ΘΕΑΤΡΟ

9 παραστάσεις για να δεις αυτήν την εβδομάδα (και 2 που αξίζει να περιμένεις)

Χρήστος Συμεωνίδης

Κυριακή σήμερα και μία ακόμα εβδομάδα απλώνεται μπροστά μας, γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να παρακολουθήσεις. Ιστορίες για τις σχέσεις, δυσλειτουργικές οικογένειες, νέα ελληνικά έργα, εμβληματικούς ήρωες της λογοτεχνίας, κωμωδίες και φάρσες περιλαμβάνουν οι προτάσεις αυτής της εβδομάδα. Και ως άλλο cliffhanger στο κλείσιμο της σημερινής λίστας θα βρεις 2 παραστάσεις που αξίζει να περιμένεις μέσα στον Νοέμβριο.

Η Αθήνα τη νύχτα μοιάζει με μία μεγάλη σκηνή. Σε κάθε γωνία της ένα θέατρο περιμένει να σε φιλοξενήσει στον ζεστό χώρο του, στα καθίσματα που εκτείνονται σε σειρές κοιτώντας τη σκηνή που ετοιμάζεται να φωτιστεί. Πίσω από κουρτίνες βαριές και πόρτες που κλείνουν μετά το τρίτο κουδούνι. Κι αυτή την εβδομάδα και ολόκληρο τον πλούσιο σε θεάματα Νοέμβριο θα ακολουθήσεις το κάλεσμα και θα επιλέξεις ποιες θεατρικές παραστάσεις θέλεις πραγματικά να δεις. Κάποιες από αυτές θα τις βρεις σίγουρα παρακάτω.

 

Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας

θεατρικές παραστάσεις γι' αυτή την εβδομάδα Μαριλένα Αναστασιάδου

Η Ταμίλα Κουλίεβα δοκιμάζεται στην πρώτη της θεατρική σκηνοθεσία στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας, που έκανε πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου, είναι έργο του Dimitri Danilov, και η Ταμίλα Κουλίεβα υπογράφει και τη μετάφραση του.

«Για μένα στο έργο αυτό, πίσω από τις κωμικές καταστάσεις, βρίσκεται ανεξάντλητο βάθος, που αποκαλύπτει τον πολύ επίκαιρο, σοβαρό και ανθρώπινο προβληματισμό: Πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος, απέναντι στους μηχανισμούς του συστήματος. {…} Μαζί με την πολιτική σάτιρα, την απόρριψη του απολυταρχισμού, τις ακραίες φιλελεύθερες ιδέες, τον παραλογισμό της προτεινόμενης συνθήκης του έργου, υπάρχει ένας βασικός άξονας, ως προβληματισμός: Η ύπαρξη του ατόμου και της ατομικής ευθύνης, απέναντι στον εγκλωβισμό του συστήματος και στην προσωπική αντίληψη για τον κόσμο», αναφέρει η σκηνοθέτρια.

Ένας νεαρός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, λαμβάνει ξαφνικά ένα δέμα και η ζωή του μετατρέπεται σε μαύρη κωμωδία.

Το μυστηριώδες πακέτο δεν το φέρνει ένας courier αλλά 3. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι courier δεν παραδίδουν αμέσως το δέμα. Παραμένουν στο σπίτι του Σεργκέι, συζητάνε άσχετα πράγματα και στο ερώτημα πότε επιτέλους θα φύγουν και θα τον αφήσουν στην ησυχία του, η απάντηση είναι: «Αφού σας είπαμε, όταν σας πήραμε τηλέφωνο, ότι θα είμαστε στο σπίτι σας στη διάρκεια μιας ώρας. Και τώρα πρέπει να μείνουμε μαζί σας μια ώρα».

Πώς αντιμετωπίζει κάνεις αυτή την παράδοξη κατάσταση; Ποιοι είναι αυτοί οι courier και τι θέλουν; Τι έχει μέσα το δέμα;

Και γιατί ο Σεργκέι, ένας λογικός, υγιής, νεαρός προγραμματιστής είναι «…και πολύ βλάκας;».

Τι μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου όταν «συναντηθεί» με το απροσδόκητο;

Ο καθένας καλείται να βρει την δική του απάντηση.

Παίζουν: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σαμουήλ Ακίνολα, Πάνος Ζυγούρος, Αλίκη Κακολύρη και ο Γρηγόρης Καραντινάκης.

Τόπος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Εισιτήρια εδώ.

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Το αριστούργημα του Tennessee Williams, Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και μουσική Σταύρου Γασπαράτου στη σκηνή του Θέατρο Νέος Ακάδημος.

Με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον εμβληματικό ρόλο της κυρίας Βέναμπλ, την Αναστασία Παντούση στο ρόλο της Κάθριν, τον Δημήτρη Τσίκλη στο ρόλο του ψυχίατρου, την ίδια τη σκηνοθέτη Λίλλυ Μελεμέ στο ρόλο της κυρίας Χόλι και τον Πάρη Λεόντιο στο ρόλο του Τζορτζ.

Η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ (Φιλαρέτη Κομνηνού) λάτρευε παθολογικά τον ποιητή γιο της Σεμπάστιαν και κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Αναστασία Παντούση) που επωμίστηκε τον ρόλο που κατείχε εκείνη μονοπωλιακά ως τότε.

Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι όμως ο Σεμπάστιαν πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από τον θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και προσπαθεί να πείσει/δωροδοκήσει τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Τζον Κούκροβιτς (Δημήτρης Τσίκλης) να την χαρακτηρίσει φρενοβλαβή και να της κάνει λοβοτομή.

Ο γιατρός δείχνοντας ψυχραιμία, σύνεση και ανωτερότητα, χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματικό δέλεαρ και τους εκβιασμούς της κυρίας Βέναμπλ, προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν. Η κοπέλα θα ακουμπήσει πάνω του και θα τον εμπιστευτεί, ενώ εκείνος θα βυθιστεί αργά μέσα στον σκιερό και μυστηριώδη κόσμο που περιβάλλει την οικογένεια Βέναμπλ.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι; Ποιό μυστικό κρυβόταν πίσω από τον θάνατό του που έπρεπε να παραμείνει κρυφό;

Τόπος: Νέος Ακάδημος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα στις 20:00, Τρίτη στις 21:00, Παρασκευή στις 19:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:30.

Εισιτήρια εδώ.

Μικρά συζυγικά εγκλήματα

θεατρικές παραστάσεις γι' αυτή την εβδομάδα Πάτροκλος Σκαφιδάς

Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Άρης Λεμπεσόπουλος πρωταγωνιστούν στο έργο του Eric- Emmanuel Schmitt, Μικρά συζυγικά εγκλήματα που σκηνοθετεί στο Θέατρο Μικρό Άνεσις, ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι’ αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι.

Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος; Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ’ όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών.

Και ο πόνος είναι πάντα πιο εύκολος…!

Τόπος: Θέατρο Μικρό Άνεσις

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.

Εισιτήρια εδώ.

Μακριά από παιδιά

θεατρικές παραστάσεις γι' αυτήν την εβδομάδα Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Το τελευταίο έργο του Γιωργή Τσουρή, Μακριά από παιδιά επέστρεψε στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης για 2η χρονιά.

Το Μακριά από Παιδιά, είναι μια ιστορία για τα παιδιά που δεν έγιναν γονείς και για τους γονείς που παρέμειναν για πάντα παιδιά. Μια ιστορία για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που μια μοιραία μέρα «συναντάει» τα όρια της ύπαρξής του.

Η κωμωδία, το δράμα και το μυστήριο, συμπλέκονται και αφηγούνται το ταξίδι του καθενός μας για την αποδοχή και τη διαχείριση του ανήλικου εαυτού μας, με την ελπίδα να συνυπάρξουμε με όρους ειλικρίνειας και αγάπης.

Παίζουν: Γιωργής Τσουρής, Ελεάνα Καυκαλά, Σταύρος Μαρκάλας, Μιχαήλ Μελίσσης. Στο ρόλο της Αλίκης η Χριστίνα Τσάφου.

Τόπος: Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00.

Εισιτήρια εδώ.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα

θεατρικές παραστάσεις γι' αυτην την εβδομάδα Ελίνα Γιουνανλή

H ομάδα The Young Quill παρουσιάζει το έργο του Ματέι Βίζνιεκ Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Μέσα από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο που όλα μοιάζουν να είναι φάλτσα, διαδραματίζεται μια απόλυτα ρεαλιστική ιστορία ενός οποιουδήποτε πολέμου του τώρα, του τότε ή του μετά. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μέσα από το έργο του, δίνει χώρο στην ανθρώπινη ψυχή να πενθήσει την ύπαρξη της που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χαθεί, αν «ο ισχυρός» το θελήσει.

