα όταν μπαίνουν στη ζυγαριά η ηθική και η επιβίωση.

Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 20:30 και Σάββατο στις 17:30 και 21:00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Εισιτήρια εδώ.

Η κληρονομιά μας

Το βραβευμένο θεατρικό έργο (Tony και Olivier) Η κληρονομιά μας του Μάθιου Λόπεζ παρουσιάζεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου είναι ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, αφού παίζεται σε 2 μέρη, τα οποία οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν είτε 2 διαφορετικές μέρες, είτε κάθε Κυριακή σε ενιαία παράσταση.

Πηγή έμπνευσης της κληρονομιάς μας είναι η Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ του Ε. Μ. Φόρστερ. Ο Μάθιου Λόπεζ δανείζεται στοιχεία από το μυθιστόρημα του Άγγλου, ομοφυλόφιλου συγγραφέα, αναπλάθοντάς τα, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία μιας παρέας γκέι ανδρών στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Βάζει, μάλιστα, και τον ίδιο τον Φόρστερ να εμφανίζεται επί σκηνής, ο οποίος –συγγραφική αδεία– βοηθά τους ήρωες να αφηγηθούν την ιστορία τους. Έτσι, 3 γενιές συνυπάρχουν: αυτή που ανδρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η μετέπειτα γενιά της δεκαετίας του 1980, η οποία μεγάλωσε μέσα στην καρδιά της επιδημίας του AIDS και η σημερινή γενιά ανδρών.

Το έργο μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις ζωές των ομοφυλόφιλων ανδρών, εξερευνώντας, την ίδια στιγμή, θέματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, το αίσθημα του ανήκειν, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και τη βαθιά ανάγκη όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Ο Λόπεζ δεν στέκεται μόνο σε μια αποτύπωση των θεμάτων της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, αλλά απευθύνεται σε άπαντες, ασχέτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ένα ανθρώπινο, συγκινητικό έργο με πολιτικό στοχασμό, που ζωντανεύει ένας δυνατός θίασος που αποτελούν οι: Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και Γιώργος Χριστοδούλου.

Πότε και πού: Κάθε Παρασκευή (Α’ Μέρος), Σάββατο (Β’ Μέρος) και Κυριακή (Α’ και Β’ Μέρος) στις 20:00. Από 19 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη (Α’ Μέρος), Πέμπτη (Β’ Μέρος), Παρασκευή (Α’ Μέρος), Σάββατο (Β’ Μέρος) και Κυριακή (Α’ και Β’ Μέρος) στις 20:00. Στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Κτηρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου.

Εισιτήρια εδώ.

Ανεξάρτητα κράτη

Μετά τον Κωλόκαιρο, μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών, ο Γιώργος Παλούμπης και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τα Ανεξάρτητα Κράτη. Η παράσταση παρουσιάζεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου στο Θέατρο Χώρα και το έργο αντλεί έμπνευση από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, της εποχής μεταξύ 70s και 80s. Το κείμενο συνυπογράφουν οι 2 δημιουργοί και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιώργος Παλούμπης.

«Αυτοί εκεί είναι γίγαντες Σάντσο! Αν φοβάσαι πήγαινε να προσευχηθείς όσο θα δίνω την άνιση μάχη εναντίον τους».

Δεκέμβριος 1977. Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Φάληρο μαζί με την οικογένειά του, αρνείται να παραδοθεί και κατόπιν τετράμηνης πολιορκίας το κηρύσσει Ανεξάρτητο Κράτος.

11 Ιουλίου 1978. Τρίτη ξημερώματα γύρω στις 4:00. Στα γραφεία γνωστής εφημερίδας φτάνει η είδηση του θανάτου του γιατρού μετά από την εντολή του υπουργείου δημόσιας τάξης για επέμβαση και λήξη της πολιορκίας.

Μέσα σε αυτά τα γραφεία, γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων του οργανισμού από εκείνη την ημέρα, μέχρι και την επέτειο του θανάτου του Βασίλη Τσιρώνη ακολουθώντας τη φανταστική ιστορία της Μαρίας Θεοφίλου, μιας νεαρής δημοσιογράφου η οποία γοητευμένη από την περίπτωση του γιατρού, αποφασίζει να εισχωρήσει στην υπόθεση και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία ή κρατική δολοφονία;

Η αναζήτηση για την αξία της αλήθειας και τη θέση της γυναίκας μέσα σε ένα πλήρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον προωθεί τα γεγονότα, κάτω από την βαριά σκιά της σκληρότητας του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού που ανακόπτει την φυσική διάθεση και τάση του ατόμου προς την ελευθερία.

Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου, είναι προϊόν μυθοπλασίας και ίσως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Διάρκεια: 110′

Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Χώρα.

Εισιτήρια εδώ.

Οι παραστάσεις είναι sold out ωστόσο μπορείς να είσαι σε «επιφυλακή» για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Αλλαγή: Μέθοδος

Μια διασκευή βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Εντουάρ Λουί παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία/ δραματουργία Εύας Φρακτοπούλου στο ΠΛΥΦΑ.

Είναι βράδυ. Βρισκόμαστε σ΄ ένα δωμάτιο, γεμάτο από βιβλία, χαρτιά, σημειώσεις. Εκεί, ένας νεαρός άνδρας προσπαθεί να γράψει. Θέλει να γίνει συγγραφέας. Ξαφνικά, μέσα στο δωμάτιο εμφανίζεται ένας άλλος νεαρός άνδρας, που αποφασίζει να τον βοηθήσει να θυμηθεί το παρελθόν του. Οι 2 αυτοί άνδρες κάνουν μια βουτιά στη μνήμη του πρώτου. Μέσα από αυτή τη βουτιά, ταξιδεύουμε μαζί τους από ένα χωριό του γαλλικού βορρά μέχρι το Παρίσι. Ο νεαρός που επιθυμεί να γίνει συγγραφέας, θα θυμηθεί τα χρόνια του στο λύκειο, πρόσωπα και καταστάσεις που τον σημάδεψαν, αλλά κυρίως την διαδικασία της επανεπινόησης του εαυτού και την ανάγκη να ξεφύγει από το παρελθόν του.

Από την αρχή της αφήγησης, συνειδητοποιούμε ότι οι 2 αυτοί άνδρες, είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο εαυτός που επιθυμεί να γίνει συγγραφέας, είναι ο εαυτός του παρόντος, ο εαυτός που θέλει, να εξελιχθεί, να προχωρήσει και ο άλλος είναι ο παρελθοντικός / έφηβος εαυτός, αυτός ο εαυτός που είναι γεμάτος από ενοχικότητα και φόβο για το μέλλον, είναι ο εαυτός που θα ήθελε να μείνει και να με κάθε τρόπο κατηγορεί τον παροντικό εαυτό για τα πρόσωπα και τους τόπους που άφησε πίσω του. Η σύγκρουση μεταξύ παρελθοντικού και παροντικού εαυτού είναι αναπόφευκτη.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Διονύσης Πιφέας.

Πότε και πού: Κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 21:00 στον χώρο Γ’ του ΠΛΥΦΑ.

Εισιτήρια εδώ.

Οι έμποροι της Βενετίας

Εμπνευσμένο από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή/ απόδοση και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις παρουσιάζεται από την ομάδα Cartel το έργο Οι έμποροι της Βενετίας, στον ομώνυμο πολυχώρο της ομάδας στο Αιγάλεω.

Στην παράσταση Οι έμποροι της Βενετίας ο πάντα ανατρεπτικός Τσέζαρις Γκραουζίνις εμπνέεται από το ίσως πιο ακαθόριστο, αμφιλεγόμενο σαιξπηρικό έργο και το μεταφέρει στο σήμερα, σε μια παράσταση πολιτική και πανκ, χωρίς στεγανά, που όμως μένει πιστή στη διαχρονική δύναμη των κεντρικών θεματικών του πρωτότυπου: τη δικαιοσύνη, τη διαφορετικότητα, την εκδίκηση, αλλά και τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας.

O δημοφιλής Λιθουανός σκηνοθέτης αναμετριέται ξανά με έργο του Σαίξπηρ, έχοντας μεταφέρει επί σκηνής με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν σε Ελλάδα και εξωτερικό τα έργα Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Μάκμπεθ, Το ημέρωμα της στρίγγλας, και Ιούλιος Καίσαρας.

