ΣΠΙΤΙ

8+1 μύθοι που διαδίδονται συχνά για την υγεία των παιδιών

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει ιδέες και λύσεις για τα σημαντικότερα θέματα στη σχέση σας με το παιδί σας, τη μητρότητα και το σπίτι.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποίοι διαδίδονται στους νέους γονείς από συγγενείς, φίλους ή και κάποιες φορές από επαγγελματίες υγείας. Διαβάστε μερικούς από αυτούς, όπως τους παραθέτει στο www.paidiatros.com ο Παιδίατρος κ. Ανδρέας Ρουσουνίδης.

Μύθος 1: Ο πυρετός κάνει κακό στο παιδί σας

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος και εκτός εάν είναι πολύ υψηλός (>41,5ºC) είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο ή άλλα προβλήματα. Ακόμα και οι πυρετικοί σπασμοί είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνοι. Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια, αλλά σημάδι ότι το παιδί σας πολεμά την αρρώστια, γι’αυτό και δεν χρειάζεται να δίνουμε αντιπυρετικό σε χαμηλό πυρετό (<38,3ºC).

Μύθος 2: Το παιδί χρειάζεται πολυβιταμίνες

Υπολογίζεται ότι 25-50% των παιδιών λαμβάνει σε κάποια φάση της ζωής τους πολυβιταμίνες. Αυτό δεν είναι απαραίτητο σε παιδιά που τρώνε κανονικά, ακόμη και αν το παιδί είναι επιλεκτικό στο φαγητό του. Οι πολυβιταμίνες δεν θα «ανοίξουν την όρεξη» του παιδιού σας, ούτε θα το κάνουν να νιώσει καλύτερα.

Μύθος 3: Κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις από τη μύτη σημαίνει ιγμορίτιδα και χρειάζεται αντιβίωση

Αυτό συνήθως δεν ισχύει. Πολλές ιώσεις (π.χ. κρυολόγημα,γρίπη) προκαλούν κατά την πορεία τους πρασινωπές εκκρίσεις και όπως είναι γνωστό, η αντιβίωση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στις ιώσεις.

Μύθος 4: Για τους κολικούς φταίει το…

Ξένο γάλα, η διατροφή της μητέρας, ο αέρας από το μπιπερό, αλλεργία…Η αιτία των κολικών είναι άγνωστη. Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα γιατρέψουν τους κολικούς. Μπορείτε να δοκιμάσετε ζεστά μπάνια, μασάζ στην κοιλιά, ρυθμικούς ήχους, βόλτα, τσάι και αν τίποτα δεν βοηθά είναι εντάξει να αφήσετε το παιδί να κλάψει για λίγο. Οι κολικοί πάντα περνούν από μόνοι τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο παιδί σας.

Μύθος 5: Φταίει το ότι βγάζει δόντια για…

Υψηλό πυρετό, διάρροια, εμέτους, εξάνθημα της πάνας.

Μύθος 6: Όχι γάλα στο παιδί όταν κάνει εμετούς και διάρροιες

Αυτό σύμφωνα με νέες έρευνες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρίας είναι λάθος, εκτός και αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα. Απεναντίας, οι πρωτεΐνες του γάλακτος βοηθούν το έντερο να ανακάμψει.

Μύθος 7: Ο υψηλός πυρετός, ο βήχας, η αμυγδαλίτιδα χρειάζονται αντιβίωση για να αντιμετωπισθούν

Συχνότερες αιτίες υψηλού πυρετού, βήχα και αμυγδαλίτιδας σε όλες τις ηλικίες είναι οι ιοί. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στις ιώσεις. Τα αντιβιοτικά βοηθούν μόνο στην αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο και αυτό είναι αδύνατο να διαγνωσθεί μόνο κοιτάζοντας το με το μάτι. Χρήσιμο είναι να γίνεται η ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου από το φάρυγγα του παιδιού (Strep test).

Μύθος 8: Tα αντιβιοτικά θα κάνουν το παιδί με γρίπη, κρυολόγημα, ίωση να νιώσει καλύτερα συντομότερα

Μύθος 9: Η κορτιζόνη κάνει κακό στα παιδιά

Όταν πολλοί γονείς ακούσουν από τον παιδίατρο ότι το παιδί τους πρέπει να πάρει κορτιζόνη, ανησυχούν για τις επιπλοκές που άκουσαν από το συγγενή ή το γείτονα. Η κορτιζόνη (στεροειδή), είτε σαν εισπνεόμενη ή σαν σιρόπι ή ενέσιμη, είναι χρήσιμο φάρμακο. Όταν χορηγείται για μικρό διάστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, δεν δημιουργεί προβλήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εξηγούνται στους γονείς οι πιθανές επιπλοκές.

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Ραγίζει καρδιές! Ένα μικρό αγόρι παρακαλούσε τη μητέρα του να το αφήσει να πεθάνει – Για τον πιο συγκινητικό λόγο…

Nτόπινγκ σε παιδιά που αθλούνται: Γονείς προσοχή!