Στο έργο, ο Βίγκαν και η Γιάσμινσκα επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιού που πολεμούσε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους.

Οι άνθρωποι, ζωντανοί ή νεκροί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέσα εκμετάλλευσης για την παραγωγή κέρδους. Η μοναδική πηγή εσόδων του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Ίντα, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μπλέχτηκε σε κύκλωμα σωματεμπορίας και πλέον εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Η Ίντα βιώνει μια παράλληλη ιστορία εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ξεχασμένο από όλους -από το κράτος, τους διεθνείς φορείς, τους φίλους, τους συγγενείς ακόμα και από την ίδια τη ζωή- και μη έχοντας δικαίωμα διεκδικήσεων, καθώς στερείται οικονομικών πόρων, το ζευγάρι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνο του το νήμα της οικογενειακής του ιστορίας. Μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, προκύπτει η ιστορία της πολεμικής φρίκης ολόκληρου του 20ου αιώνα.

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Βάρθης, Τάσος Λέκκας, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ελίζα Σκολίδη.

Τόπος: Θέατρο Μπέλλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

Εισιτήρια εδώ.

Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ

Το Εθινικό Θέατρο μας υποδέχεται σε έναν διαφορετικό Ευαγγελισμό, για ένα νοσοκομειακό ονειρόδραμα για την αγάπη. Ο Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ σε μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου και λιμπρέτο Γιάννη Αστέρη, παρουσιάζεται στη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του Θεάτρου Rex. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Άγγελος Τριανταφύλλου και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος.

Στην Α’ Παθολογική κλινική του Ευαγγελισμού γίνεται πραγματικότητα μια βαθιά ανθρώπινη φαντασίωση: η κατάλυση του θανάτου. Ο ίδιος ο Χάρος βρίσκεται σε καταστολή σε έναν θάλαμο του νοσοκομείου, και ο αναπόδραστος νόμος που θέλει την ανθρώπινη ζωή να σφραγίζεται πάντοτε από ένα τέλος, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

Μέσα στο μεγαλύτερο Γενικό Νοσοκομείο της χώρας συμβαίνουν κι άλλα πολλά: οι θάλαμοι και οι διάδρομοι πλημμυρίζουν από ανθρώπους που ξαφνικά συνέρχονται, τα γάντια μολύνονται από άγνωστους μύκητες, τα ασανσέρ εξακολουθούν να μην λειτουργούν, αν και δεν φαίνεται να έχουν κάποια βλάβη: τα πάντα απορρυθμίζονται και όλοι παρακαλούν για μια λύση, παραδομένοι στην αδιάλλακτη ορμή των οιωνών. Ακόμα και απέναντι, στην Εθνική Πινακοθήκη, στον Δρομέα του Βαρώτσου, κατά μήκος των λεωφόρων, η ζωή μοιάζει να ζητάει πίσω τη χαμένη της νομοτέλεια.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Λητώ Αμπατζή, Χάρης Ανδριανός*, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γκιόκας, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ερατώ Καραθανάση, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κοκκίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Χρήστος Λούλης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λυγερή Μητροπούλου, Δώρα Μπάκα*, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Έλλη Πασπαλά, Φοίβος Ριμένας, Γιάννης Σαμψαλάκης

Guests: Νατάσσα Μποφίλιου*, Μάρθα Φριντζήλα*

Μουσικοί επί σκηνής: Ανδρέας Γυφτάκης, Σοφία Ευκλείδου, Bασίλης Mαντζούκης, Γιώργος Πούλιος, Αλέξης Στενάκης, Δημήτρης Τίγκας

* Ο Χάρης Ανδριανός θα συμμετέχει από 22/11/2023 έως 21/01/2024
* Η Δώρα Μπάκα θα συμμετέχει από 8/11/2023 έως 19/11/2023
* Η Νατάσσα Μποφίλιου θα συμμετέχει από 8/11/2023 έως 03/12/2023
* Η Μάρθα Φριντζήλα θα συμμετέχει από 4/12/2023 έως 21/01/2024

Τόπος: Θέατρο REX – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 17.30 και 20.30 και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.