Στην καθηλωτική μεταφορά που θα παρουσιαστεί στο Τεχνοχώρο Cartel (εγκαινιάζει τον νέο χώρο που δημιουργήθηκε εκεί όπου βρισκόταν το εργοστάσιο Κλωσταί Πεταλούδα-Μουζάκη) με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Μπισμπίκη, ο πολυσύνθετος κόσμος του Αντόνιο, του Μπασίανο, της Πόρσια, του Σάιλοκ και των υπόλοιπων σαιξπηρικών ηρώων τοποθετείται σε μια Βενετία μεταβιομηχανική και δυστοπική, χωρίς νερό, με άδεια κανάλια. Μια Βενετία μέσα σε ένα άδειο εργοστάσιο, μια πόλη που δεν υπάρχει πια και όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Παίζουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Έρρικα Μπίγιου, Στέλιος Τυριακίδης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Γιάννης Κατσιμίχας, Ελένη Γεωργακοπούλου, Γιάννης Τσίτσος, Γιανμάζ Ερντάλ (Βεισέλ), Γιώργος Σιδέρης

Διάρκεια: 120 λεπτά

Πότε και πού: Από 22 Μαΐου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 στον Τεχνοχώρο Cartel.

Εισιτήρια εδώ.

Άγριοι

Στο Θέατρο Τζένη Καρέζη μπορείς να δεις το έργο Άγριοι που έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης.

Ένα απόγευμα, κάπου στην Κυψέλη το 2025, στο διαμέρισμα του διακεκριμένου καθηγητή Νίκου Λεοντή.

Αυτός και οι καλεσμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του, Μαρία και Δημήτρης, γοητευμένοι από την ανάγνωση της νέας του μελέτης, πίνουν, ονειρεύονται και αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον. Εκστασιασμένοι, ότι είναι μάρτυρες ενός νέου μανιφέστου, ή ακόμα και ενός καινούργιου ριζοσπαστικού κινήματος, πιστεύουν ότι η εργασία του καθηγητή τους μπορεί να προκαλέσει κοινωνική και οικονομική ανατροπή.

Στο φαινομενικά ήρεμο απόγευμα, όμως, η ανατροπή θα έρθει από τους ίδιους. Το παιχνίδι αρχίζει, φήμες και διαδόσεις ανασύρονται και τα ταπεινά ένστικτα αρχίζουν να κατευθύνουν τα πρόσωπα σε πράξεις και αποφάσεις χωρίς επιστροφή. Τα όρια που χωρίζουν το καλό απ’ το κακό θολώνουν. Ο λόγος καταργείται. Τα προσχήματα καταρρέουν. Ο κανιβαλισμός και η βία αποκτούν πρόσωπο.

Έφτασε η ώρα της αλήθειας; Πώς και από ποιόν θα αποδοθεί η δικαιοσύνη τώρα;

Η Μαρία, ο Δημήτρης και ο Νίκος Λεοντής, η γειτόνισσα Ελένη και οι δύο επισκέπτες. Ποιοι είναι οι άγριοι; Ποιοι τα θύματα και ποιοι οι θύτες;

Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Άγριοι, μια σκληρή αθηναϊκή ιστορία που διαδραματίζεται σε μια πολυκατοικία, κάπου στην Κυψέλη, το 2025. Οποιαδήποτε ομοιότητα με παρόμοιες καταστάσεις είναι σχεδόν σύμπτωση.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Έκτορας Λιάτσος, Μανώλης Μαυροματάκης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Χριστίνα Μαριάνου.

Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Εισιτήρια εδώ.

BIRTHLAND: Τα καλά κορίτσια δεν μιλάνε γι’ αυτά

Η Βένια Σταματιάδη και η Ελένη Αποστολοπούλου συνεργάζονται με την Σέρβα βραβευμένη θεατρική συγγραφέα Mina Petrić και δημιουργούν το θεατρικό έργο BIRTHLAND Τα καλά κορίτσια δεν μιλάνε γι’ αυτά, το οποίο, με βιωματική αφετηρία, έχει ως θεματικό άξονα το πως μια γυναίκα καλλιτέχνης αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παράσταση ανεβαίνει στο ΠΛΥΦΑ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο πρόγραμμα Creative Europe και συνεχίστηκε στο Φεστιβάλ Σαμοθράκης 2024, κατά το οποίο διαμορφώθηκε το BIRTHLAND ως work in progress project τριών καλλιτεχνικών οργανισμών: της Collectif Strates (Γαλλία), του Πεδίου Τέχνης (Ελλάδας) και της Artfrakcija (Σερβία).

