ΙΣΤΟΡΙΑ

7 ιστορικά πρόσωπα που δεν ήξερες ότι είναι γκέι

Lefteris Pitarakis/AP Images

Το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει τεθεί στην Ελλάδα σε δημόσια διαβούλευση. Θα δεις τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σε τίτλους της επικαιρότητας τις λέξεις «ομόφυλα ζευγάρια» κι ενώ θέλεις να πιστεύεις ότι η κοινωνία θέλει και θα πάει μπροστά στα ζητήματα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ακούγονται πάντα και οι απόψεις περί προοδευτικότητας, που απειλεί να καταστρέψει παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Για ποιες παραδόσεις μιλάμε όμως; Η ομοφυλοφιλία δεν ήταν εδώ από την αρχή του ανθρώπινου γένους; Ναι. Κι αυτά τα ιστορικά πρόσωπα, που θεωρείται πως ήταν γκέι, μάλλον το αποδεικνύουν.

Οι ιστορικοί έχουν κατά καιρούς καταπιαστεί με τη σεξουαλικότητα προσώπων της ιστορίας, πρόσωπα για τα οποία μπορεί να έμαθες στο σχολείο, αλλά κανείς δεν θέλησε να σου αναφέρει τη σεξουαλικότητά τους. Αυτά είναι 7 ιστορικά πρόσωπα που δεν ήξερες ότι είναι γκέι.

Leonardo da Vinci

ιστορικά πρόσωπα γκέι AP Images

Το βιβλίο του Walter Isaacson, με τίτλο Leonard da Vinci: The Biography, έδειχνε ότι ο διάσημος καλλιτέχνης ζούσε ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος άντρας στη Φλορεντία του 15ου αιώνα. Το κείμενο, που βασιζόταν στις χιλιάδες σελίδες των ημερολογίων που κρατούσε ο da Vinci, έδειχνε ότι είχε μία σειρά από νεαρούς άντρες που τον συντρόφευαν.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες περί σοδομισμού. Ο καλλιτέχνης είχε κατηγορηθεί 2 φορές δημόσια για ομοφυλοφιλικό σεξ και του απαγόρευσαν να ζει με τον νεαρό προστατευόμενό του, λόγω της «άσωτης ζωής που έκανε» στο πλευρό του ζωγράφου. Στα γραπτά του επαναλάμβανε την έλξη του στους άνδρες και τη σχεδόν απέχθειά του για το σεξ με γυναίκες.

Florence Nightingale

Εκτός από «μητέρα της σύγχρονης νοσηλευτικής», η Florence Nightingale είχε επίσης ερωτευτεί με πάθος 3 γυναίκες στη ζωή της, σύμφωνα με το ιστορικό βιβλίο του 1993 Twelve Lesbians Who Changed the World. Μεταξύ των γυναικών που αγάπησε φημολογείται ότι ήταν και η ξαδέλφη της, Marianna Nicholson. Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο, η διάσημη Βρετανίδα ήταν τόσο ερωτευμένη με τη Marianna, που προσποιούνταν ότι ήταν ο αδερφός της, ο Henry, προκειμένου να βρίσκεται μαζί της και να αποφύγει τις επικρίσεις των άλλων.

Η Nightingale δεν παντρεύτηκε ποτέ και θεωρείται ότι είχε σχέσεις επίσης με τη θεία της, Mai και την ξαδέλφη της, Hilary.

Selma Lagerlöf

AP Images

H πρώτη γυναίκα που πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909, ήταν λεσβία. Το 1992 τα γράμματά της στην σύντροφό της, επίσης συγγραφέα Sophia Elkan, έγιναν βιβλίο με τίτλο που μεταφράζεται κάπως έτσι από τα σουηδικά στα ελληνικά: «Μου μαθαίνεις να είμαι ελεύθερη».

