ΤΑΙΝΙΕΣ

7 ταινίες για τους Προέδρους των ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο. Ήγγικεν η ώρα

Μετράμε τον χρόνο αντίστροφα για τις αμερικανικές εκλογές και ευχόμαστε να μην δούμε το αποτέλεσμα της προηγούμενης φοράς. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, όλα δείχνουν ότι ο Joe Biden θα είναι ο μεγάλος νικητής κι εμείς σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας.

Το πολιτικό σύστημα της Αμερικής απέχει παρασάγγας από το δικό μας, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σειρά “House of Cards” που μου ξεστράβωσε λίγο για το πώς λειτουργεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μπορεί να μην τελείωσα τη σειρά αλλά έμαθα ένα δυο πράγματα. Οι παρακάτω ταινίες όμως μου έδειξαν και τις προσωπικότητες γνωστών Προέδρων. Δυστυχώς, δεν θα βρεις στη λίστα το «Μόνος Στο Σπίτι», που ήταν η ταινία στην οποία συμμετείχε ο Donald Trump, τωρινός Πρόεδρος των Η.Π.Α. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ που ακολουθούν ήταν (οι περισσότεροι τουλάχιστον) άνθρωποι που προσέφεραν και καλά.

Lincoln (2012)

Ίσως η πρώτη ταινία που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για Προέδρους των Η.Π.Α. Βοηθά σίγουρα και η συγκλονιστική ερμηνεία του Daniel Day Lewis, καθώς και η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Abraham Lincoln. Ο Steven Spielberg απεικονίζει καλλιτεχνικά τη ζωή του 16ου Προέδρου των Η.Π.Α., ο οποίος κατήργησε τη δουλεία και ενίσχυσε τη δημοκρατία.

Frost/Nixon (2008)

Το ιστορικό δράμα του Ron Howard, που βασιζεται στο θεατρικό του Peter Morgan, επικεντρώνεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του David Frost, ενός Βρετανού παρουσιαστή talk show (Michael Sheen) και του Richard Nixon (Frank Langella). Μερικά χρόνια μετά την παραίτησή του, ο Nixon θέλει να διορθώσει τη φήμη του δίνοντας συνέντευξη στον Frost. Τελικά όμως ηττείται από τις πνευματώδεις ερωτήσεις του παρουσιαστή και παραδέχεται τα λάθη του.

Hyde Park on Hudson (2012)

Το ιστορικό δράμα, με στοιχεία κωμωδίας σκιαγραφεί τη σχέση της Margaret Daisy Suckly με τον ξάδερφό της Πρόεδρο Franklin D Roosevelt, τον οποίο υποδύεται ο Bill Murray ως έναν χαρισματικό ηγέτη αλλά και έναν μελαγχολικό άντρα. Μία ταινία που συνδυάζει εκείνη την πολιτική περίοδο με μία ερωτική ιστορία.

The Butler (2013)

Μία πολύ ιδιαίτερη ταινία που δείχνει τη ζωή ενός μπάτλερ, που υποδύεται μαγικά ο Forest Whitaker και υπηρετεί στον Λευκό Οίκο επί δεκαετίες. Από τον Πρόεδρο Eisenhower μέχρι τον Barack Obama. Μέσα από τη ζωή του μπάτλερ Cecile Gains, το κοινό παρακολουθεί τις αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία. Από το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων μέχρι το σήμερα. Αρκετοί Πρόεδροι των ΗΠΑ σε μία ταινία.

JFK (1991)

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Oliver Stone έφτιαξε μία ταινία που κάνει focus στη δολοφονία του Προέδρου John F. Kennedy και τις συνωμοσίες γύρω από τον θάνατό του. Ο δικηγόρος Jim Garrison (Kevin Costner), ερευνά τις θεωρίες.

London Has Fallen (2016)

Το Λονδίνο Έπεσε και σε μία προσπάθεια εκδίκησης, τρομοκράτες επιτίθενται σε ένα γκρουπ αρχηγών κρατών στο Λονδίνο. Ο πράκτορας Mike Banning επιστρέφει (μετά το «Ο Όλυμπος Έπεσε») για να σώσει τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Μάς λαμβάνει ο Gerard Butler;

Όλες οι Γυναίκες του Προέδρου (1998)

Στο κέντρο της ταινίας βρίσκεται η προεδρική εκστρατεία του Bill Clinton, το 1992. Εδώ έχει το όνομα Jack Stanton, αν και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε γραφτεί για τον Clinton. Ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Σήμερα, το λέμε σεξουαλική παρενόχληση.