Έναν χρόνο μετά, το θεατρικό έργο, ολοκληρωμένο πλέον, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Ελένης Αποστολοπούλου και ερμηνεία της Βένιας Σταματιάδη και της Ελένης Χαλαστάνη.

Σύνοψη

Στην ταινία «Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε γι’ αυτά», η Βεατρίκη υποδύεται μια γυναίκα που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της λόγω εγκυμοσύνης. Όμως, όσο προχωράει το γύρισμα οι χαρακτήρες αποσυντίθενται, η ιστορία καταρρέει και το σενάριο μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τη ζωή της. Γίνεται η μυθοπλασία να μοιάζει τόσο με την πραγματικότητα;

Διάρκεια: 70 λεπτά.

Πότε και πού: 18, 28, 29 και 30 Μαΐου 2025 στις 21:00 στο ΠΛΥΦΑ.

Εισιτήρια εδώ.

Tiny Beautiful Things

Το Tiny Beautiful Things είναι η θεατρική διασκευή που έχει πραγματοποιήσει η Nia Vardalos στο ομώνυμο best seller βιβλίο της Cheryl Strayed, μια συλλογή αληθινών επιστολών που γράφτηκαν σε μια λογοτεχνική στήλη μεγάλου αμερικάνικου περιοδικού, επιστολές που θα μπορούσε να είχε γράψει ο καθένας μας και στις οποίες η Strayed απαντά ως “Sugar”.

Στις επιστολές αυτές, οι αναγνώστες, ανώνυμα, άνοιγαν την καρδιά τους στη Cheryl Strayed και μοιράζονταν προσωπικά τους θέματα. Η “Sugar” είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους αναγνώστες της και απαντούσε με ευθύτητα μεν, αλλά με αισιοδοξία και τρυφερότητα, αποτελώντας ένα βάλσαμο ψυχής σε όσους αναζητούσαν καθοδήγηση για εμπόδια, μεγάλα και μικρά.

Η υποψήφια για Όσκαρ σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτις Nia Vardalos, διασκεύασε το βιβλίο με φροντίδα και αγάπη και πρωταγωνίστησε στις θεατρικές παραγωγές του έργου σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Η παράσταση είχε τόσο μεγάλη απήχηση που στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέες παραγωγές σε όλο τον κόσμο με sold out παραστάσεις σε Φιλιππίνες, Αυστραλία, Κορέα, Μεξικό.

Πλέον μπορείς να τη δεις με τη Nia Vardalos επί σκηνής μαζί με τους Δανάη Λουκάκη, Δημήτρη Κίτσο και Δημήτρη Παπανικολάου στο θέατρο Παλλάς.

Διάρκεια: 90 λεπτά.

Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 μέχρι τις 29/5 στο Θέατρο Παλλάς.

Εισιτήρια εδώ.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

3 ακόμα ευκαιρίες έχεις για να δεις την παράσταση Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα του Κωνσταντίνου Ντέλλα στο Θέατρο Σταθμός. Πρωταγωνιστούν οι: Μανούσος Γεωργόπουλος, Γιώργος- Πλάτωνας Περλέρος και Μιχάλης Αναγνώστου.

Η sold – out παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα που ξεκίνησε από την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση της σύνδεσης της μαγείας με τη μαγειρική ως γυναικείο μυστικό κώδικα της περιοχής της Θεσσαλίας.

Στη σκιά της ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες παρέμειναν στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών. Πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες, είχαν και την ευθύνη της τροφοδοσίας των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν έναν μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας, των «πρακτικών», του ξεματιάσματος και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι.

Στη Θεσσαλία, η παράδοση θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο «κατέβασμα» του φεγγαριού.

3 νεαροί ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, όπως έχει καταγραφεί στο δικό τους σώμα, μέσα από τις αναφορές στις δικές τους γιαγιάδες. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, δηλαδή τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, και έχοντας ως αφετηρία τα στάδια της παρασκευής της πίτας, αφηγούνται ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και έρευνας, από παραδοσιακά τραγούδια και συνεντεύξεις γυναικών έως ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα.

Πότε και πού: Δευτέρα 19, Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Μαΐου στις 21:00 στο θέατρο Σταθμός.

Εισιτήρια εδώ.

Οι παραστάσεις είναι sold out ωστόσο μπορείς να είσαι σε «επιφυλακή» για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Exit mobile version