Οι 2 γυναίκες ξεκίνησαν τη σχέση τους το 1894 κι έμειναν μαζί ως τον θάνατο της Elkan το 1921. Σε ένα από τα γράμματά της προς εκείνη η Selma γράφει: «Σε έχω μαζί μου παντού, σε βλέπω, σε ακούω και ζω μαζί σου. Όταν δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό πια, θα σε λαχταρώ».

William Shakespeare

ιστορικά πρόσωπα γκέι Matt Dunham, File/AP Images

Η ιδέα ότι ο πιο διάσημος Βρετανός συγγραφέας ήταν queer θεωρείται αμφιλεγόμενη, αλλά πολλοί ιστορικοί συνηγορούν σε αυτό. Αυτή την ιδέα έχει αποδεχτεί και ο κορυφαίος Βρετανός ηθοποιός Ian McKellen, που είχε πει σε συνέντευξή του: «Θα έλεγα ότι ο Shakespeare κοιμόταν με άντρες. Στον Έμπορο της Βενετίας, που επικεντρώνεται όχι μόνο στο πώς ο κόσμος φέρεται στους Εβραίους, αλλά και στους γκέι, έχει ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ ενός γηραιού άντρα, ενός νεαρού άντρα και μίας γυναίκας.

Και η πολυπλοκότητα των κωμωδιών του με το cross – dressing και τις μεταμφιέσεις είναι πολύ έντονη. Ο Shakespeare προφανώς απολάμβανε το σεξ τόσο με άντρες όσο και με γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Shakespeare Company, είχε εξηγήσει το 2017 ότι από τα 154 σονέτα του Shakespeare που εκδόθηκαν το 1609, τα 126 απευθύνονταν σε άντρες εραστές του. Επιπλέον ο πρόεδρος του Shakespeare Birthplace Trust, Stanley Wlles, σχολίασε το 2016 ότι «Όταν ένας ποιητής γράφει ποιήματα αγωνιώδους και ακαταμάχητης σεξουαλικής ειλικρίνειας, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη (και ταυτόχρονα όνομα) Will, 13 φορές στο Σονέτο 135, δεν είναι παράλογο να συμπεράνουμε ότι γράφει βιωματικά».

Roberta Cowell

Ήταν πιλότος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και οδηγός αγώνων. Ήταν μία από τους πρώτους ανθρώπους που έκαναν επέμβαση φυλομετάβασης. Η τρανς γυναίκα πέρασε 5 μήνες σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία. Το 1951 οι χειρούργοι Sir Harold Gillies και Ralph Millard, ανέλαβαν την επέμβαση για τη φυλομετάβασή της.

Βασιλιάς Ριχάρδος ο πρώτος

Ο Άγγλος βασιλιάς, φημολογείται ότι είχε μία σκανδαλώδη ερωτική σχέση με τον βασιλιά Φίλιππο τον δεύτερο της Γαλλίας. Ο γραμματέας του έγραψε ότι οι 2 τους «έτρωγαν κάθε μέρα στο ίδιο τραπέζι από το ίδιο πιάτο και δεν χωρίζονταν ούτε τη νύχτα στο κρεβάτι». Ο Ριχάρδος ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 1189 ως το 1199.

Ιούλιος Καίσαρας

ιστορικά πρόσωπα γκέι AP Images

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης συχνά ερχόταν αντιμέτωπος με ειρωνικά σχόλια για τις queer σχέσεις του, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Λέγεται ότι είχε σχέση με τον Βασιλιά Νικομήδη τον Δ’ της Βιθυνίας και ένας ιστορικός είχε αναφέρει ότι οι στρατιώτες του, τραγουδούσαν το σύνθημα «Μπορεί να κατακτήσαμε τους Γαλάτες, αλλά ο Νικομήδης κατέκτησε τον Καίσαρα».

Άλλοι των αποκαλούσαν «Βασίλισσα της Βιθυνίας», πράγμα που δείχνει ότι όχι μόνο η ομοφυλοφιλία είναι παλιά υπόθεση, αλλά και η ομοφοβία το ίδιο.