8 γλυκά που πρέπει να φας τα Χριστούγεννα στην Αθήνα (εκτός από κουραμπιέδες και μελομακάρονα)
- 10 ΔΕΚ 2025
Τα Χριστούγεννα στο μυαλό μου δεν είναι απλά 2-3 αργίες και μια ακόμα πρώτη μέρα ενός νέου χρόνου. Είναι ένας ολόκληρος μήνας που μπορώ χωρίς συγκεκριμένο λόγο να κυκλοφορώ με πολύ glitter, να πίνω όσο θέλω και φυσικά να τρώω τα πάντα. Ευτυχώς η Αθήνα καλωσορίζει κάθε χρόνο πολύ ευγενικά και με πληθώρα επιλογών, αυτές μου τις ορέξεις για λουκούλλειες εξόδους.
Η Αθήνα τα Χριστούγεννα φοράει μια απ’ αυτές τις φλις κουβέρτες που προσφέρει κάθε concept coffee spot που θέλει να νιώθει ότι είναι στην Ευρώπη και χωράει από κάτω της τα πάντα: φώτα που τρεμοπαίζουν στους δρόμους της, ρούμι και ζεστό κρασί στις κατσαρόλες των μπαρ, μυρωδιές κανέλας και σοκολάτας που ξεπηδούν από κάθε γωνιά, βόλτες σε στολισμένες πλατείες και πάρκα, χορό, κι άλλο χορό, αστραφτερά ρούχα και αξεσουάρ και διάθεση για μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις που άλλοτε θα μας έκαναν να νιώθουμε τύψεις, αλλά τώρα «τις αξίζουμε» με έναν τρόπο μαγικό. Σε αυτό το εορταστικό χωνευτήρι εμπειριών και γεύσεων, έχουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Να μην παρεξηγηθώ- τα αγαπώ. Ωστόσο, ας μην περιοριστούμε γιατί ο γαστρονομικός χάρτης έχει επεκταθεί, οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν ενηλικιωθεί και τα γλυκά που αξίζει να φας τα Χριστούγεννα στην Αθήνα, δεν είναι μόνο αυτά.
Πάμε να σου μάθω τις πιο λαχταριστές γλυκές χριστουγεννιάτικες επιλογές της Αθήνας – πέρα από τα κλασικά. Αυτά είναι 8 γλυκά για να φας τα Χριστούγεννα – εκτός απο κουραμπιέδες και μελομακάρονα!
Η Καμινάδα ή αλλιώς το γλυκό του Δούναβη, είναι ένα street food γλυκό από την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα είναι πλέον ένα «νομαδικό» γλυκό που περιφέρεται σε διαφορετικά μέρη και τα Χριστούγεννα σερβίρεται λαχταριστό σε χριστουγεννιάτικες αγορές και πάρκα. Μπορείς να μάθεις τις ακριβείς τοποθεσίες του στα social media τους. Πρόκειται για γλυκιά ζύμη βουτηγμένη σε ζάχαρη, η οποία στη συνέχεια τυλίγεται σε ξύλινα ρολά για να αποκτήσει σχήμα καμινάδας, σουβλίζεται, καραμελώνεται και στο τέλος βάζεις ό,τι επικάλυψη θες!
Pro Tip: Βάλε στο κέντρο της καμινάδας παγωτό.
Οι τραγανές, μελωμένες δίπλες ή και ξεροτήγανα είναι φοβερά υποτιμημένες. Θεωρώ πώς μελομακάρονο και κουραμπιές έχουν τραβήξει τα φώτα της παράδοσης και της δημοσιότητας και οι δίπλες έχουν αδικηθεί. Για να τις εκτιμήσεις όπως εγώ, δοκίμασε τις χρυσαφένιες, τραγανιστές και φοβερά μελωμένες δίπλες που τηγανίζει εδώ και χρόνια ο Μαστρονικόλας στον Πειραιά.
Μαστρονικόλας, Καραολή Δημητρίου 68, Πειραιάς
Πάνω από έναν αιώνα οι αδερφοί Ασημακόπουλοι λιγώνουν την Αθήνα από το ίδιο ζαχαροπλαστείο στα Εξάρχεια. Στις γιορτές, οι ουρές επιμηκύνονται και ζητούν με ζέση πέρα από τα κλασικά, χριστουγεννιάτικα γλυκά, το φημισμένο γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι.
