7 προτάσεις για κρασί και τσιμπολόγημα μετά τα ψώνια των γιορτών
- 17 ΔΕΚ 2025

Επειδή με ρωτήσατε (ποτέ κανείς), ο Δεκέμβριος είναι ο αγαπημένος μου μήνας γιατί κάνω ό,τι αγαπώ περισσότερο σε αυτή την πλάση: α) πάω για κρασί σε όλα τα wine bars της γειτονιάς και ιστορικού τριγώνου, β) ψωνίζω δώρα για όσους αγαπώ και νοιάζομαι, γ) κάνω μαραθωνίους binge watching στον καναπέ με πιτζάμες και δ) βρίσκομαι σε μεγάλα κι εορταστικά τραπέζια με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου. Το κρασί το συνδυάζω με τα ψώνια μου γιατί είναι και πολλά τα secret Santa φέτος.
Τα δικά μου αγαπημένα στέκια για κρασί είναι το Επτά Μάρτυρες (που έχει βάλει το χεράκι του και ο Romain Gavras και μόνο εκεί θα δοκιμάσετε το Fùa, το κρασί που βγάζει η ομάδα του Loggia, το σιφνιό βιολογικό ασύρτικο, που φτιάχνουν σε συνεργασία με το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου) στον Νέο Κόσμο, μέχρι το Materia Prima στο Παγκράτι, το Gamay στα πρώην εναλλακτικά/ νυν ιδανικά για φασαιοπεσίματα Εξάρχεια. Αλλά αυτά τα έχω γράψει κι εδώ. Αυτά τα 7 wine bars είναι ιδανικά για να τα συνδυάσετε και με τα χριστουγεννιάτικα ψώνια για το εορταστικό τραπέζι.
Junior does Wine: Στο νούμερο 5 της Μαιάνδρου ξέρουν από καλό κρασί και ψιψιψόνια όλο το χρόνο
Αν μένεις Καισαριανή, Ζωγράφου, Ιλίσια, είναι το στέκι σου. Αν απλά σου αρέσει το καλό κρασί και ένα περιβάλλον που να μη χρειάζεται να το παίζεις φασαίος που ζυμώνει το δικό του ψωμί, επίσης το Junior does Wine είναι το στέκι σου. Χωράει λίγους (ή και περισσότερους αν ο καιρός είναι στα πάνω του) και καλούς. Τον Δεκέμβρη ξέρεις ότι μόλις ανοίξεις αυτή τη χαρακτηριστική κόκκινη πόρτα, σε περιμένει το τέλειο βράδυ. Πάρε ένα ωραίο ροζέ (και μικρών παραγωγών θα βρεις και κάτι ισπανικά που εκτιμώ ιδιαίτερα) και ζήτα το πλατώ τυριών με καλαθάκι Λήμνου. Θα με θυμηθείς.
Wine is fine: Στη Βύσσης τα γαλλικά vibes είναι σαν το κρασί τους, cool
Δεν χρειάζεται κράτηση. Και επειδή σίγουρα θα κατέβεις Ερμού και Σύνταγμα για ψώνια, ξέρω ότι θα πεινάσεις. Λατρεύω τα λευκά τραπεζομάντηλα σχεδόν όσο το κρασί τους. Και αν σου αρέσουν τα φυσικά κρασιά, είσαι στον παράδεισο. Το ψωμί τους είναι από το Τρομερό Παιδί και το βούτυρό τους απλά έπος. Ελπίζω να σου αρέσει η γαλλική μηλόπιτα γιατί η tarte tatin τους είναι μάλλον η καλύτερη στην Αθήνα. Chef και ένας από τους ιδιοκτήτες είναι ο Σταύρος Χρυσαφίδης και οι άλλοι 2 ιδιοκτήτες είναι Γάλλοι. Οπότε σίγουρα το κρασί που θα σου προτείνουν, είναι πολύ καλό.
Αν δεν βρεις τραπέζι, τσέκαρε εδώ για κοντινές επιλογές (ναι, αγαπάμε τα wine bars στο LadyLike).
Τανίνη Αγάπη μου: Το μέρος που θα ζητήσεις Γαϊδουριά να πιείς και κανείς δεν θα παραξενευτεί
Ο ναός για καλό κρασί και σουσού των Εξαρχείων. Ο κατάλογός τους είναι ανεξάντλητος, ζήτα τοπικές ποικιλίες για να μην περάσει ένα μισάωρο μέχρι να αποφασίσεις. Κάνουν και σεμινάρια γευσιγνωσίας και διοργανώνουν ομαδικά wine tastings. Αν ψάχνεις κρασιά βιολογικά και βιοδυναμικά για δώρα σε φίλους που λατρεύουν το κρασί, στην κάβα τους θα τα βρεις. Έχουν πάνω από 100 διαφορετικές ετικέτες από όλες τις ελληνικές ποικιλίες, με έμφαση στα φυσικά κρασιά από βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες. Μαγειρεύει η Μαρία Κοφίτσα και καλό θα ήταν να μην πας χορτάτη/χορτάτος. Είναι εξαιρετική μαγείρισσα.
Drupes: Στο Κουκάκι αν σε βγάλει ο δρόμος, επιβάλλεται μια στάση
Να ζητήσεις Κτήμα Μπριντζίκη ή ένα Ripasso (και να πάρεις για το σπίτι το Pet Nat του Buglioni γιατί γιορτές έρχονται, να έχεις ένα καλό κρασί εύκαιρο). Θα φας παραπάνω από ένα τσιμπητό μπρουσκετίνι γιατί το ψωμί τους είναι από το φούρνο του Τάκη (βασικά, το μαγαζί το τρέχουν οι γιοι του). Είναι η αγαπημένη spritzeria της μισής Αθήνας (και των τουριστών που ψάχνουν στο Google Maps που είναι η Ζήτρου) αλλά θα βρεις καλό κρασί.
Gigifioggos: Αν κάνεις τα ψώνια σου στο Περιστέρι, ξέρεις πού θα κάνεις μια στάση για μια γουλιά
Αυτό το wine bar μοιάζει να ανήκει σε άλλη εποχή και χώρα. Έχει άπειρες επιλογές τσίμπι-τσίμπι στα τραπέζια του Τζίτζι και κάνουν και ειδικό εορταστικό μενού για την Πρωτοχρονιά. Έχουν κρασιά από Χιλή, αυτά να δοκιμάσεις.
ΚεΔρος: Μετά τα ψώνια στα μαγαζιά της Κυψέλης, στη Δροσοπούλου για Ξινόμαυρο
Κρασί από ψαγμένους έλληνες παραγωγούς; Check. Πρώην παπουτσάδικο που έγινε wine bar με πρόσοψη που έχει επιμεληθεί ο Soteur; Check. Xορτόπιτες από τη Νάξo; Check. Από το Πάνω Κουφονήσι με αγάπη για την Κυψέλη. Είναι το στέκι που έψαχνες.
Son: Λόγος να πας στην Ηλιούπολη
Στα νότια αδελφές μου, στα νότια. Wine bar bistro, με ανοιχτή κουζίνα, με 50 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Ελευθερίου Βενιζέλου 197 είναι η διεύθυνση που ψάχνεις, trust me.