Κωλόκαιρος

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Ο Κωλόκαιρος μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τον περασμένο χειμώνα, επέστρεψε και φέτος στο Θέατρο Χώρα. Στον ρόλο του Σοφοκλή συναντάς τον Στάθη Σταμουλακάτο, ενώ ο συγγραφέας του έργου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος υποδύεται τον Στέλιο. Στο ρόλο της Μαρίας η Βασιλική Διαλυνά και του Μίμη ο Στέλιος Δημόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παλούμπη.

Μια βροχερή ημέρα στο νυχτερινό κέντρο Διυλιστήριο στην Ελευσίνα, ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού, επιστρέφει μετά από 5 χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας και λίγες ώρες πριν από την κηδεία της μητέρας του, ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η απρόσμενη αυτή εμφάνιση προκαλεί αναστάτωση στους κοντινούς του ανθρώπους. Καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν αποκαλύπτονται και φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ήρωες του έργου, φέρνοντάς τους ενώπιον των ευθυνών και των φαντασμάτων τους.

Η λαϊκή ελληνική πραγματικότητα σκιαγραφείται μέσα από τους ήρωες του έργου: αλκοόλ, τσιγάρο, «σκυλάδικα» και λαϊκά τραγούδια, αλλά και πονηριά, συμφέρον, απληστία, αντιφάσεις και αμαρτίες που τους καταδιώκουν. Άνθρωποι με προτερήματα και αδυναμίες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν ρευστό κόσμο,ο οποίος δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία ασφάλεια. Η προκατάληψη απέναντι σε ό,τι είναι έξω από την πραγματικότητα των ηρώων, απέναντι στο διαφορετικό και το καινούργιο, βρίσκει στόχο στο πρόσωπο του Σοφοκλή και ταυτόχρονα γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η ανθρώπινη πλευρά τους, με όλες τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους.

Τόπος: Θέατρο Χώρα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή 21:15.

Εισιτήρια εδώ.

Μαντάμ Μποβαρί

θεατρικές παραστάσεις γι' αυτήν την εβδομάδα Γιώργος Καλφαμανώλης

Η Μαντάμ Μποβαρί του Γκυστάβ Φλομπέρ, σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ παρουσιάζεται στο Θέατρο Αποθήκη, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη να ζωντανεύει επί σκηνής την ιστορία της Έμμας, μιας νέας κοπέλας από την επαρχία, που ονειρεύεται διακαώς την απόδραση της από την μίζερη καθημερινότητα που την περιτριγυρίζει, αναζητώντας τις έντονες συγκινήσεις και τις συναισθηματική εξάρσεις που περιγράφονται στα ρομαντικά μυθιστορήματα που διαβάζει. Ο γάμος της με τον Σαρλ Μποβαρί, έναν αφοσιωμένο και χαμηλών τόνων επαρχιακό γιατρό που την αγαπά πραγματικά, σύντομα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά ιδανικός, βυθίζοντας την Εμμα ακόμα περισσότερο στην πλήξη και την απόγνωση.

Παγιδευμένη σ’ ένα μικροαστικό και μίζερο περιβάλλον, γεμάτο συντηρητικές προκαταλήψεις, απομονωμένη σ έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες, η Εμμα αρνείται να υποταχθεί και να επαληθεύσει τον διακοσμητικό ρόλο που έχουν προδιαγράψει οι άλλοι γι΄ αυτήν και αναζητά καταφύγιο στις χίμαιρές της.

Ανικανοποίητη από την άνυδρη πραγματικότητα που την περιβάλλει, δημιουργεί έναν φανταστικό, εξιδανικευμένο κόσμο γεμάτο πάθη και ηδονές τις οποίες αναζητά λυσσαλέα, σχεδόν εμμονικά. Η ανάγκη της για ανεξαρτησία και αυτό πραγμάτωση την οδηγεί σε μια σειρά τραγικών λαθών, σ έναν δραματικό κατήφορο δίχως τέλος.