Αφοι Ασημακόπουλοι, Χαριλάου Τρικούπη 82, Aθήνα
Ο Χρήστος Παλόγλου φτιάχνει μάλλον τα πιο νόστιμα Panettone της πόλης και αυτό οφείλεται στο προζύμι φυσικής ωρίμανσης δυο ετών και στα εξαιρετικά υλικά. Κάθε panettone τοποθετείται σε μία ειδική σακούλα, όπου φυλάσσεται για 60 ημέρες κι έτσι, χάρη στη φυσική ωρίμανση, η ζύμη αγκαλιάζει ζεστά κάθε γευστική επιλογή που τοποθετείται στην κυψελωτή καρδιά του γλυκού, ενώ τα αρώματα βουτύρου και βανίλιας ξεχύνονται με το που κόψεις το πρώτο κομμάτι.
Παλόγλου Ζαχαροπλαστεία, Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, Πειραιάς και Κων. Παλαιολόγου 68, Παλαιό Φάληρο
Το cinnamon roll στο μυαλό μου φωνάζει Χριστούγεννα και περνώντας έξω από το Sol, ακούω (και μυρίζω) κάθε φορά πολλά λαχταριστά, αφράτα, ολόφρεσκα ρολά κανέλας να με παρακαλούν να τα δοκιμάσω. Δεν αντιστέκομαι φυσικά. Το Sol Bake and Coffee το γνώρισα στην Τήνο, θυμάμαι ακόμα τη γεύση του cinnamon roll που δοκίμασα, και εννοείται πως το λιγουρεύτηκα και στην Πραξιτέλους. Στα συν, o vegetarian- vegan προσανατολισμός του καταστήματος.
Sol, Πραξιτέλους 9-11, Aθήνα
H φημισμένη boulangerie PAUL, η ιστορική διαδρομή της οποίας ξεκινά στο Παρίσι το 1889, έχει εδραιωθεί παγκοσμίως για τις γεύσεις της και τη γαλλική εσάνς που σε ταξιδεύει κάθε φορά που επισκέπτεσαι έναν από τους φούρνους της αλυσίδας. Αφού λοιπόν πεις Joyeux Noël, ετοιμάσου να χαθείς ανάμεσα στις άπειρες επιλογές γεύσεων των ολόφρεσκων macarons, αλλά και των χριστουγεννιάτικων κορμών (βγαίνουν και σε ατομική εκδοχή- έτσι για τον δρόμο) που εξαντλούνται στο άψε σβήσε.
Paul Bakery, Πανεπιστημίου 10, Αθήνα
Το Feyrouz ιδρύθηκε το 2014 από μια 5μελή οικογένεια. Πήρε το όνομά του από την πιο διάσημη Λιβανέζα τραγουδίστρια, αλλά βασικά από τη μητέρα και μαγείρισσα του μαγαζιού, τη Feyrouz- Ελένη. Εδώ, η λεβαντίνικη παράδοση συναντά την Αθήνα και τα Χριστούγεννα, η γαστρονομική τους αυτή συνύπαρξη μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη Μέση Ανατολή και τα ταψιά της Ελένης. Λαχταριστό καζαν ντιπί, μπακλαβάς και άλλα ανατολίτικα γλυκά ταψιού θα σου σπάσουν τη μύτη (και σίγουρα τη δίαιτα). Αξίζει κάθε μπουκιά.
Feyrouz, Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, Αθήνα
Κλείνω με το αγαπημένο των παιδικών μου χρόνων- το τσουρέκι από τα Γιούλια. Το ζαχαροπλαστείο αυτό έχει ιστορία 80 ετών, από τότε που ένας Μικρασιάτης, ο κύριος Βαγγέλης, χρησιμοποίησε τις παραδοσιακές πολίτικες συνταγές που έφερε μαζί του. Αρωματικό τσουρέκι, γλυκά του κουταλιού, γαλακτομπούρεκο και τραγανό φύλλο μπακλαβά. Το όνομα, προέρχεται από το χαϊδευτικό που είχε βγάλει ο κύριος Βαγγέλης στη σύζυγό του: «Τα Γιούλια» την έλεγε κι έτσι και μετονόμασε το ζαχαροπλαστείο, προς τιμήν της όταν γέννησε το πρώτο τους παιδί. Κι εδώ θα χρειαστεί να περιμένεις στην ουρά, αλλά θα φας το πιο αφράτο και νόστιμο τσουρεκάκι της πόλης. Πολύ νόστιμη επιλογή και η βασιλόπιτα τσουρέκι που θα βρεις εδώ.
Τα Γιούλια, Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία