WATCHLIST

8 ταινίες για να γιορτάσεις την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου στον καναπέ σου

Tanweer

Αν είσαι LadyLike fan, ξέρεις πως εδώ αγαπάμε τον κινηματογράφο. Με αφορμή, λοιπόν, την Ημέρα Ελληνικού Κινηματόγραφου, βρίσκουμε έναν ακόμα καλό λόγο για να μιλήσουμε για σινεμά made in Greece.

 

Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «Σινεμά στη γλώσσα μας», το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, σε μια χρονική στιγμή που ένας χώρος πολιτισμού, η κινηματογραφική αίθουσα απειλείται πανευρωπαϊκά. Σκοπός του είναι να φέρει το ελληνικό σινεμά σε κάθε πόλη της Ελλάδος όπου υπάρχει ο φυσικός χώρος για την προβολή του, η κινηματογραφική αίθουσα. Όλες οι ελληνικές ταινίες της περιόδου 2020-23, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, είναι προσβάσιμες με τιμή εισιτηρίου 3€ χάρη στη δράση αυτή, η οποία απευθύνεται σε όλες τις αίθουσες της επικράτειας.

Σήμερα λοιπόν, γιορτάζουμε και εμείς με τη σειρά μας τον ελληνικό κινηματογράφο και σου προτείνουμε 8 ελληνικές ταινίες που μπορείς να βρεις σε online πλατφόρμες, για να γιορτάσεις κινηματογραφικά ακόμα κι από τον καναπέ σου, την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ευτυχία- 2019 (Netflix)

Λίγα χρόνια πριν τον θρίαμβο της Φόνισσας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ενσαρκώνει με μαεστρία στη μεγάλη οθόνη την Ευτυχία Παπαγιανοπούλου. Στην ταινία του Άγγελου Φραντζή παρακολουθούμε τη πολυτάραχη ζωή της Ευτυχίας, καθώς διαμορφώνει την άνοδό της καθώς γίνεται η πρώτη διάσημη Ελληνίδα στιχουργός. Βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της Παπαγιαννοπούλου, η ταινία του Φραντζή, σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη, αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι.

Μικρά Αγγλία- 2013 (Netflix)

Μία ακόμη ελληνική ταινία, η πολυβραβευμένη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, προστέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Netflix και είναι διαθέσιμη στο κοινό της χώρας μας, μόνο.

Η Μικρά Αγγλία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2013 και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, η οποία έγραψε και το σενάριο της ταινίας. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από 2 αδελφές από την Άνδρο, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία λόγω του πλούτου της, οι οποίες αγαπούν τον ίδιο άντρα. Η ταινία γνώρισε εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, ούσα η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς που κυκλοφόρησε και η εμπορικότερη από τις ελληνικές ταινίες. Η ταινία γνώρισε επίσης και κριτική επιτυχία, αποσπώντας 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 7.

Πίσω από τις Θημωνιές- 2022 (Ertflix)

10 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογρἀφου, 6 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2022). Η Ασημίνα Προέδρου  στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, παρουσιάζει ένα κοινωνικό-οικογενειακό δράμα με στοιχεία θρίλερ και σπονδυλωτή δομή, το οποίο αναπτύσσεται μέσα από τις τρεις διαφορετικές οπτικές των 3 κεντρικών χαρακτήρων. Η ταινία Πίσω από τις Θημωνιές διερευνά το πώς μια ολόκληρη κοινότητα μπορεί να διαβρωθεί, να οδηγηθεί στην υποταγή, στο έγκλημα, στη συγκάλυψη και στη συλλογική άρνηση.

Βroadway- 2022  (Ertflix)

Ο Χρήστος Μασσάλας υπογράφει ακόμα μια δυνατή ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και την γυαλάδα των κουστουμιών που μια ομάδα πορτοφολάδων, με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, χρησιμοποιεί για να προσελκύσει θύματα. Στο καινούργιο υπερθέαμα-παγίδα όμως, η χημεία μεταξύ παλαιότερων και άρτι αφιχθέντων συντελεστών της ομάδας προκαλεί παρενέργειες. Θα χρειαστεί η παρέμβαση μιας ομάδας drag queens, η μυστηριώδης εμφάνιση του Χρήστου Πολίτη (ο Γιάγκος Δράκος της Λάμψης που όλοι ξέρουμε), η λάμψη της Ελένης Φουρέιρα, το μπρίο του Λάκη Γαβαλά και η μουσική του Gabriel Yared, για να επέλθει η ισορροπία σε αυτό το, φτιαγμένο από στρας και πολυέστερ, σύμπαν.

Μαγνητικά Πεδία- 2020 (Cinobo)

Με κάτι από το πνεύμα της Before τριλογίας και μπόλικη DIY διάθεση, τα Μαγνητικά Πεδία διαθέτουν ελάχιστο bugdet, αλλά τεράστια καρδιά. O κομίστας Γιώργος Γούσης, κάνει ένα κινηματογραφικό ντεμπούτο που θριαμβεύει τόσο στα βραβεία Ίρις κερδίζοντας 5 βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, όσο και στις καρδιές των απανταχού σινεφίλ.

Γκλόρια Μούντι- 1976 (Cinobo)

Στην πιο προκλητική και σκληρή ταινία του, ο Νίκος Παπατάκης επιτίθεται ανελέητα σε κάθε μορφή εξουσίας και οδηγεί την τότε σύζυγό του, Όλγα Καρλάτου, σε μια μεγαλειώδη και σαρωτικά παροξυσμική ερμηνεία. Ένας σκηνοθέτης γυρίζει μια ταινία για τα βασανιστήρια στην Αλγερία. Η γυναίκα του υποδύεται μια Aλγερινή κρατούμενη. Για να μπορεί να παίξει πιο πειστικά το ρόλο της, υποβάλλεται σε διάφορα βασανιστήρια. Η πραγματικότητα και η μυθοπλασία περιπλέκονται διαρκώς, ώσπου η ζωή της γίνεται μια αδιάκοπη ταπείνωση.

Κυνόδοντας- 2009 (Cinobo)

Ιστορικής σημασίας πλέον για το ελληνικό σινεμά, o Κυνόδοντας έστρεψε το βλέμμα ολόκληρου του πλανήτη στον Γιώργο Λάνθιμο, έφτασε μέχρι τα Όσκαρ κι έγινε η κορωνίδα του ελληνικού weird wave κινηματογράφου. Η ταινία ακολουθεί μια οικογένεια που ζει σε ένα απομονωμένο εξοχικό και εκεί η κατ’ οίκον εκπαίδευση των παιδιών, ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο πατριάρχης της οικογένειας απομονώνει τα 3 έφηβα παιδιά του από τον έξω κόσμο, μαθαίνοντάς τους νέες λέξεις, που αντικαθιστούν ένα ανεπιθύμητο λεξιλόγιο. Μια ταινία – κοινωνικό σχόλιο, που παραμένει άβολη και ταυτόχρονα αστεία, υπογραμμίζοντας την γονική κυριαρχία της ελληνικής οικογένειας, υπό το πρόσχημα της «προστασίας».

Αυτή η Νύχτα Μένει- 1999 (Cinobo)

Τα σκυλάδικα, μικρόκοσμος της επαρχίας. Η Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του ‘90. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενορχηστρώνει μία από τις πιο αισθαντικές ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, με ένα από τα ωραιότερα κινηματογραφικά σάουντρακ. Απλά άχαστη.