«Η Μαντάμ Μποβαρί είμαι εγώ!» είχε δηλώσει με παρρησία ο Φλομπέρ όταν κατηγορήθηκε για προσβολή της θρησκείας και των δημοσίων ηθών, προκειμένου να υπερασπιστεί το έργο του που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του. Το αριστούργημα ωστόσο του Γάλλου συγγραφέα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί ένα ρηξικελευθο κείμενο που ακροβατεί ανάμεσα στην ποίηση και τον ωμό ρεαλισμό και απογυμνώνει τα πατριαρχικά γρανάζια της φαινομενικά αψεγάδιαστης και καθωσπρέπει κοινωνίας.

Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κώστας Βασαρδάνης, Ανδρέας Νάτσιος, Πάρης Θωμόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος.

Τόπος: Θέατρο Αποθήκη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00, Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Τα κατασκευασμένα συμφέροντα

θεατρικές παραστάσεις γι' αυτή την εβδομάδα Ελίνα Γιουνανλή

Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, Τα κατασκευασμένα συμφέροντα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου. Μια εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα, τρελή, κλασική κωμωδία, «μία φάρσα γεμάτη ανδρείκελα», όπως αναφέρεται αμέσως μετά τον τίτλο της, ανεβαίνει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διασκευή του σκηνοθέτη, όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από 6 γυναίκες ηθοποιούς.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χαθίντο Μπεναβέντε, έγραψε, βασισμένος στους χαρακτήρες της commedia dell’arte, μια πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα. Ένα έργο που έναν αιώνα μετά, μοιάζει εντυπωσιακά επίκαιρο.

Παίζουν: Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση.

Τόπος: Θέατρο Τέχνης – Φρυνίχου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.

Plus 2 παραστάσεις που αξίζει να περιμένεις

Συρανό

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις Κατερίνα, Αίας και Ιφιγένεια η εν Ταύροις, τρεις καλλιτέχνες ξαναβρίσκονται για το ανέβασμα του Συρανό του Εντμόν Ροστάν. Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διάσημο έργο του Γαλλικού θεάτρου, με τον Μιχάλη Σαράντη στον ομώνυμο ρόλο και την Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Ρωξάνης και η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου 2023 στο Θέατρο Αλκυονίς.

Συρανό. Το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν ζωντανεύει στη σκηνή με ζωντανή μουσική και τραγούδια, ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση. O κεντρικός ήρωας του έργου, ο ασυμβίβαστος ιππότης και ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη.

Θεωρεί όμως πως εκείνη, δεν θα αισθανθεί ποτέ το ίδιο, μιας και νιώθει άσχημος εξαιτίας της μεγάλης μύτης του, που αποτελεί χρόνια το αντικείμενο χλευασμού του. Την Ρωξάνη πολιορκεί και ο πλούσιος Κόμης Ντε Γκις (Νικόλας Χανακούλας). Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον όμορφο Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια.

Ο Συρανό συμφωνεί με τον Κριστιάν να γίνει η σκιά του, η φωνή και οι λέξεις του, ώστε να τον βοηθήσει να την κατακτήσει. Ουσιαστικά μ΄αυτό τον τρόπο εκφράζει τα δικά του αισθήματα στην αγαπημένη του.

Τόπος: Θέατρο Αλκυονίς

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 24 Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00 και Κυριακή στις 18.00.

Εισιτήρια εδώ.

Τρεις Ψηλές Γυναίκες

Μία παράσταση που κάνει τσεκ στα βασικά κουτάκια των προσδοκιών μας (ερμηνείες, σκηνοθεσία, κείμενο) έρχεται από τις 24 Νοεμβρίου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης Robert Wilson σκηνοθετεί το έργο Τρεις Ψηλές Γυναίκες του Edward Albee, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, με πρωταγωνίστριες τρεις εξέχουσες Ελληνίδες ηθοποιούς, τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου.

Δομημένο γύρω από τα θεμελιακά ερωτήματα του εαυτού και της θνητότητας, το σαρκαστικό έργο του Albee εμπνέεται από τον χαρακτήρα της δικής του μητέρας. Αντιμέτωπη πια με το τέλος του βίου της, περιβάλλεται από δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή του νεότερου εαυτού της.

Με τη γνωστή του, ολιστική διαχείριση του χώρου και του χρόνου, ο Robert Wilson εξιστορεί μαεστρικά το αποτύπωμα το χρόνου, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές αντανακλάσεις που γεννά ο καθρέφτης της ζωής.

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 24 Νοεμβρίου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.