LIFE

7 συμβουλές προσαρμογής στη νέα δουλειά σου

Βρήκες δουλειά; Άλλαξες δουλειά; Καταρχάς, συγχαρητήρια. Κατά δεύτερον, είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη νέα σου επαγγελματική πορεία, εκμεταλλευόμενη στο μεγαλύτερο βαθμό τα ατού που σου δίνει αυτή η ευκαιρία; Σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρη, σου δίνουμε μερικά χρήσιμα tips!

1. Ξεκίνα με τη σκέψη ότι δεν είσαι ούτε ο πρώτος άνθρωπος, ούτε και το τελευταίος, που ξεκινάει κάτι καινούργιο. Είναι λογικό να έχεις άγχος. Είναι, όμως, και παράλογο να μην το διαχειριστείς με δημιουργικό τρόπο και προς όφελός σου.

 

2. Χαμογέλα. Αλλά όχι πάρα πολύ. Να είσαι προσηνής και φιλική, αλλά όχι υπερβολικά. Αλλιώς, μπορεί να δώσεις στους γύρω σου, τους οποίους ακόμα δε γνωρίζεις, ένα μήνυμα για σένα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς οι πολύ χαμογελαστοί άνθρωποι εκλαμβάνονται συχνά ως χαζοχαρούμενοι ή υποκριτές. Δε θέλεις να σου συμβεί κάτι τέτοιο.

3. Να ενταχθείς δυναμικά στην “ώρα του καφέ”. Αν βγαίνει εκτός κτιρίου κάποιος συνάδελφος για να πάρει καφέ, συνόδευσέ τον. Ή μπες στην κουζίνα να ετοιμάσεις τον καφέ σου την ώρα που είναι εκεί. Φυσικά και δε θα γίνεις αδιάκριτη, αν δεις ότι οι παρευρισκόμενοι συνάδελφοι π.χ. συζητάνε χαμηλόφωνα κάτι προσωπικό. Μη φοβηθείς, όμως, να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να πιάσεις κουβεντούλα.

 

4.  Κάνε την έρευνά σου και προσαρμόσου στα χούγια των συναδέλφων. Π.χ. αν βλέπεις ότι κάνουν διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό, κι εφόσον θέλεις να τους γνωρίσεις καλύτερα, μη διστάσεις να τους κάνεις παρέα. Δε χρειάζεται να τους γίνεις βδέλλα, μια χαλαρή πρώτη προσέγγιση, όμως, συνιστάται ανεπιφύλακτα. Την επόμενη φορά που θα πάνε για φαγητό, θα στο πουν οι ίδιοι.

5. Προθυμοποιήσου να βοηθήσεις τον συνάδελφο, ακόμα κι αν δεν στο ζητήσει. Είναι δείγμα καλής θέλησης και καλού χαρακτήρα. Πρόσεξε, φυσικά, μην πέσεις στην παγίδα της “θυματοποίησης” και αποτελέσεις το νέο, αγαπημένο στόχο των συναδέλφων που αρέσκονται στο να φορτώνουν όλη τη δουλειά στον πιο φιλότιμο του γραφείου. Σε κάθε περίπτωση, λίγη καλή διάθεση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

6. Μείνε μακριά από τα κουτσομπολιά. Σε περίπτωση που κάποιος κακολογεί κάποιον άλλο μπροστά σου, ‘κάνε τον Κινέζο’. Μην τοποθετηθείς υπέρ ή εναντίον κάποιου, γιατί δε μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς ποια είναι η φύση των σχέσεων των υπολοίπων, ούτε τις ισορροπίες που κρατιούνται εντός του εργασιακού χώρου.

 

7. Βάλε τα όριά σου. Σε όλα τα επίπεδα. Από το να μη σου δανείζονται χωρίς επιστροφή τα στιλό σου μέχρι το ότι η συγκεκριμένη θέση πάρκινγκ σού έχει παραχωρηθεί από τη δουλειά για να παρκάρεις εσύ και όχι κάποιος άλλος συνάδελφος. Φυσικά και δε χρειάζεται να γίνεις στριμμένη. Προφανώς και θα δεχθείς με χαρά υποδείξεις από ανθρώπους που ξέρουν να σου πουν τι θα κάνεις, με σκοπό να διευκολυνθείς στη δουλειά. Τα όρια, όμως, χρειάζονται παντού.

Σιδεροκέφαλη!