DECO

7 πράγματα που κάνουν το σπίτι σου να δείχνει ακατάστατο (ενώ δεν είναι)

Unsplash

Πόσες φορές αισθάνεσαι μία διάχυτη αταξία στον χώρο σου, ενώ ουσιαστικά μόλις καθάρισες; Και εκείνη τη στιγμή αναρωτιέσαι γιατί το σπίτι σου δεν μοιάζει με τα σπίτια σε εξώφυλλα περιοδικού. Είμαι σίγουρη ότι σου έχει τύχει πολλές φορές. Και αυτό επειδή το μυαλό σου δεν πάει στην πραγματική πηγή του κακού. Οι μικρές αλλά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, κάνουν τον χώρο σου να φαίνεται αχούρι, χωρίς ουσιαστικά να είναι.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες λεπτομέρειες σπίτι σου που καταστρέφουν την αρμονία και την τάξη. Ήρθε η ώρα να τις ξεφορτωθείς. Ήρθε η ώρα να κάνεις αλλαγές στους χώρους σου, για να επαναφέρεις την αρμονία.

Εμφανή καλώδια

Σίγουρα η ύπαρξη καλωδίων στους τοίχους και τα πατώματα του σπιτιού σου είναι μία συνηθισμένη εικόνα. Λογικό, αφού χωρίς καλώδια δεν λειτουργεί τίποτα. Ωστόσο, όπως είπα, τα μάτια σου έχουν συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτήν την εικόνα, που δεν σκέφτεσαι ότι ίσως κάνουν το σπίτι να φαίνεται ακατάστατο. Η λύση είναι να τα κρύψεις πίσω από έπιπλα, να τα συγκεντρώσεις σε σωλήνα καλωδίων ή σε πηχάκια από γυψοσανίδα.

Μπουκαλάκια από προϊόντα που είναι μισογεμάτα

Ένα μάτσο από μικροσκοπικά μισογεμάτα μπουκαλάκια φαίνονται δέκα φορές πιο ακατάστατα. Σίγουρα έχεις αρκετά από αυτά στο μπάνιο ή στο δωμάτιο, τα οποία δεν μπορείς να ξεφορτωθείς. Ωστόσο, μπορείς να τα ομαδοποιήσεις σε μία ωραία πιατέλα ή σε ένα ωραίο καλαθάκι και αυτόματα θα δείχνουν λιγότερο ακατάστατα.

Διάσπαρτα πράγματα στον πάγκο της κουζίνας σου

Τα πολλά αντικείμενα στον πάγκο της κουζίνας τείνουν να δείχνουν ακατάστατα. Και θα μου πεις, «Μα, χρησιμοποιώ και την καφετιέρα και την τοστιέρα και τα καρυκεύματα και τα κουτάκια με τη ζάχαρη και τον καφέ και τον βραστήρα και και και..». Ωστόσο, επίλεξε να έχεις στον πάγκο της κουζίνας μόνο τα απαραίτητα. Τα υπόλοιπα αποθήκευσέ τα στα ντουλάπια της κουζίνας για όποτε τα χρειαστείς.

Υπερβολικά πολλά μαξιλάρια και ριχτάρια

Ένα φαινομενικά ακατάστατο σπίτι, συνήθως έχει πεταμένα μαξιλάρια από δω κι από κει αλλά και πολλά αχρείαστα ριχτάρια. Για τη δική σου γαλήνη και ηρεμία, λοιπόν, καλό θα ήταν να περιορίσεις τα συγκεκριμένα διακοσμητικά που μπορεί να βρίσκονται στον καναπέ, στο κρεβάτι σου, ακόμα και στην καρέκλα σου. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλεις το σπίτι σου cozy. Μπορείς, όμως, να βολευτείς και με λιγότερα ρε παιδί μου. Παν μέτρον άριστον.

Μικρά διακοσμητικά

Εδώ μιλάμε για αυτά τα μικροσκοπικά διακοσμητικά που αγόρασες απλά και μόνο επειδή ήταν φθηνά και χαριτωμένα. Δεν είχες κανέναν λόγο να το κάνεις και καμία σκέψη για το πού μπορεί να ταιριάζουν. Γενικά, δείχνουν ωραία ως τελική πινελιά σε βιβλιοθήκη ή μία σύνθεση. Όμως όταν τοποθετούνται μεμονωμένα, το μοναδικό πράγμα που καταφέρνουν είναι να δείχνουν το σπίτι σου ακατάστατο.

Έπιπλα που είναι είτε πολύ μικρά είτε πολύ μεγάλα για τον χώρο σου

Το μέγεθος ενός χώρου, καθορίζει ταυτόχρονα και το μέγεθος των επίπλων. Αυτά τα δυο πρέπει να συμβαδίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χώρος σου θα φαίνεται αλλόκοτος δημιουργώντας παράλληλα αισθήματα ακαταστασίας.

Είναι, επομένως, αρκετά σημαντικό να υπολογίζεις το μέγεθος των δωματίων, πριν προβείς σε αγορά επίπλων. Το υπερβολικά φορτωμένο με έπιπλα δωμάτιο ή το υπερβολικά άδειο είναι δυο άκρα που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: Ακατάστατο σπίτι.

Ανοργάνωτα βιβλία και περιοδικά

Ναι, οκέι. Τα βιβλία και τα περιοδικά είναι μία σούπερ και φθηνή ιδέα για διακόσμηση. Ωστόσο, δεν φαίνονται ωραία όταν βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο, χωρίς καμία συνοχή. Επίλεξε στρατηγικά μία στοίβα από γουστόζικα βιβλία ή/και περιοδικά, βάλ’τα το ένα πάνω στο άλλο και τοποθέτησέ τα σε μέρος που να ταιριάζουν. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις και έξτρα διακοσμητικά για πιο ωραίο αποτέλεσμα.

Εάν διαθέτεις βιβλιοθήκη, τότε το αποτέλεσμα θα βγει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Σε διαφορετική περίπτωση, τα βιβλία θα φαίνονται ξεχασμένα πάνω σε τραπέζια, πάγκους και γραφεία.